Het verschil tussen Lief en Waardevol

‘Ik wil niet meer lief zijn’, een opmerking die ik veel te horen krijg in mijn coachpraktijk. Veelal zijn het vrouwen tussen de 25 en 45 jaar die worstelen met de manier van leven die ze vroeger ’thuis’ geleerd hebben en hoe ze nu in het leven willen staan. Ze voelen dat ze, door ‘lief’ te willen zijn soms over hun eigen grenzen gaan om toch iets voor de ander te doen of te betekenen maar het tegelijkertijd niet willen missen omdat ze wel het type persoon willen zijn dat hart heeft voor de ander.

Lief zijn is echter iets anders als waardevol zijn. Dat verschil is niet alleen zichtbaar in de manier waarop je er voor de ander bent en keuzes erin maakt maar met name de drijfveer die erachter ligt en welke bij lief heel anders is dan bij waardevol. ‘Lief’ zijn heb je bijvoorbeeld vroeger van je moeder geleerd of een andere opvoeder die je hoog had staan. Je wilde graag goed zijn in de ogen van de ander, je had behoefte aan de goedkeuring, wilde het schouderklopje, het compliment of de aandacht welke je ervoor terugkreeg. Nu nog heb je wellicht behoefte aan goedkeuring en acceptatie. Of ben je bang voor afwijzing. Nee zeggen is daardoor moeilijk. Voor jezelf opkomen, wanneer je moe bent of een drukke agenda hebt ook.

Hoe anders reageer je wanneer je intern gemotiveerd bent en graag een ‘goed mens’ wilt zijn? Je erkent je grenzen en weet wat je waard bent. Hierdoor heb je geen behoefte aan externe goedkeuring. Iets voor een ander doen of er voor de ander zijn is een interne wens, dit een keer niet doen leidt niet tot zorgen om wat anderen van je zouden kunnen denken. Jij respecteert jezelf net zoveel als de ander en daardoor ben je in evenwicht. Graag lever je een positieve bijdrage aan je familie, bedrijf of de mensen om je heen. Maar nooit ten koste van jezelf. Je bent van nature behulpzaam en vrijgevig en erkent dat je er niet voor de hele wereld kunt zijn. Juist de keuzes die jij kunt en mag maken hierin maken je bijdrage speciaal en uniek.

Ben je extern gemotiveerd dan zet je de belangen van de ander soms voor jezelf. Je gunt jezelf dan geen dagje rustig voor jezelf maar gaat bij een vriendin mee verhuizen. Je werkt twee weken over omdat ‘die deadline echt af moet’ of zegt nooit een verjaardag van een familielid af, zelfs niet als je daardoor je vakantie moet uitstellen. Het gevolg van deze acties is dat je je moe en uitgeput kunt voelen. Je leeft je leven, en dat gaat je goed af maar je ziet er de lol niet meer zo van in. je wordt geleefd in plaats van dat je leeft, zo voelt het. En dat is precies wat er gebeurd!

Wat heb jij nodig om de confrontatie aan te gaan? om duidelijk, direct en respectvol aan te geven wat je nodig hebt? Om voor jezelf te kiezen zodat je er op een ander moment weer helemaal voor anderen kunt zijn? Om te leren zien dat de balans op alle gebieden van je leven klopt. Vandaag een dag voor jezelf maakt wellicht dat je wél een paar dagen kunt overwerken. Of wellicht is overwerk niet nodig wanneer je je leidinggevende teruggeeft welke andere taken dan van je bordje af mogen.

Durf authentiek te zijn. Voel hoe je, als je commentaar persoonlijk opvat, een uitnodiging krijgt om meer naar je eigen waarden en normen te gaan leven. Blijf niet langer lief maar wordt lief voor jezelf en verbind je op die wijze echt met anderen. Want enkel wanneer je er vanuit je hart voor kiest om je in te zetten voor een ander doe je dit met 100% overgave. De ander kan jou wanneer je eerlijk leert te zijn, werkelijk gaan zien en accepteren. Werkelijke verbinding met je maken. Voelen hoe oprecht je bent en leeft.

Laat je niet langer vangen in je pogingen om lief te zijn. Uiteindelijk zal dit je een gevoel geven van wantrouwen en weerstand. Je voelt je door anderen gedwongen of gemanipuleerd. Je schaamte je omdat je wederom ‘ja’ hebt gezegd terwijl je in je hart weet dat dit niet de weg is. Je hart sluit zich terwijl je naar buiten toe zo lief overkomen. Maar eigenlijk ben je teleurgesteld, boos of verontwaardigd. En dan hebben we het nog niet over wat je voelt wanneer je kiest voor deze weg en feedback krijgt. Je kunt je voorstellen dat, wanneer je je rot voelt, dit niet lekker zal overkomen en je eigenlijk niet open staat om er werkelijk naar te kijken of er iets mee te doen.

Wanneer je jouw waarde gaat leven zul je mensen mogen gaan vertellen dat je meer voor jezelf gaat leren kiezen. Dat je het lastig vind om ‘nee’ te zeggen maar dat je het toch doet omdat het voor de lange termijn beter is. In eerste instantie merk je dat mensen je raar gaan aankijken, je niet geloven of je proberen over te halen toch het gedrag te laten zien dat je altijd deed. Omdat jij weet waarom je het doet zul je trots op jezelf zijn wanneer je jouw interne richting volgt. En door die trots krijg je de kracht om het vaker te doen. Zo ontstaat een spiraal omhoog. En in die spiraal merk je dat je in staat bent ook om te gaan met de feedback die je krijgt. De mensen om je heen zijn dit niet gewend van je en zullen dus raar opkijken. Het gesprek aangaan. Proberen je over te halen. Ga het gesprek aan op zo’n manier dat ze voelen dat je niet tegen hen maar voor jezelf kiest. Blijf liefdevol, ontspannen en authentiek. Zoek op welke manier jij betekenisvol wilt zijn voor anderen. Hoe wil jij gezien worden? Als iemand die klaarstaat voor anderen? Die een schouder heeft om bij uit te huilen? Degene die met advies je op weg helpt? Jij hoeft niet alles te zijn. Kies hoe jij er voor de ander wil zijn en leef je leven volgens die waarde. Zo leef jij een waardevol leven. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen!

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!