Een veelgegeven tip voor hoogsensitieve mensen is 'wees assertiever'. Maar ehhhmmm.... de HSP'ers die ik ken zijn dit echter al. Ze kúnnen opkomen voor zaken die ze belangrijk vinden. En durven gerust tegengas te geven wanneer ze vinden dat er een grens wordt overschreden of toekomstig beleid niet goed is. Nu ja, wellicht nadat ze er eerst met anderen over gesproken hadden of in een 1-op-1 gesprek ipv tijdens de vergadering. Maar ze doen het wel. Voor andere dan. Voor mensen die hen na aan het hart liggen. Voor degenen die hen nodig hebben. En niet zo snel voor zichzelf...

Hoogsensitieve mensen doen dit door af te wegen wat belangrijk is en hebben hierbij de mogelijkheid de belangen van de ander vóór die van zichzelf te kunnen zetten. Deze mooie eigenschap leren we graag kinderen aan. Ze maakt de wereld immers een stuk mooier. Ze brengt echter een voedingsbodem met zich mee voor zaken als korte termijn fixatie en de neiging om 'het goed te doen in de ogen van de ander'. Iets waar amper over gesproken wordt in onze westerse wereld omdat de meeste mensen dit gedrag niet veelvuldig of van nature vertonen. Maar waar je je als HSP'er wel terdege bewust van dient te zijn om 'niet leeg te lopen'. (Yuk wat een vreselijke term, als je een betere hebt om duidelijk te maken wat ik bedoel met dit verlies aan energie... graag!)

Als begeleider begrijp jij dit. Jij ziet dagelijks mensen met vragen rondom grenzen aangeven, nee zeggen en staan voor hun behoeften. Je begrijpt als geen ander dat ze dit best kúnnen. Maar je ziet ook de valkuil. En hoe dit bij hen gevoelens van plezier, speelsheid, ruimte, levenslust en genieten in de weg kan staan. 

Je wilt daarom wel met het thema aan de slag, maar dan wel graag met veel lol, lef en liefde! Waar vindt je dit? Elke methode of aanpak die je bekijkt, komt opnieuw met voorbeelden als 'leer de juiste lichaamshouding in te zetten om nee te zeggen' en 'houd gewoonweg meer van jezelf'. Adviezen waarvan je weet dat ze het eindresultaat zijn, niet het startpunt.

In deze opleidingsretraite leer je hoe je de juiste houding, benadering en interventies inzet om een doorbraak te creëren bij je klant. Zo komt deze dicht bij zijn ware identiteit en vindt antwoorden op de vragen als: Wat voel ik allemaal? Hoe behoud ik ruimte voor mezelf en de ander? Hoe zeg ik nee? En dat graag allemaal in een heel gaaf sausje!

Ik ben Xandra en volgens mij ben ik een standaard doorsnede "HSP'er die het lastig leek te vinden grenzen aan te geven, zonder problemen 'nee' te zeggen of te voelen dat ik gelijkwaardig en authentiek kon communiceren. Hoewel ik allang alles had geleerd en wist hoe ik e.e.a (niet meer) moest doen... lukte het me in de praktijk vaak niet. Totdat ik de technieken toe ging passen die ik je in deze opleiding leer. Deze handvatten veranderden vanaf dat moment mijn complete leven.  Het is dan ook mijn expertise de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare modellen. Ik neem je graag mee op deze unieke reis!

Wat biedt dit programma?

De vaardigheid om gevoelens en gedachten uit te drukken, terwijl je rekening houdt met de mening van anderen, noemen we authenticiteit. Door je te verdiepen in, en te trainen op autonomie en verbinding, leef je zelf niet alleen authentieker, je kunt je klanten ook beter helpen met deze vraag. Zij staan hierdoor niet alleen dichter bij zichzelf, maar worden ook gelukkiger in hun leven en werk.

Authenticiteit is een verzameling van dagelijkse keuzes. Het doorvoelen van de implicaties van kleine dagelijkse keuzes is in het leven soms moeizaam. We denken dan 'ach.. voor deze éne keer..' en maken ons niet druk om wat er gebeurd. Op het toneel ontdek je echter al snel of de keuzes die je maakt passend zijn voor jouw rol, maar ook - en dat is het meest belangrijke - voor jou als persoon. Zo ontdek je door je creatieve en flexibele spel heen, na veel proberen en oefenen, de rode lijn die overal doorheen sijpelt en waarmee jij, op wat je ook doet of laat, jouw eigen stempel drukt. Die ontdekking helpt je sterker te staan en jezelf nog meer uit te dragen, zowel in spel als in je eigen leven. Dat dit spannend is - en blijft - ontkennen we overigens niet. Lees deze blog van Xandra maar eens.

Op het toneel lijken we ons best te moeten doen, willen we reacties bij het publiek uitlokken, horen dat we het goed deden. Gewoonweg alleen maar aanwezig zijn op het podium, zonder iets te doen of te zeggen is dan ook een ongelofelijke uitdaging. In dit rustpunt waar spanning en ontspanning, binnen en buiten, aarden en activering elkaar ontmoeten, is een lijfelijke ervaring voelbaar. Een fysiek actieve houding die jouw kwaliteit van aandacht helemaal naar het hier en nu brengt. Het is in dit punt gelegen waar vrijheid, rust en creativiteit elkaar ontmoeten en je ontdekt dat door minder te willen (bereiken), er vanzelf meer impulsen ontstaan. 

Je leert:
* Creatieve manieren om aandacht te geven aan gevoelens en behoeften
* Interventies om anderen vanuit onafhankelijkheid keuzes te laten maken
* Momentum inzetten als tool voor verbeelding, verwoording en verwondering
* Beter zicht op onderliggende conflicten in stress en conflictsituaties
* Aanvaarding van fysieke gevoelens en emoties. Een verdiept toelaten van wat is
* Interventies om 'onder de waterlinie' te trainen op meer persoonlijk leiderschap
* Verbale en non-verbale communicatie in grenzen en assertiviteit

Hoe zou het zijn als jouw klanten zouden voelen wat er gebeurt in contact met een ander? Op dezelfde manier als ze kunnen verkennen hoe de sneeuw kraakt onder hun schoenzolen als ze buiten lopen of wanneer ze de smaak van bosbessen proeven in de nazomer. Tijd nemen om de ander waar te nemen, te ervaren welke sensaties dit oproept. Niet automatisch snel reageren, maar de tijd nemen om bewust te worden van wat er vanbinnen te voelen is, terwijl ze bij een ander zijn. 

Tijdens de retraite houden ons bezig met speelsheid, benaderen we falen of verdriet op een luchtige manier en verleggen we de focus van gewoonte naar dwalen, van oordeel naar relatie, van daar naar hier en van later naar nu. Hierdoor krijgen creatieve processen ruim baan, geven we expressie aan emotie en koesteren we verbeelding. Door verbinding te maken met onze speelse geest, kunnen we in onszelf en elkaar het hart ontwikkelen en ondersteunen om te zijn wie we werkelijk zijn, om het leven en onszelf te vertrouwen. Wijze levenslessen die jij weer doorgeeft aan jouw klanten. 

Oké, en nu ben je waarschijnlijk benieuwd naar het sausje..

Doe meer van waar je blij van wordt... die slogan neem ik al enkele jaren mee in mijn leven en ik besloot 2018 tot het jaar om te dopen waarin ik dat tot in ultieme zin zou gaan doen. Zo vond ik mezelf half juli terug op een meditatiekussentje in het fijne strandsfeerachtige pand van Uked. De dames die hierachter zitten, Barbara en Liselotte geven workshops waarin ze iedereen binnen twee uur een nummer op de ukelele leren spelen, ook als je nog nooit eerder een instrument hebt vastgehouden. 

Ik kwam voor een mantra workshop, en niet zomaar eentje.... nee voor yoga docenten die ukelele willen leren spelen om samen met hun leerlingen al chantend de les af te sluiten. Hoewel ik mezelf nog niet zo snel yogi wil gaan noemen, volg ik komend jaar wel een docentenopleiding Lu Jong, ofwel 'Healing Yoga'. Hiervan geef ik graag de beginselen aan je door zodat jij de eerste vijf elementen kunt toepassen en de ademhalingstechniek leert die anders is dan bij andere yogavormen.

Oke, terug naar de ukelele's.... Een hele dag met andere Uke-Yogi’s maakte al snel het kampvuur-gevoel bij me los waarbij muziek gemaakt wordt en gezongen. Het voelde als thuiskomen. Bij mezelf. Bij de muziek. Mijn ademhaling werd dieper, de rust zakte in mijn lijf. Een gevoel van ultieme vrijheid en blijdschap maakte zich van me meester. En ik nam daar het besluit... dit ga ik ook doen! Niet zoals enkele anderen die dag zich voornamen bij thuiskomst goed te oefenen en daarna hun yoga les af te ronden met een fijn stukje muziek, maar met een groep mensen, een stel uke’s en wat akkoordenschema’s gaan tokkelen en uitproberen totdat het goed voelt. De vrijheid ernaast te zitten en door te gaan, te neuriën als je het nummer kwijtraakt en weer aan te haken wanneer je kunt werkt aanstekelijk. Zo aanstekelijk dat ik dit als basisgevoel mee wil geven in mijn retraite. 

Waar?

We zijn te gast bij Maasdijk 5 (Villa Levenslicht) in de buurt van Ravenstein. Joanika Ring schrijft hierover: 'Dit pand is ingericht als prikkelvrije omgeving, bedoeld om echt tot rust te komen. Tussendoor is het elke dag mogelijk om heerlijk te gaan wandelen in het aangrenzende natuurgebied Keent, een beschermd gebied waar wilde buffels en paarden vrij mogen rondlopen.' Klinkt heerlijk, toch? En kijk de prachtige foto's eens! 

Voor wie?

HSP- en HB-coaches die werken met thema's als authenticiteit, grenzen, assertiviteit en geweldloze communicatie. Voor therapeuten die, naast hun huidige aanpak, op zoek zijn naar een actieve manier om gedrag zichtbaar te maken of te trainen. 

Data

In de week tussen Hemelvaart en Pinksteren.

Wil jij - naast alles wat het voor je klanten gaat opleveren - een suddermomentje waarin je jouw durf gaat aanmoedigen, je dwalingen verkennen en je begeven op een pad waar jij je nog nooit eerder bevonden? Durf jij al improviserend jezelf beter te leren kennen? Schrijf je dan in voor deze opleiding van 1 tot en met 8 juni 2019. 

Kosten

Prijs van deze opleidingsretraite is 2495 euro incl. overnachtingskosten op een meerpersoonskamer. De opleiding is deels vrijgesteld van btw (2195 euro wel en 300 euro voor overnachting en maaltijden niet). Gedurende opleidingsdagen wordt voor koffie/thee, fris en maaltijden gezorgd. De oefeningen worden je uitgereikt in een opleidingsmap.

Inschrijven

Deze opleiding is inclusief een uitgebreide opleidingsmap. De maaltijden verzorgen we gezamenlijk. Je blijft overnachten en leeft 8 dagen intensief in een kleine groep, zodat het rendement van deze opleiding ongekend hoog is. 

Er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen aan de opleiding. Schrijf je hier in voor de opleiding om je plek te verzekeren. Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak.


10%
plekken gevuld
Hoofd uit, lijf aan…
Twee mensen voor me. De ene met haar tong uit haar mond en keihard ‘urrgghhh’ roepend, de ander verwonderd, verbaasd[...]
In de ongemakkelijke momenten, daar wordt het interessant!
"Niet ontwijken Xandra, ga het aan!" Het commentaar van mijn improvisatie docente leek na te galmen in mijn oren. Bijna[...]
De paradox van gezien worden en verlangen
Ik ben speciaal Dat dacht ik als kind. Of misschien hoopte ik het alleen: ooit zou de wereld vast wel[...]

Wil jij het liefste ook alles? Bij de GaveMensen clan horen? Freewheelen met je passie, je toekomst tegemoet. Wil jij geen opleiding prefereren omdat je voelt dat kiezen verliezen is? Kijk dan eens naar ons VIP-traject. Een traject zo gaaf dat je alles krijgt wat we aanbieden. En nog een beetje meer!