Kiezen voor compassie

In ons leven kiezen we voor zelfbehoud en evenwicht. Dit deden we in de oertijd al om te overleven en deze reflex is dus eeuwenoud. We zijn dus geneigd om, zowel naar onszelf toe als naar anderen, te kiezen voor zelfbehoud over compassie.

Compassie heeft een component in zich dat zorgt dat we in beweging komen. Meevoelen met anderen betekent dus dat we onze acties gaan aanpassen. Zo kunnen we bijvoorbeeld opkomen voor iemand die het minder goed heeft of door een moeilijke tijd heen gaat.

Maar opkomen voor iets, dat is soms ook eng, maakt je kwetsbaar; je steekt je kop boven het maaiveld.

Makkelijker is het om te kiezen voor empathie, want je inleven in de ander betekent dat je snapt wat de ander voelt en meemaakt, maar dat jij er zelf niets voor hoeft te doen en niet hoeft te veranderen.

Echte compassie, niet in de laatste plaats zelfcompassie maakt dat je groeit als mens.
Er is duidelijk dat er een verband bestaat tussen zelfcompassie en hoe we worden behandeld. Als jij snapt van jezelf dat je aan je grens zit maar er toch overgaat omdat ‘de opdracht die je baas je gaf vandaag toch echt wel af moet’, dan kun je erop wachten dat er binnenkort weer een extra opdracht aankomt die over je grens gaat…. en daarna nog eentje en daarna…. Andersom geldt dit ook, het is voor jou moeilijk om compassie op te brengen voor iemand die over je grenzen gaat.

Compassie heeft dus alles te maken met grenzen aangeven.
En die grenzen, die leren we enkel in verbinding met de ander.

Ik probeer elke dag keuzes te maken in het kader van zelfcompassie en daardoor ben ik beter in staat compassie voor anderen te tonen. En een mooi voordeel; omdat je toch al elke dag kiest voor jezelf wordt ‘je hoofd boven het maaiveld uitsteken’ elke dag een beetje minder eng.

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!