Zijn met wat er is

Marieke Damman, oud-cursist aan de GaveMensen academie en kindercoach bij Vier Coaching, schrijft heel mooi over het ruimte geven aan de frustratie en boosheid van je kind. Over ‘simpelweg’ zijn met wat er is. Hier delen we twee van haar teksten.

Woede-uitbarstingen

Vanavond hadden we hier een mega woede uitbarsting. Ja zo een van het allerergste soort… Na eerst hele duidelijke grenzen te hebben gesteld (en eerlijk is eerlijk ik was blij dat manlief thuis was en dit even van mij overnam want poe ik voelde frustratie) en even tijd om de ergste spanning eruit te laten gaan, zei ik: ‘Je maakt al de hele dag ruzie en je maakt van alles een probleem. Dat is een teken dat je je niet fijn voel.

Ja’ snauwde ze, ‘en nu ga jij vragen waarom ik me niet fijn voel’.

‘Ik zou het graag weten’ zei ik ‘maar soms weet je t zelf niet. Blijkbaar is het je even teveel of is je emmertje heel vol. Het is genoeg als je me gewoon vertelt dat je je niet fijn voelt. Dat vind ik prettiger dan dat je steeds ruzie zoekt‘ (en je zusje bijt en ons uitscheldt en wegloopt in een donker park en werkelijk van alles een probleem maakt en en… dacht ik, maar dat zei ik maar niet).

Als je je niet fijn voelt dan heb je juist een knuffel nodig. Of wat hulp. Of het gevoel dat je t niet alleen hoeft te doen. Kom je even bij me zitten?

Nee ik ga een sudoku maken op de i-pad.

Twee minuten later: ‘Ooooh dit lukt ook al niet…. ik wou dat ik niet bestond.

Kom maar even bij me zitten dan doen we het samen.‘ Eenmaal bezig voelde ik haar lijf langzaam ontspannen. Even afleiding zonder het risico van nieuwe frustratie. ‘Zullen we een kwartier eerder naar boven gaan? Dan kom ik even lekker bij je liggen… en masseren we elk deel van je lijf rustig zodat je hopelijk lekker kunt slapen.‘ Ja dat wilde ze wel.

Als kinderen vol spanning zitten uit zich dit vaak in woede uitbarstingen, vervelend gedrag of extreme huilbuien. Vaak hebben we dan de neiging de strijd aan te gaan omtrent dit gedrag. Maar de spanning loopt daardoor alleen maar meer op. Grijp in waar nodig. Maar benoem daarna ook dat je weet dat er een rotgevoel achter dit gedrag schuil gaat. Laat je kind merken dat je begrijpt hoe naar dit is. Zonder beschuldigingen, verwijten en oplossingen.

Natuurlijk wil je graag snappen waarom je kind zich rot voelt. Maar een waarom vraag roept vaak nieuwe spanning op. Terwijl je kind het nodig heeft rustig te worden. In ieder geval in eerste instantie.

Maak fysiek contact op een manier die voor jouw kind prettig is. De een zal bij je weg willen kruipen, voor de ander is een hand op de rug genoeg. Laat merken dat je met je kind meevoelt. Op een later moment kun je nog eens noemen dat als je kind hulp nodig heeft of ergens over wil praten dat je beschikbaar bent (mocht er een aanleiding zijn i.p.v. een onbewuste opstapeling van spanning). Maar dat het ook kan zijn dat het gewoon even teveel was blijkbaar.

Zo maak je het verschil tussen nare spanning voelen en daar bovenop ook nog eens strijd en alleen voelen enerzijds en nare spanning voelen maar ook voelen dat je niet alleen staat anderzijds. Juist die verbinding zorgt dat de spanning er een stukje uit kan.

Het is rustig boven. Ze kwam net blij vertellen dat de poes gezellig bij haar is gaan liggen. Crisis bezworen…

Moeite met inslapen?

Heeft jouw kind ook zoveel moeite met inslapen? Zeg welterusten tegen elk lichaamsdeel, door elk lichaamsdeel aan te raken en te masseren.

Welterusten schouder, welterusten arm, welterusten elleboog, welterusten pols, welterusten hand, welterusten vingers, enzovoorts. Neem de tijd zodat je kind elk lichaamsdeel kan ontspannen terwijl jij er aandacht aan besteedt. Hoe meer je je kan ontspannen en verbinden met je kind hoe meer je je kind helpt in zijn lijf en in het nu te zijn.

En is je kind al wat ouder en is dit wellicht te kinderachtig? Zoek online een fijne bodyscan en doe m lekker samen liggend naast elkaar in bed. Kom je zelf ook tot rust van.

Door Marieke Damman

Marieke Damman is alumni aan de GaveMensen academie en heeft haar eigen coachingspraktijk: Vier Coaching. www.vier-coaching.nl