Een groeimindset voor je psychologische basisbehoeften

Elk mens wordt geboren met de mogelijkheid en een natuurlijke drang om zich te ontwikkelen en een behoefte aan relatie, autonomie en competentie. Door de omstandigheden in ons leven, leren we hoe we aan deze basisbehoeften kunnen voldoen. Hoe we er ons ‘goed’ over kunnen voelen. Als we ervaren dat er in voldoende mate is voldaan aan de behoefte van relatie (‘anderen waarderen mij en willen met mij omgaan’), aan de behoefte aan autonomie (‘ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen’) en aan de behoefte aan competentie (‘ik geloof en heb plezier in mijn eigen kunnen’) is er welbevinden. En dit prikkelt mogelijk de motivatie, inzet en zin in leren, leven en ontwikkelen.

Of het de ontwikkeling prikkelt of dat het ervoor zorgt dat men wil behouden wat er is –  en op korte termijn succes en geluk wil ervaren – is afhankelijk van de mindset die je ontwikkelt. Het begrip mindset kennen we van Carol Dweck.  Zij ontdekte dat er al bij jonge kinderen een verschil te ontdekken is in hoeverre ze geloven in de ontwikkelbaarheid van hun talenten. Zo geloven kinderen met een fixed mindset bijvoorbeeld dat intelligentie vast staat en niet ontwikkeld kan worden. En dat jongens nu eenmaal beter zijn in wiskunde. Terwijl bij een groeimindset de kinderen geloven dat je met moeite altijd ergens beter in kunt worden en dat je als jongen dus ook best kunt leren dansen; hoe klungelig je ook bent.

Hoe zit dat met de basisbehoeften? Ik geloof dat de groei en fixed mindset ook daar terug te zien zijn. Wil jij geloven dat je behoeften hebt en (deels) afhankelijk bent van anderen of dat zij deze voor je vervullen? Of geloof je dat je er beter in kunt worden om je éígen behoeften te leren herkennen, erkennen en vervullen? Zodat je nooit meer hoeft te eisen aan anderen maar in overleg kunt, wetende dat je ook zonder enige ander jezelf op creatieve wijze kunt geven wat je nodig hebt?

Wil jij ook weten of je een groeimindset hebt op de drie basisbehoeftes?  Doe de test!
Mindset kan niet alleen op de basisbehoefte competentie kan worden toegepast maar ook op de andere basisbehoeftes relatie en autonomie. Volgens een aantal vooraanstaande trainers in Nederland met expertise op dit gebied, is dit niet alleen revolutionair maar ook direct toepasbaar omdat je scherp inzicht krijgt in je eigen ontwikkelpunten. Interessant in dit kader is wellicht ook dit artikel van David Yeager waarin hij beschrijft hoe een statische mindset bij sociale problemen (zoals bv pesten/buitensluiten) leidt tot verwijten aan jezelf en anderen. Ooit gehoord dat je ‘wat meer van jezelf zou mogen houden?’ Wie weet zit hier de link!

Ben jij benieuwd of je een groeimindset hebt op deze drie gebieden?
Je ontvangt de link naar de vragenlijst door in een gratis account te maken voor de online academie!


Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. In haar bedrijf GaveMensen geeft en deelt ze kennis uit de diepere verwerking als kern van hoogsensitiviteit en openheid voor ervaringen voortkomen uit overexcitabilities. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen Moed om te Falen & Lef om te Stralen. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen! Xandra wijst je in haar jaartrajecten op de lessen die je in je leven hebt mogen leren, maar waar je de vruchten nog niet van hebt geplukt. Dankzij haar vergrootglas kun je dit nu integreren en echt eigen maken. Laat deze energie in je voordeel werken en neem je jouw stap met positiviteit en het vertrouwen in een gunstige afloop. Klik op het menu hierboven voor het aanbod.