Dwalen, verdwalen, gaan waar je normaal nooit komt. Kennis kunnen we tot ons nemen, vaardigheden kun je leren. Maar om in verbinding te komen met jezelf en de ander is meer nodig. We mogen durven dwalen ver voorbij de wereld die ons zo vertrouwd is om ons te laten leiden tot een plek waar we kunnen zien dat we allemaal uniek en prachtig zijn. En dat altijd al waren. Dwalen gaat ver voorbij kennis en vaardigheden. En daar is een reden voor! Iemand met kennis zal geneigd zijn antwoorden te geven. Iemand met vaardigheden zal deze laten zien. Wanneer je vanuit verbondenheid met jezelf en de ander aan de slag gaat met kennis en vaardigheden, dan kom je op een punt waar geen antwoorden of acties meer dienend zijn om een verandering te bewerkstelligen, maar zal er enkel een vraag voor nodig zijn.

Dwalen heeft al snel een associatie met de natuur. Maar ook binnenin ons is zijn de onbegaande paden te verkennen. Hoe zou het zijn als je zou voelen wat er eigenlijk gebeurt in contact, op dezelfde manier als je kunt verkennen hoe de sneeuw kraakt onder je schoenzolen als je buiten loopt of wanneer je de smaak van bosbessen proeft in de nazomer. Tijd nemen om de ander waar te nemen, te ervaren welke sensaties dit bij jou oproept en niet automatisch snel reageren maar de tijd nemen om bewust te worden van wat er binnen in jouw lichaam te voelen is terwijl je bij een ander bent. En wanneer we dan allerlei situaties opzoeken; leuke, spannende, verdrietige, heftige…

In ‘de Durf om te Dwalen’ gaan we met behulp van embodiment en fysiek theater oefenen met spannende, leuke en verrassende situaties die raken aan het dagelijks leven. Bijna alle oefeningen zijn in een ontmoeting met de andere cursisten waarbij je de tijd krijgt om steeds te voelen wat het met je doet. Door bewust te worden hoe je omgaat met situaties ontdek je hoe het is jouw emoties één voor één te ervaren en dat je een keuze hebt zodat je voor nieuwe op spannende situaties minder snel hoeft weg te rennen. Mindfulness in beweging zou je kunnen zeggen; met je volle aandacht kunnen zijn bij wat er in je gebeurd en er zonder oordeel naar kunnen kijken. Het worden van een waarnemer terwijl je in interactie bent. Een betere training voor het leven kun je niet krijgen!

Tijdens de dagen besteden we veel aandacht aan de wisselwerking tussen psyche en geest. Je gedachten, acties en emoties hebben invloed op wat je in je lichaam voelt en je lichaamshouding. Maar andersom hebben je sensaties, acties en houding ook weer veel invloed op je gedachten en emoties. Door de oefeningen gaan we handvattten krijgen om fysieke sensaties te leren hanteren en ze te omarmen wat zorgt voor ruimte en speelsheid.

 

Gun jezelf een speeltuin aan ervaringen.

Voelen kunnen we altijd en overal. Maar doe je het ook? En durf je daarbij ook eens anders dan anders te doen? Doen wat je normaal nooit doet, maakt de dag alleen maar vrolijker. Doen waar je nieuwsgierig naar was maar het tot nu toe niet durfde te doen. Humor, plezier en creatviteit brengen contact makkelijker tot stand. Tijdens de retraite houden ons bezig met speelsheid, benaderen falen of verdriet op luchtige manier en verleggen de focus verleggen van gewoonte naar dwalen, van oordeel naar relatie, van daar naar hier en van later naar nu.

Laat je creatieve proces ruim baan, geef expressie aan emotie en koester je verbeelding. Door ons te concentreren op het individu gaan we regelrecht naar jouw hart, wat de zoektocht naar authenticiteit is, zowel in de sociale als persoonlijke dimensies van ons leven.

Door verbinding te maken met onze speelse geest, kunnen we in ons en elkaar het hart ontwikkelen en ondersteunen om te zijn wie we werkelijk zijn, om het leven en onszelf te vertrouwen. Zo ontwikkelen we de moed om te zijn. Zijn alvorens te doen. En we gaan aan de slag met de wijsheid van imperfectie: leer de kunst om fouten te maken en er is een kunst om aandacht te schenken aan het onverwachte, aan ongelukken en de onbedoelde dingen die we doen. Je zult zien; je leven wordt er een stuk vrolijker van!

Het is mijn expertise de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare modellen zodat je jezelf in kunt zetten als grootste kracht. En de afgelopen jaren heb ik ook briljant veel geleerd over het uitleven en vormgeven van emoties in relatie tot de ander, over hoe we als hoogsensitief mens op zoveel laagjes tegelijkertijd voelen en hoe we daar vorm aan kunnen geven. Niet theoretisch, maar gewoon in het hier en nu! 

Informatie & Inschrijven

Ik heb inmiddels zoveel ideeën dat het genoeg is voor een 8-daagse in 2019. Maar ik wil alvast een voorproefje. Ik stuiter namelijk van ongeduld. En het liefst wil ik dat al komende zomer. Een suddermomentje waarin we onze durf gaan aanmoedingen, onze dwalingen verkennen en ons begeven op een pad waar we ons nog nooit eerder bevonden. Durf jij al improviserend jezelf beter te leren kennen? Neem een optie op deze opleiding of schrijf je in via de nieuwsbrief. Dan hou ik je op de hoogte van mijn plannen!