Faalvaardigheid

Faalvaardigheid is een hele belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen. Door hun karakter hebben zij immers, méér dan de gemiddelde mens, de neiging om lastige situaties of emoties uit de weg te gaan of te voorkomen. Dit zien we bijvoorbeeld terug in zaken als faalangst en perfectionisme. Maar ook (tijdens stress) in moeite met grenzen aangeven en voor je mening gaan staan. Bij jongere kinderen zien we ook onderpresteren of aanpassingsgedrag. Komt daar een hoger IQ bij kijken, met als gevolg minder faalervaringen, opgebouwde frustratietolerantie of ontwikkelde executieve functies, dan is een extra uitdaging geboren.

Om te durven falen is vertrouwen nodig.

Vertrouwen in jezelf, dat je weet dat je blij bent met de reden van proberen en dat je trots bent op jouw pogingen. Vertrouwen in je omgeving. Het is nodig dat je je veilig en geborgen voelt in je omgeving, met mensen die er voor je zijn en naar je luisteren. Je hebt aanmoediging nodig en bijsturing. Goede raad en kritische vragen. Je hebt het nodig dat je blij mag zijn, maar ook angstig, verdrietig of gefrustreerd.

Om écht te durven falen, is er meer nodig dan te wéten dat het soms nodig is om 10x een experiment opnieuw te doen voordat het lukt. Er is meer voor nodig dan te wéten dat je een ‘negatieve overtuiging’ hebt die je niet verder helpt. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen…

Je hebt ruimte nodig om te durven falen.
De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken. Zelfs de verkeerde. Want als je leert voelen en erkennen wat een juiste keuze is,  leer je jezelf daar in bij te sturen. Je hebt het nodig dat je vragen mag stellen of het even niet meer mag weten. Je hebt het nodig te weten dat je er -ondanks gestuntel en geblunder- nog altijd mag zijn. Te weten dat je mag spelen, plezier mag maken en ontdekken. En je hebt het nodig om te voelen dat lachen altijd een vorm van opluchting en opborrelend plezier is, nooit een manier om iemand buiten te sluiten…

Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren, kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leidt tot verbetering, ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te kunnen zijn, wordt het een waardevolle bron, een instrument dat verbinding brengt en de motivatie voor leren verhoogt. 

Wil jij in ook flater-trainer worden? 

Wil jij mensen begeleiden bij het ontdekken dat falen onderdeel is van groei? Wil jij een training ontwikkelen die gaat over leren door proberen, over oefenen, experimenteren, foute keuzes maken en balen? Die gaat over trots, groeien, ontwikkelen en over de kick als het lukt? Wil jij tools leren voor hoe je met jouw klanten aan de slag kunt met accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient? Over vrijheid, doorzetten, plezier maken en spelen? De basisvaardigheden om te leren, ontwikkelen en innoveren. De basisvaardigheden voor het dagelijks leven. 

Neem dan een kijkje bij onze train-de-trainer opleiding: De Moed om te Falen. Deze opleiding gaat over het aanleren van faalvaardigheid. Lees hier alles over de inhoud, data en prijzen. 

Reacties van eerdere cursisten op de opleiding De Moed om te Falen:
“Ik ben mezelf beter gaan begrijpen en daardoor ook een groot gedeelte van mijn coachees. De opleiding De Moed om te Falen is praktisch, snel in te zetten en dit alles binnen een hele fijne sfeer. Bij GaveMensen kun je jezelf zijn waardoor je veel meer opneemt.”

“Ik ben een ontzettend kennisgeoriënteerd persoon en heb daardoor in het verleden bar weinig écht geleerd. Wel in theoretische zin, maar die theorie hield juist ook de rem op mijzelf, op mijn onbevangenheid en lol. Door de opleiding de Moed om te Falen ben ik tot inzicht gekomen dat de ervaringsgeoriënteerde (gevoelsgeoriënteerde) aanpak mij veel meer zelfkennis, plezier en lucht brengt. Die aanpak lag enorm buiten mijn comfortzone maar is nu mijn richtingaanwijzer geworden. Want, zoals Xandra mij leerde, daar waar het oncomfortabel voelt, daar is groei mogelijk..”

“De opleiding De Moed om te Falen heeft mij heel veel opgeleverd. Zelfs nu, maanden na afronding, komen er nog steeds nieuwe inzichten binnen. Ten eerste de theorie. Deze was minimaal ten opzichte van de praktijk, maar door  de opleidingsmap zeer ruim voldoende. Nu ik de map nog wel eens aandachtig doorspit vallen er nog steeds puzzelstukjes op zijn plaats. Daarnaast kan ik zeggen dat ik zo ontzettend gegroeid ben door de Moed om te Falen! Ik had veel twijfels bij mijn inschrijven: toch veel geld en daardoor had ik ook verwachtingen. Stel dat die niet uit zouden komen… Nu weet ik dat het de financiële investering meer dan waard was. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Niet alleen heb ik zelf zoveel mooie inzichten verkregen, maar ik heb ook zoveel praktische tools mee kunnen nemen, dat de stap om zelf een training op te zetten, niet zo heel groot meer was.”
Xandra van Hooff

Xandra van Hooff is eigenaar en hoofdtrainer bij GaveMensen. Zij laat professionals tijdens haar opleidingen en masterclasses zo hard de verdieping in schieten dat ze er vervuld, verzadigd en volkomen gelukkig aan het einde weer uit stuiteren.