Hoogsensitieve mensen willen niet meer rust, ze willen energie! Ze willen zich niet afsluiten voor prikkels, ze willen openstaan. Voor anderen. Voor het leven. Om onnadenkend en onbesuisd van al het moois te kunnen genieten. Zich wentelend in ervaringen, pluizige gevoelens en verliefd worden op alles inclusief zichzelf. Ze willen begrijpen en begrepen worden. Vrijheid bieden en durven nemen. Diversiteit omarmen en door de regels durven breken. Niet normaal doen maar wel normaal zijn. Zich niet bezighouden met balans maar volop het leven opslurpen totdat ze verzadigd zijn van geluk. Rollen in woelige beekjes der liefde. De zintuigen drinken. De zinnen bekoren. Verlangens vervuld. Gevoelens van volmaaktheid in het imperfecte en overvloed in schaarse tijden.

Wij leiden hsp coaches niet op tot stresscounselors. Wij leiden professionals op tot levenskunstenaars zodat zij voor en met anderen prachtige levenswerken kunnen creëren.

Sommige hoogsensitieve mensen verbergen zich voor hun dromen en wensen. Dit is bij hen mogelijk ontstaan omdat het zo veel gemakkelijker is om gewoonweg maar te doen wat nodig is. Ze verstoppen zich voor conflicten en voor politieke spelletjes omdat die dingen zo heftig voelen en zij daar zoveel last van hebben. Altijd zoekend naar balans dreigen ze niet alleen dat niet te vinden, maar ook zichzelf in het proces ernaartoe kwijt te raken…

Totdat er op een dag een sterke drive ontstaat om meer zichzelf te zijn en hun verlangens te ontrafelen. Ze willen weer ontroert raken door hun eigen natuur. De essentiële essentie van zichzelf weer laten stromen. Vrijheid ervaren. Oordeelloos in het leven durven staan. Onbevangen. Vrij. De bochten uitvliegen. Tegen de bedenkelijke blikken van anderen in durven gaan. Hun eigen pad bewandelen. En nee durven zeggen omdat hun ja vele malen interessanter is.

Álles mogen voelen en ervaren, van milde paniek tot ‘het niet weten’ en van schaamte tot diep verdriet. Omdat ze weten dat als dat er allemaal mag zijn je pas volledig vrij, speels en onbevangen je toekomst in kunt gaan. Niet langer gebonden zijn aan een leven van middelmatigheid, schaarste en angst. Niet langer een leven te leiden waarin ze doen wat hen wordt verteld dat ze moeten doen in plaats van leven zoals ze dromen om te leven.

Hun ziel roept. Maar tegelijkertijd is er die angst. De angst dat hun sensitiviteit en grootsheid “te veel” zijn. Te out-of-the-box denkend en innovatief om niet lastig te zijn, te kunstzinnig om praktisch te zijn, te zacht om nuttig te zijn, te magisch en te spiritueel om gewoon te zijn…

Brené Brown zegt het, meerdere onderzoeken bevestigen het; een kwetsbare levenshouding is dé sleutel naar verbondenheid, creativiteit en authenticiteit. Het is de manier waarop we betekenisvol en gelukkig kunnen leven. Het betekent dat je je niet langer laat leiden door je angst voor kritiek of perfectionisme. Het betekent dat je je durft bloot te stellen aan andermans kritiek. Maar bovenal betekent het dat je durft te zeggen wat je ervaart, wat in je speelt, wat je nodig hebt en wat je wilt. Wie onzekerheid omarmt krijgt er geluk voor terug.

De kunst om speels, provocerend en curieus te zijn

Heb jij ze als klant? De hoogsensitieve persoon die vast (dreigt te) lopen rondom assertiviteit of authenticiteit. Ze proberen "niet te laten zien wat er aan emoties in hen leeft", zichzelf te perfectioneren (bv. in gewicht, cijfers, werk of sport) , trekken zich terug, hangen de clown uit, vechten om hun autonomie, praten om de kern heen of gebruiken één van de andere duizenden trucs om vooral maar het gevoel te hebben dat ze 'in control' zijn. Hoe fijn is het als jij weet dat hen leren over hun emoties, hoe gevoelens te laten ontstaan, ombuigen, vergroten, verkleinen, ze uitlokken en ermee spelen, exact kan brengen wat ze nodig hebben. Jij bent iemand die het echt begrijpt. Dagelijks zie je mensen met vragen rondom grenzen aangeven, nee zeggen en staan voor hun behoeften. Je begrijpt als geen ander dat ze dit bést kunnen (voor anderen dan. Voor mensen die hen na aan het hart liggen. Degenen die hen nodig hebben. Maar niet zo snel voor zichzelf...) En dus zie je ook de valkuil. Voel je hoe dit bij hen gevoelens van plezier, speelsheid, ruimte, levenslust en genieten in de weg kan staan. 

Daarom zoek je extra handreikingen, manieren die werken. Je wilt met het thema aan de slag, maar niet op de standaard manier die is bedacht voor 80% van de bevolking. Elke methode of aanpak die je bekijkt, komt opnieuw met voorbeelden als 'leer de juiste lichaamshouding in te zetten om nee te zeggen' en 'houd meer van jezelf'. Adviezen waarvan je weet dat ze het eindresultaat zijn, niet het startpunt. Jij zoekt manieren die werken bij jouw doelgroep. Technieken die werken bij mensen waarbij gedrag ondergeschikt is aan intentie en voelen vaak wordt vermeden. En je wilt dat kunnen doen met veel lol, lef en liefde. Het is precies wat je vindt in deze opleidingsretraite. Acht dagen lang ga jij aan de slag om te leren hoe je de juiste houding, benadering en interventies inzet om een doorbraak te creëren bij je klant. Zo komt deze dicht bij zijn ware identiteit en vindt antwoorden op de vragen als: Wat voel ik allemaal? Hoe behoud ik ruimte voor mezelf en de ander? Hoe zeg ik nee? En dat graag allemaal in een heel gaaf sausje. 

Dit alles, zodat je met jouw klanten op avontuur kunt gaan. Zodat ze mogen leren om hun sensitiviteit in te zetten in de manier waarop ze op de wereld reageren. Om rust en vrijheid te vinden. Een plek waar je je trainingswielen aan kunt binden en een veilige plek waar je je goed voelt, mag leren en proberen, lachen met anderen en het weer opnieuw kunt proberen. De oefeningen in deze opleiding laten je voelen dat je - hoewel je wellicht niet precies weet waar je heen gaat - veel plezier kunt hebben onderweg. We combineren schitteren in je eigen theater met hulpmiddelen die je meenemen op weg naar emotionele vrijheid - de wijsheid van yoga en mantra's en de magie van positieve psychologie. 

Gedurende de opleiding krijg je toegang tot een goudmijn aan oefeningen die ik de afgelopen jaren verzameld heb. De complete Toolbox voor Veerkracht gaan we inzetten om ervoor te zorgen dat jij kunt werken aan een speelse manier van leven en werken met jouw klanten. In tegenstelling tot de manier waarop we met de toolbox inzetten in de opleiding  'de Psychologie van Hoogsensitiviteit' ga je de oefeningen niet omzetten in een voor jou bruikbare vorm. In deze opleiding ga je er zelf mee aan de slag. We leren je emoties vergroten, verkleinen, humor in je keuzes te brengen, gedrag, gedachten en gevoel uiteen te rafelen, we werken aan de basis voor verwondering, innovatie en creativiteit. Zo ontstaat in jou de omgeving die je nodig hebt als hoogsensitief mens om niet enkel proactief in het leven te staan maar letterlijk jezelf vleugels te kunnen geven!

Kus het nieuwsgierige kind in je klanten wakker

De mens is van nature open, kwetsbaar en nieuwsgierig. Maar veel HSP'ers zijn dat onderweg ergens kwijtgeraakt. Er ontstond een focus op "goed" zijn, normaal doen. Ze hebben geleerd om te overleven in een harde wereld, tegen elke prijs te winnen, hoge cijfers en aanzien te behalen, pijn te verbijten, harder te worden, door te gaan als het moeilijk werd en te stoppen met zo gevoelig te zijn. Ze weten niet hoe ze gevoelig kunnen zijn én zelfverzekerd. Ze weten niet hoe zacht en sterk tegelijkertijd te zijn. Ze weten niet hoe doelgericht en gecentreerd tegelijkertijd te zijn. Ze hebben nooit geleerd hoe zichzelf te zijn...

Hoe zou het zijn als jouw klanten zouden voelen wat er gebeurt in contact met een ander? Op dezelfde manier als ze kunnen verkennen hoe de sneeuw kraakt onder hun schoenzolen als ze buiten lopen, je te laten betoveren door een zonsondergang of wanneer ze de smaak van bosbessen proeven in de nazomer. Tijd nemen om de ander waar te nemen, te ervaren welke sensaties dit oproept. Niet automatisch snel reageren, maar de tijd nemen om bewust te worden van wat er van binnen te voelen is, terwijl ze bij een ander zijn. Luisteren en contact maken met hun gevoelens, het hier en nu ervaren waarin alles er mag zijn. Plezier, vrijheid, ontroering, gevoelens van schaamte, onmacht of frustratie. 

Wie redenen zoekt om speels te zijn zal redenen vinden, geen speelsheid. Het echte avontuur ontstaat wanneer iemand zich durft te geven aan het moment. Regels durft te overtreden. Plezier kan hebben tijdens het doen. Open voor elke gelegenheid. Bereid los te laten en deel te worden. Aanwezig. De controle volledig losgelaten... 

Je hoeft niet te spelen om speels te zijn

Authenticiteit is een verzameling van dagelijkse keuzes. Het doorvoelen van de implicaties van kleine dagelijkse keuzes is in het leven soms moeizaam. We denken dan 'ach.. voor deze éne keer..' en maken ons niet druk om wat er gebeurt. Op het toneel ontdek je echter al snel of de keuzes die je maakt passend zijn voor jouw rol, maar ook - en dat is het meest belangrijke - voor jou als persoon. Zo ontdek je door je creatieve en flexibele spel heen, na veel proberen en oefenen, de rode lijn die overal doorheen sijpelt en waarmee jij, op wat je ook doet of laat, jouw eigen stempel drukt. Die ontdekking helpt je sterker te staan en jezelf nog meer uit te dragen, zowel in het spel als in je eigen leven. Dat dit spannend is - en blijft - ontkennen we overigens niet. Lees de blogs onderaan deze pagina maar eens.

Op het toneel lijken we ons best te moeten doen, willen we reacties bij het publiek uitlokken, horen dat we het goed deden. Gewoonweg alleen maar aanwezig zijn op het podium, zonder iets te doen of te zeggen is dan ook een ongelofelijke uitdaging. In dit rustpunt waar spanning en ontspanning, binnen en buiten, aarden en activering elkaar ontmoeten, is een lijfelijke ervaring voelbaar. Een fysiek actieve houding die jouw kwaliteit van aandacht helemaal naar het hier en nu brengt. Het is in dit punt gelegen waar vrijheid, rust en creativiteit elkaar ontmoeten en je ontdekt dat door minder te willen (bereiken), er vanzelf meer impulsen ontstaan. 

Tijdens de opleiding houden we ons bezig met openheid en kwetsbaarheid, benaderen we falen of verdriet op een luchtige en speelse manier en verleggen we de focus van gewoonte naar dwalen, van oordeel naar relatie, van daar naar hier en van later naar nu. De weg naar vrijheid begint met de reis om volledig vertrouwd te raken met zichzelf en de eigen emoties. Om daarna - los van reactiviteit en gewoonte - te kiezen voor hetgeen je helpt dichter bij je essentie te leven. Dat zorgt uiteindelijk voor een diep gevoel van vrede, het gevoel van thuiskomen bij jezelf en een gevoel van  zelfvertrouwen. 

Het is Xandra’s expertise om de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare oefeningen. Gedurende de opleiding krijg je de beste oefeningen op het gebied van lichaamswerk, improvisatie, playfulness en clownerie/drama. Maar ook provocatieve technieken, de kracht van kwetsbaarheid, NLP en coachingsvaardigheden die zij in de afgelopen jaren voor je verzameld heeft. In de training ga je de oefeningen in de vingers krijgen en ben je aan het einde van de opleiding in staat ze doelgericht in te zetten voor anderen!

Toen zij met haar 55 jaar als vrouw naar buiten trad vond iedereen haar zo dapper. Maar ze wisten niets over de eenzame momenten van echte moed die daaraan vooraf gingen. Diezelfde moed zit in jou. En in jouw klanten. Tijdens mijn momenten in deze opleiding ga je voelen waar die zit. En je maakt contact met je interne fan. Want ik geloof:

Als je de fantasie hebt
om er een interne criticus op na te houden,
heb je ook de fantasie voor je interne fan.

Coachvaardigheden waar we aan werken in deze opleiding

Na de opleiding beschik je als professional over creatieve, speelse vormen en methodieken om jouw klanten te leren om op een andere wijze met hun emotionele uitdagingen om te gaan. Deze creatieve, speelse vormen en methodieken zijn deels ontwikkeld om te gebruiken in groepen en deels voor het gebruik in individuele begeleiding.

Je leert:
* Creatieve manieren om aandacht te geven aan gevoelens en behoeften
* Interventies om anderen vanuit onafhankelijkheid keuzes te laten maken
* Momentum in te zetten als tool voor verbeelding, verwoording en verwondering
* Technieken vanuit o.a. voice dialoque, NLP, systemisch werk en provocatieve coaching
* Beter zicht op onderliggende conflicten in stress en conflictsituaties
* Aanvaarding van fysieke gevoelens en emoties, een verdiept toelaten van wat is
* Interventies om ‘onder de waterlinie’ te trainen op meer persoonlijk leiderschap
* Verbale en non-verbale communicatie in grenzen en assertiviteit

Als professionele coaches hebben we het prachtige voorrecht en de verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige omgeving voor de klant die bevorderlijk is voor de verkenning van nieuwe mogelijkheden, keuzes en oplossingen. Wanneer we onze kinderlijke nieuwsgierigheid aanwenden en zeggen: “Ik weet het niet! Laten we samen eens kijken!” openen we de deur voor een geheel nieuwe ervaring. Om deze speelse kwaliteiten te bereiken, moeten we als coach in staat ‘zijn’ om zo’n omgeving te faciliteren. Daarvoor is het volgende van belang:

Een gevoel van avontuur
Als coach ben je altijd bereid het onbekende te verkennen en te omarmen, nieuwe paden te creëren en te spelen met mogelijkheden. Emotionele vrijheid is onontbeerlijk. Soms vereist dit dat we onconventioneel zijn in ons denken, of schaamte voorbij te gaan, wat ons de vrijheid geeft om out-of-the-box te denken en nieuwe mogelijkheden te bedenken.

Onverzadigbare nieuwsgierigheid en speelse provocativiteit
Wees aanwezig, breng een onverzadigbare nieuwsgierigheid om meer te weten te komen over je klant en speel interactief tijdens de sessie door middel van humor, rollenspelen, reframes en metaforen. Speelsheid brengt licht in het gesprek en maakt elke onnodige serieusheid of spanning onschadelijk die niet bevorderlijk is voor het creëren van een leeromgeving. Er is veel onderzoek dat innovatie en creatief denken verbindt met nieuwsgierig en speels zijn. Het helpt je tonaliteit en fysiologie te kunnen variëren, dus daar gaan we extra aandacht aan besteden tijdens de opleiding.

Coach met liefde, lol en lef
Lichtheid, humor en onzinnigheid zijn prachtige contexten om creativiteit in emotionele expressie te leren en aan te moedigen. Soms betekent dit dat we onze ‘volwassenheid’ even mogen loslaten om toegang te krijgen tot kindachtige speelsheid, vreugde en gelach. 

Experimenteer, durf te ‘vissen’ naar mogelijkheden
Verken, daag onontgonnen ideeën uit en probeer nieuwe dingen in een veilige setting: overweeg ongewone benaderingen en interessante invalshoeken, daag de status-quo uit om zo mogelijke oplossingen te vinden, te testen en te verfijnen.


Geef je op! Doe mee met 'de AvonturenClub'

Playfulness technieken vanuit improvisatie, clownerie, theaterwerkvormen en mindfulness is niet het enige wat we doen op een dag. We gaan ook rust nemen om alles te integreren in onszelf en samen met anderen. Daarvoor gaan we als uke-yogi's aan de slag deze week om met milde oefeningen ons lichaam in balans te brengen. En we maken het kampvuur gevoel in onszelf los door muziek te maken en te zingen.

Het is heerlijk om thuis te komen bij jezelf. In je lichaam. Bij de muziek, in harmonie met anderen. Je ademhaling werd dieper, de rust zakt in je lijf. Een gevoel van ultieme vrijheid en blijdschap maakt zich van je meester.

We pakken dus geregeld even de uke’s en tokkelen wat akkoordenschema’s totdat het goed voelt. De vrijheid ernaast te zitten en door te gaan, te neuriën als je het nummer kwijtraakt en weer aan te haken wanneer je kunt werkt aanstekelijk. Wil jij het ervaren? 

Data, certificering en prijzen

Kosten
Prijs van deze opleidingsretraite is 2495 euro incl. overnachtingskosten op een meerpersoonskamer. De opleiding is deels vrijgesteld van btw (2195 euro wel en 300 euro voor overnachting en maaltijden niet). Gedurende opleidingsdagen wordt voor koffie/thee, fris en maaltijden gezorgd. De oefeningen worden je uitgereikt in een opleidingsmap.

Locatie
We zijn te gast bij Maasdijk 5 (Villa Levenslicht) in de buurt van Ravenstein. Joanika Ring schrijft hierover: 'Dit pand is ingericht als prikkelvrije omgeving, bedoeld om echt tot rust te komen. Tussendoor is het elke dag mogelijk om heerlijk te gaan wandelen in het aangrenzende natuurgebied Keent, een beschermd gebied waar wilde buffels en paarden vrij mogen rondlopen.' Klinkt heerlijk, toch? En kijk de prachtige foto's eens! 

Lunch en verzorging
We regelen gevarieerde maaltijden gedurende de dag. Over het algemeen is er voldoende variatie voor iedereen. Mocht je allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten, dan is het wellicht goed om zelf lunch te regelen of via ons met de cateraar te overleggen. Mocht dit het geval zijn, laat het dan even weten! Er is voldoende koffie/ thee/ sap en versnaperingen.

Doelgroep
Deze opleiding is geschikt voor psychotherapeuten, coaches/counselors, hoogbegaafdheidsspecialisten, HSP-coaches die stevig in hun schoenen staan. Professionals die werken met thema's als authenticiteit, grenzen, assertiviteit en geweldloze communicatie. Voor therapeuten die, naast hun huidige aanpak, op zoek zijn naar een actieve manier om gedrag zichtbaar te maken of te trainen. Voor experts in hun vakgebied die smullen van doen er ervaren. Die geneigd zijn als eerste hun hand op te steken om aan den lijve te voelen hoe je met thema's als verbinding, liefde en afwijzing kunt werken. Die de brug willen slaan tussen de laatste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van hoogsensitiviteit, stress en een proactieve levenshouding. Voor jou, als je actief aan de slag wilt en vanuit de basisvaardigheden om emoties te laten ontstaan, vergrote en verkleinen, ombuigen of doorleven, in staat wilt zijn om zonder belemmeringen jouw coachvaardigheden aan te vullen met to-the-point werkende technieken. 

Data
In de week tussen Hemelvaart en Pinksteren. Wil jij - naast alles wat het voor je klanten gaat opleveren - een suddermomentje waarin je jouw durf gaat aanmoedigen, je dwalingen verkennen en je begeven op een pad waar jij je nog nooit eerder bevonden? Durf jij al improviserend jezelf beter te leren kennen? Schrijf je dan in voor deze opleiding van 1 tot en met 8 juni 2019. 

Certificaat
Na voldoende afronding van de opleiding tot ontvang je een deelname certificaat. 

Vermelding op onze website
Wanneer je ook modules uit de opleiding Sensitief Begeleiden hebt gevolgd kan deze opleiding ingezet worden als 3e opleidingsonderdeel. Zo is het mogelijk een vermelding op de website te krijgen. 

Aanmelden

Deze opleiding is inclusief een uitgebreide opleidingsmap. De maaltijden verzorgen we gezamenlijk. Je blijft overnachten en leeft 8 dagen intensief in een kleine groep, zodat het rendement van deze opleiding ongekend hoog is. 

Er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen aan de opleiding. Schrijf je hier in voor de opleiding om je plek te verzekeren. Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak of geef je op voor een Proeverij.


12,5%
plekken gevuld
Hoofd uit, lijf aan…
Twee mensen voor me. De ene met haar tong uit haar mond en keihard ‘urrgghhh’ roepend, de ander verwonderd, verbaasd[...]
Licht uit… zelfspot aan! Hoe je juist ‘in de schijnwerpers’ ontspannen leert communiceren.
Licht uit… zelfspot aan! Hoe je juist ‘in de schijnwerpers’ ontspannen leert communiceren. HSP'ers hebben unieke voelsprieten voor non-verbale signalen zoals[...]
In de ongemakkelijke momenten, daar wordt het interessant!
"Niet ontwijken Xandra, ga het aan!" Het commentaar van mijn improvisatie docente leek na te galmen in mijn oren. Bijna[...]

Wil jij het liefste ook alles? Bij de GaveMensen clan horen? Freewheelen met je passie, je toekomst tegemoet. Wil jij geen opleiding prefereren omdat je voelt dat kiezen verliezen is? Kijk dan eens naar ons VIP-traject. Een traject zo gaaf dat je alles krijgt wat we aanbieden. En nog een beetje meer!