Doorbreek je overtuigingen

Jeetje, wat geloofde ik in mijn gedachten! Wat raar om nu te kunnen zeggen dat ik ook echt niet zo ben en dat ik me niet voor kan stellen waarom ik het ooit geloofd heb. En toch was het jarenlang mijn waarheid…. 

Overtuigingen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan:
– Je neemt bijvoorbeeld vaak over wat er in je omgeving gezegd wordt over iets of over jou.
– Kennis en inzicht kunnen je tot een bepaalde diepe overtuiging leiden.
– Eerdere resultaten en gebeurtenissen: hoe meer herhaling, hoe zekerder de overtuiging.

Een stukje over mezelf:
Mijn allereerste overtuiging die ik heb mogen laten knallen was dat ik ‘dom’ was.Na jaren te hebben gehoord dat ik de slechtste van de klas was, stond ik in de 4e bekend als ‘het meisje met het bloemkolen verstand’. Ik had volgens de docent natuurkunde namelijk net voldoende capaciteiten om de prijs van 2 bloemkolen op te kunnen tellen, maar veel verder zou ik niet kunnen komen. Onnodig te zeggen wat dat deed met mijn overtuigingen…. 

Tot ik jaren later een studie deed waar ik opdrachten kreeg waarbij ik creatief kon zijn, mijn mening diende te geven en op onderzoek uit diende te gaan. Toen kreeg ik ineens van de docenten te horen dat ik briljant was. Dat ik een top-student was… Op dat moment was het alsof de wereld kantelde…. Ik was toch de slechtste van de klas? Hoe kon ik nu ineens de hemel ingeprezen worden?

Dit alles had bar weinig te maken met ‘domheid of slim zijn’. Enkel met mijn studievaardigheden, maar dat zag ik niet in en daardoor maakte ik het mezelf bijzonder moeilijk….

Het tweede wat mijn wereld op zijn grondvesten liet schudden was de aanname dat ik verlegen was.  Jarenlang heb ik inderdaad geloofd dat ik verlegen was. Zo kreeg een SOVA training van school, waar ik niks mee opschoot en ook niet snapte waar het voor nodig had. En ondertussen bevestigde ik mijzelf met alles wat moeizaam verliep met de gedachte ‘tsja, ik heb daar nou eenmaal moeite mee..’

Tot op een gegeven dag dat ik besefte dat ik totaal geen moeite had om op iemand af te stappen, ook niet als diegene veel aanzien genoot of hoog in de organisatie stond. Sterker nog, ik vond dit prettige bezigheden en wisselde graag van hen met gedachten over hun missie/visie en wat ze wilden bereiken.

Er zat echter wel een stuk angst bij mij, er was wel een brokje waarheid… Zo vond ik het soms lastig om dingen uit te leggen en op de juiste manier begrepen te worden. Dan kreeg ik te horen dat ik niet zo moeilijk moest denken of me zaken wat minder aan moest trekken. Lange tijd heb ik niet kunnen werken aan mijn vaardigheden om ‘vanuit mijn hart te communiceren’ en aan te blijven geven als mijn boodschap niet goed werd opgepakt, omdat ik door mijn overtuiging telkens getriggert werd in überhaupt het gesprek aangaan.

In beide bovenstaande ervaringen ging het om iets wat iemand anders over mij dacht. In combinatie wat ik meende te herkennen in situaties en gebeurtenissen. En omdat mijn ‘kennis’ niet verder reikte dan wat ik meende te zien zag ik niet hoe ik werkelijk was. Door in het eerste geval in een omgeving te komen waar men anders over me dacht moest ik mijn overtuiging onder de loep gaan nemen. Dit was echter geen snelle kentering, het heeft jaren geduurd voordat ik een beetje op mezelf ging vertrouwen.
In het tweede geval heb ik nieuwe kennis opgedaan door heel bewust te voelen en te ervaren. Tijdens therapie en in theater-oefeningen kwam ik erachter dat ik iets anders ervoer als wat ik dacht te ervaren. Een bijzondere ontdekking!

Belemmerende overtuigingen:
Deze negatieve opvattingen heb je bewust of onbewust over jezelf en de wereld om je heen. Overtuigingen die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik ben het niet waard of ik doe er niet toe. Het is niet de waarheid, maar het voelt vaak wel zo. Belemmerende overtuigingen werken als selffulfilling prophecies. Omdat omdat we zo ons best doen om ze niet ‘waar’ te laten worden, geven we er een bepaalde macht aan. Ons leventje draait dan tóch om die belemmerende overtuiging. En dan gebeurt juist datgene wat we nu niet willen.

Als je belemmerende overtuigingen los wilt laten, is het belangrijk dat je niet gelijk gaat proberen je gedrag te veranderen. Bedenk eens een manier hoe je anders (positiever) zou kunnen denken. Zoiets van ‘hé, zou het zo ook kunnen zijn?’. Hierbij is het belangrijk hoe je het formuleert. Als je belemmerende overtuiging jarenlang is geweest `ik kan het niet’, dan is `ik kan het wel’ een te grote stap. Je kunt dan bijvoorbeeld beter zeggen: ‘meer en meer ben ik me bewust van mijn eigen capaciteiten’. Stel jezelf dan voor hoe het zou zijn als je niet alleen maar zo zou denken maar je ook zo zou gedragen.

En hier komt de kracht van deze oefening:

De herhaling van de ervaring kan trouwens ook in je fantasie voorkomen, waarbij je jezelf voorstelt dat in de toekomst dezelfde ervaring met dezelfde conclusie plaats zal vinden. Hier komt dus weer terug hoe een overtuiging ontstaat… maar nu de positieve kant op! Door alleen je hersenen aan het werk te zetten en voor zich te zien hoe het zal zijn als je anders in het leven staat gaat je lijf geloven dat het zo is. Je reptielenbrein wordt voor de gek gehouden, je maakt positieve hormomen aan en voor je het weet… ben je er klaar voor om de stap te zetten en het nog te gaan doen ook!

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!