Hoera, ik heb gefaald!

Tijdens het Festival van Talent in 2013 gaf ik twee keer de workshop ‘de moed om te falen’. Hierin gingen de deelnemers actief aan de slag met de 3 gebieden van faalangst; cognitief, fysiek en sociaal. Het belangrijkste was echter het leerdoel; falen is leuk!

De eerste oefening waarbij de deelnemers letterlijk ‘ uit de kleren gaan’ leidde tot veel hilariteit en ik heb nog nooit zoveel volwassenen tegelijkertijd horen giechelen. Toen één van de mannen daarna opmerkte dat het een talent was dat ik binnen een kwartier zoveel mensen uit de kleren kreeg kon de sfeer niet meer stuk.

Ik heb zo fantastisch genoten tijdens deze twee uur. Heerlijk hoe iedereen enthousiast meedeed. Het mooiste aan de workshop vond ik dat het zo’n grote impact had op de deelnemers. Door de vele oefeningen kwam iedereen in een mindset die zorgde voor plezier, voor de bereidheid om te willen leren en te veranderen.

In de workshop werkte ik met ‘de buiging’ en ‘het applaus in ontvangst nemen’ en leerden we bij elke fout deze beter te vieren. De dagen erna lieten mensen mij weten hoe ze het leven ‘gevierd’ hadden; mensen die via het forum, twitter of mail met mij en de rest van de wereld wilden delen welke blunders ze begaan hadden en hoe anders ‘het voelde’ om nu eens geen schaamte te ervaren maar de lol ervan in te kunnen zien.

Er werd gesproken over een applaus-app voor op je mobiel en ik werd gevraagd of ik volgend jaar terugkwam om de workshop nogmaals te geven. En dat was niet één opmerking, nee… het leek niet op te houden! Mijn vriend vroeg op een gegeven moment zelfs ‘wat heb je daar in hemelsnaam toch gedaan?’. En het enige dat ik kon uitbrengen was – met een giechel en een grote glimlach – ‘we hebben gestript’ :-)

Wil jij ook je falen vieren?
Maak dan een foto van jezelf tegen een witte achtergrond,
noem je blunder erbij en ik maak er een mega poster van!

 

Xandra van Hooff

Xandra van Hooff is eigenaar en hoofdtrainer bij GaveMensen. Zij is uke-yogi, oppernerd, HSP queen en momenteel in opleiding tot de superheld Mega Mildheid. Wil jij een programma volgen? Kijk in de menu's voor de verschillende opties of stuur een mailtje voor meer informatie.