Leren zien onder het wateroppervlak: wat een opleiding kan doen…

Gastblog van cursist Emma Voerman:

Als loopbaancoach had ik meestal het UWV als opdrachtgever. En dat was vervelend, want het UWV is dol op een standaard aanpak met vaste methoden en een voorspelbare uitkomst. Het ergste was dat in die uitkomst ingecalculeerd was dat meer dan de helft van de trajecten mocht mislukken. En dat gaf niet, want  als ik maar aan de methodes hield was dat mij niet aan te rekenen.

Bah!

Vooral omdat de methodes zo akelig tekort schoten. Zeker bij hoogsensitieve klanten. Daar werkten ze vaak averechts. Ik ging dus tweaken. Ik deed steeds meer mijn eigen ding, en voer daarbij op intuïtie. Dat ik een dubbele boekhouding bij moest houden voor het UWV was dan wel weer vervelend. Gelukkig werd het gecompenseerd met een interne “Yes!!” als bleek dat mijn aanpak succesvoller was. (Ik deed dan een stille “In your face!”)

Heerlijk dat het niet meer hoeft, werken volgens normen waar ik niet meer in geloof.

En toch.

Ik vaar dan wel op mijn intuïtie, maar dat is eenzaam en eng. Eenzaam omdat ik een referentiekader mis. Eng, omdat ik een, tja hoe zal ik het zeggen, eh…een referentiekader mis. Elke coaching is weer spannend, omdat op je intuïtie vertrouwen voor jezelf één ding is, maar op je intuïtie vertrouwen voor een ander…

Dan is het toch wel erg fijn om dat kader te hebben. Iets dat je vertelt waarom de dingen die je intuïtief doet helpen. Iets dat jouw aanpak in een groter kader zet. En nog mooier: iets waarmee je jezelf als instrument aanscherpt, zodat je bereik groter wordt.

En dan alsjeblieft niet al die standaardtrainingen, want dan moet ik alles weer gaan vertalen naar de diepere lagen die ik wel zie, maar de trainers en mijn medecusisten niet.

Goh,als dat er eens zou zijn…

 

Ik heb het gevonden..!

Want dit alles is precies wat ik nu bij GaveMensen aan het doen ben.

Het mooie is dat het direct voelbaar is in de coaching die ik nu doe. Ik voel niet alleen intuïtief wat er aan de hand is, ik kan het woorden geven. Vaak kan ik er zelfs een stukje neurobiologie aan koppelen, iets waar mijn coachees ook veel aan hebben (want verhalen zijn nog steeds hele goede hulpmiddelen bij coachen, maar mijn hoogsensitieve klanten zijn wel heel erg kritisch in welk verhaal ze willen geloven.).

Ik zie verbanden en snap nu nog beter waarom ik niet wil dat ze met A bezig zijn, omdat het hem juist in B zit. Vroeger voelde ik het. Nu kan ik aangeven waarom.

Kijk eens naar wat ik bereikte in een one hour Skypecall:

 

 

Het gaat niet alleen meer om een nieuw referentiekader scheppen. Ik kan nu uitleg geven over hoe hun hersenen werken en hoe het komt dat ze dingen voelen. Ik kan ze ook nog eens concrete opdrachten geven die ze graag doen, omdat ze weten hoe ze gaan werken.

Voor mij is coaching geen blackbox werken meer.

Ik weet wat ik doe. Ik heb houvast, zonder dat ik vast zit aan een methode.

Dát is wat een GaveMensen-opleiding voor je kan doen.