Vertrouwen en controle

Het tegenovergestelde van vertrouwen, is niet zoals je wellicht zult denken, twijfel of wantrouwen of onzekerheid. Nee, het tegenovergestelde van vertrouwen is controle….

Vertrouwen op de ander
Als ik niet kan vertrouwen dat mijn lief de juiste kleding aantrekt bij de kinderen, dan leg ik het wel voor hem klaar. Als ik niet weet wat ik aan zal trekken naar een feestje dan vertrouw ik niet genoeg op mijn eigen keuzes. Als ik er niet op kan vertrouwen dat een afspraak goed wordt gemaakt dan regel ik het toch gewoon zelf? Als ik denk dat je iets zult doen of zeggen dat ik niet leuk vindt dan….

Door zo te leven doe ik mezelf en de ander tekort. Die ander heeft al het stempel gekregen van mij dat er enkel fouten gemaakt kunnen worden en voor mezelf geeft dit het gevoel van teleurstelling  De ander krijgt niet de kans het goed te doen. Je ontneemt de positiviteit en gaat uit van de mislukking.

Door het gelijk zelf te doen geef je de ander niet de mogelijkheid om het te proberen (en dus te gaan leren) en ontneem je jezelf de kans om te leren vertrouwen op de ander. Twee gemiste groeikansen.

Maar stel nu, dat het je lukt om je behoefte aan controle te laten voor wat het is en dat ik je de kans geef. Zelfs als het dan niet goed gaat zullen we er samen van groeien en leren. En misschien worden je ogen wel geopend om de dingen op een andere, betere manier te doen. Een manier die je enkel en alleen kon leren doordat je de ander de kans gaf…

Control freak
Gelukkig heb ik kinderen gekregen die me leren om dingen uit handen te geven en hen mee te laten helpen. Daardoor leer ik geduldig te zijn en te genieten van het groeiproces van hen. Als control freak was ik vroeger echter niet zozeer bang voor ‘dingen’ als wel voor ‘gedachten en gevoelens’. Verstandelijk wist ik dat ik nooit de ‘binnenkant van anderen’ zal kunnen beheersen. Maar de angst was er wel… de angst voor wat anderen zouden kunnen denken…

Vertrouwen is het tegengif van controle. Niet een hippie-peace-love vertrouwen in iets dat ‘daarbuiten’ is, maar een diep gevoeld gevoel van vertrouwen dat, hoe het leven ook blijkt te verlopen, dat ik er op een goede manier doorheen ga komen.

Vertrouwen komt van binnenuit. We zullen nooit in staat zijn om te beheersen wat anderen doen en zeggen, dat is een gegeven. We mogen leren vertrouwen op degenen die ons dierbaar zijn. De mensen dicht om ons heen mogen ons leren hoe we vanuit een basisgevoel van vertrouwen de wereld tegemoet mogen treden.

Vertrouwen is een prachtige manier om te leren, om fouten te mogen maken en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. En de ultieme manier om je gevoelens te veranderen van ‘controle’ naar liefde, vreugde, geduld, goedheid en vriendelijkheid. Gun jij jezelf dat ook? Geef de mensen om je heen die kans eens.

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!