HSP en de winterdip: Hoe kom je eraan en vooral: hoe kom je er weer af!

Dit gastblog over HSP en de winterdip is geschreven door Maike Korte- Nederveld, zij is leefstijlcoach en trainer voor hoogsensitiviteit en mindset. Hoe waardevol dat Maike deze leefstijlkennis met HSP weet te verbinden! Het is weer zover. De herfst is in het land en de winter komt eraan. De dagen worden weer korter, het wordt buiten…

Aanraking verlicht de pijn van sociale afwijzing

Sociale emoties zijn niet enkel, -zoals de meeste emoties-, gericht op overleven en reproductie. Deze emoties, waaronder schaamte, verlegenheid, schuld, gêne en trots vallen, zijn gericht op jouw sociale behoeften: waardering ontvangen, erbij horen, aandacht, gelijkwaardigheid. Wanneer deze behoeften vervuld worden, voelen we ons verbonden met een ander. Deze emoties, die door hun aard blijk…

Het zit hem in het moment

Gister schreef ik over Bart. En hoe hij niet gezien werd door zijn juf. Hoe zijn ouders dat ervaren hadden en wat er volgens hen nodig was geweest. En zoals met alle verhalen waarin verschillende personen voorkomen heeft een verhaal meerdere kanten. Deze heb ik in mijn blog niet belicht maar kreeg ik via twitter,…

Uit je duim gezogen…

Het is het weekend voor kerst. We hebben met vrienden afgesproken die avond en na een fijne maaltijd, de kinderen liggen op bed, vertelt Loes, een goede vriendin van me, over het kerstdiner van haar oudste zoon op school. “Hij keek zo uit naar het kerstdiner”, zo begint ze. “Bart had het er al de…

De invloed van een onrustige jeugd

Wanneer we kijken naar kenmerken van hoogsensitiviteit kun je kijken naar biologische factoren zoals genen, maar ook naar de zogenoemde nurture factoren. Dit is bijvoorbeeld opvoeding, of de sociale klasse waar iemand uit komt. In deze blog ga ik in op de invloed van iemands’ opvoeding.  Elaine Aron (2005) onderzocht samen met collega’s bij 96…

Hoogsensitiviteit als stoornis, persoonskenmerk of… is het wel iets?

Naar aan leiding van de blog ‘hoogsensitief‘ van Emile Keuter op 2 januari 2019 op de website Medisch Contact schreef ik deze reactie. Deze kan ik helaas niet onder de blog plaatsen omdat ik geen lid ben van de website. Als iemand mijn reactie wil doorsturen naar Emile dan ben ik deze persoon ontzettend dankbaar!…

Portret Lieke Struik

Wegens privacyredenen zijn de namen in dit portret gefingeerd.  Zodra ik door het gietijzeren poortje loop zie ik de rook al uit de schoorsteen komen. Ik voel de koude avondlucht en adem de geur in van pure nostalgie. Lieke opent de deur en groet mij hartelijk. ‘Lust je iets te drinken?’ Op het keukenblad liggen…

Portret Stef Bos

Henk Hulshof fotografie

Stef Bos, een verhalenverteller puur sang. Hij neemt je mee op een reis en verbind de liedjes op zo’n manier dat je amper het gevoel hebt dat je in het theater zit. Het komt rechtsreeks bij mij binnen, zijn teksten en verhalen inspireren. Al dikwijls heb ik mezelf afgevraagd waar hij zijn inspiratie vandaan haalt,…

Portret Juul Martin

Het is drie uur in de middag als ik de foyer van het hotel binnenloop. Ik speur de ruimte af, maar al snel valt mijn oog op de man die ik deze middag mag interviewen. Ik loop naar hem toe en zie dat hij niet alleen is. Zodra ik bij het raam ben aangekomen schuift…

Portret Simone van Lieshout

Sprankel, de grote donkerbruine labrador, springt uit de auto en begroet mij enthousiast. Ze draait met haar kont en is door het dolle heen. ‘Sprankel doe eens rustig meissie.’ Simone corrigeert haar kort, maar liefdevol. ‘Dit is precies de reden waarom we eerst een ronde gaan lopen. Ze is gewend om de dag zo te…

De talenten van HSP’ers: durf jij ze te zien, accepteren en stimuleren?

Wanneer hoogsensitiviteit simpelweg gelijkt wordt gesteld aan een sneller overprikkeld stresssysteem, doen we de hoogsensitieve mens te kort. Door de diepere verwerking van omgevingsprikkels en een intensere beleving van ervaringen, is hoogsensitiviteit juist een persoonskenmerk dat ervoor zorgt dat we langer de tijd te nemen om tot actie over te gaan en de neiging zaken…

Hoogsensitiviteit… anders maar toch heel normaal!

“Let’s talk about sex, baby. Let’s talk about you and me. Let’s talk about all the good things and the bad things that may be..” Hoor jij het Salt–n–Pepa nog zingen? Of zit je in gedachten de woorden nu zachtjes mee te lispelen? Dit nummer is van eind jaren negentig. Dezelfde tijd als Elaine Aron…

De hoogsensitieve medewerker is een race-auto

Ilona is een goede medewerker van midden 30 en ze is hoogsensitief. Daar loopt ze niet mee te koop, ze weet zelfs niet eens of ze het wel is. Wat Ilona kan is subtiele veranderingen snel waarnemen. Subtiele veranderingen in beeld, geluid, sfeer enzovoorts, ze heeft oog voor detail en heeft het bijvoorbeeld door wanneer…

Hoogsensitiviteit en vitaminen sluipverbruik..

Elske is een meisje van zes en ze is hoogsensitief. Ze neemt subtiele veranderingen snel waar in beeld, geluid, sfeer enzovoorts, ze heeft oog voor detail en heeft door wanneer het eerste blaadje uit de boom valt of wanneer iemand een kruimel op de grond laat vallen, ze is erg begaan met anderen en leeft met hen mee.…

Leven met afwijzingssensitiviteit

Herken jij ook dit soort gedachtenpatronen bij je klanten? Slapeloze nachten, een brein dat nooit ‘uit’ staat Gevoeligheid voor afwijzing dringt door de kiertjes van je bewustzijn Afvragen bij elke tweet of hij wel begrepen wordt, Of je er geen mensen mee beledigd En je er toch niet te veel ‘gedoe’ mee op de hals…

Openheid voor ervaringen

Volgens de Big Five theorie over persoonlijkheid kunnen we mensen indelen aan de hand van hun persoonlijkheid op 5 kenmerken. Deze kenmerken – extraversie, neuroticisme, altruïsme, consciëntieusheid en openheid – zijn de belangrijkste eigenschappen die verklaren waarom mensen van elkaar verschillen. Eerder schreef ik een blog over het feit dat dé HSP’er niet bestaat (en…

De drie factoren van HSP waarvan iedereen moet weten

Toen Elaine Aron het concept ‘high sensitivity’ in de jaren negentig wereldkundig maakte, ging ze ervan uit dat hoogsensitiviteit (ook wel hooggevoeligheid genoemd in Nederland) een persoonskenmerk was dat iemand ‘had’, of niet. De bijbehorende test van 23 (in haar boek) danwel 27 vragen (op haar website), gaven vele mensen duidelijkheid over het feit of…

Hooggevoelig = hoogsensitief

Zoekend naar informatie over hoogsensitiviteit, stuit je al snel op een diversiteit aan begrippen en termen.  Als verenigde HSP-Professionals in Nederland merken wij in de dagelijkse praktijk een toenemende verwarring, met name over de begrippen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid. Deze verwarring is voor ons aanleiding voor het bieden van duidelijkheid en verheldering hieromtrent. Kerngroep HSP-professionals in…

HSP’ers écht niet altijd tactvol

In haar bestseller, ‘Hoogsensitieve personen, hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’, beschrijft Elaine Aron een duidelijk persoonlijkheidskenmerk dat invloed heeft op maar liefst één op de vijf mensen. Volgens de definitie van Dr. Aron heeft de zeer gevoelige persoon (HSP) een gevoelig zenuwstelsel, is hij zich bewust van subtiliteiten in zijn/haar omgeving…

Wél of niet hoogsensitief…. het ligt toch net wat anders!

Je bént hoogsensitief of niet. Toch? Of is het meer een normaalverdeling en is iedereen in iets meer of mindere mate sensitief? Het blijft een boeiende vraag om over te discussieren. Gelukkig worden er ook wetenschappelijk steeds meer onderzoeken naar gedaan, zodat we iets meer inzicht krijgen in het fenomeen waarvan zoveel mensen aangeven al…

Evolutionair voordeel van HSP aangetoond in computergame

Hoogsensitiviteit is een begrip uit de psychologie. Dat betekent dat voornamelijk gekeken wordt met een individualistische bril, waarbij de focus meer op temperament, persoonlijkheid of omstandigheden (nurture) kunnen liggen in de manier waarop de eigenschap tot uiting komt in een persoon en welke problemen dit kan opleveren. Interessant in dit kader, is echter ook de…

Teveel emotionele intelligentie is niet goed voor je

Sterk ontwikkelde empathie heeft zo zijn prijs, is de uitkomst van recent onderzoek aan de universiteit van Frankfurt. Herkennen wanneer een vriend of collega zich verdrietig of boos voelt, is belangrijk in onze omgang met anderen. Hierdoor kunnen we bij iemand aansluiten, maken we verbinding en kunnen we elkaar ondersteunen en helpen. Hoogsensitieve mensen zijn…

Hoogsensitief, hooggevoelig, hoogbewust of sensibel?

Het laatste jaar kom ik veel artikelen tegen die op verschillende wijze invulling geven aan het begrip HSP. Zo waren daar Art en Elaine Aron, die in 1996 met hun eerste boek en artikel high sensitivity, ofwel Sensory-Processing Sensitivity zoals de wetenschappelijke term was, een nieuwe sexy naam voor een persoonlijkheidskenmerk. In Nederland werd dit vertaald…

De hoofdzetel van het gevoel

Voor hoogsensitieve mensen is het lichaam een gevoelige detector. Zij hebben eerder door of iets wel of niet ‘goed voelt’. In onze hersencircuits, zijn hiervoor twee kleine gebiedjes aan te wijzen waarmee we ons bewust worden van onze eigen lichamelijke toestand en dan met name onze inwendige toestand. Het geeft ‘kleur aan je gevoel’ en…

Schaamtemagneet

PigPen is een heerlijk karaktertje uit de ‘Peanut’ comics. Hij staat bekend om zijn altijd smerige overal en de wolk van stof en vuil die hem volgt overal waar hij gaat. Wanneer hij diep ademhaalt (om te zingen, bijvoorbeeld), stijgt het stof om hem heen op. Toen hij op een zeker moment in bad was geweest…

Ik ben vast niet ‘goed genoeg’..

De gedachte: ‘ik ben niet goed genoeg’ is dat nu een overtuiging of een emotie? Hoe zit dat precies en wat kunnen we ermee? De meeste mensen kennen de basisemoties; angst, verdriet, boosheid, vreugde, walging en ook een aantal varianten en tussenvormen daarvan. Echter, er is nog een andere categorie emoties die we dagelijks voelen maar waar…

het is weer weg…

Vanochtend wakker geworden en gevoeld: het is weer wég. Helemaal, honderd procent. Twee dagen duurde het. Het gevoel ‘waar doe ik het voor, ik geef GaveMensen wel op, geef mij maar een baantje, waarom zou ik doorgaan?’ Ik wíst ook dat ie zou komen. Vorige week voelde ik het al. Ik maakte keuzes die dichter…

Life hacks voor Gave Mensen

Er zijn van die momenten in je leven die je je herinnert…. Een moment van essentieel belang. In 2012 was zo’n moment. Ik las de volgende quote: “het grootste gevaar voor de meesten van ons is niet dat ons doel te hoog is en we het missen maar dat het te laag is en we het bereiken.” Ik weet nog…

Nieuwe kansen en mogelijkheden

De afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in zelfbewuste emoties. Dat zijn de gevoelens die ontstaan in relatie tot anderen. De gevoelens die ervoor zorgen dat je de neiging hebt je onzichtbaar te maken, je oneindig onzeker te voelen, te twijfelen aan je acties, te blijven overdenken of je iets wel juist hebt gedaan, je…

Kleine stapjes om een grote afstand af te leggen

“We willen graag aanbod dat aansluit bij onze interesses”. J. kijkt me met open blik aan. Ik knik en schrijf haar opmerking op. Ze vervolgt “en we willen graag zelf keuzes kunnen maken. Zelf bepalen of je ergens aan gaat deelnemen”. Ik knik en schrijf haar opmerkingen op. M. vult J. aan “als we iets…

Doen wat nodig is

Vandaag hoorde ik Ilse Heesterbeek, ex drop-out, haar levensverhaal vertellen. De opmerking ‘dus eigenlijk was ik, voordat ik thuis kwam te zitten, continue bezig met voorkomen dat ik straf zou krijgen, slechte punten zou halen of erbuiten zou vallen’ bleef bij me hangen. In gedachten haalde ik de inspirerende woorden van Marcel van Herpen terug…

Naar het hart van hoogbegaafdheid

Nadelen niet (h)erkend. Tessa Kieboom startte haar presentatie met de opmerking “In Nederland en Vlaanderen denkt ‘de man in de straat’ nog altijd aan mensen als Einstein, als men vraagt naar een hoogbegaafd kind. Of een Mozart, een Steve jobs.. ” En ze vervolgde “soms horen we ook de keerzijde en horen we enkel horrorverhalen.…