Life hacks voor Gave Mensen

Er zijn van die momenten in je leven die je je herinnert…. Een moment van essentieel belang. In 2012 was zo’n moment. Ik las de volgende quote: “het grootste gevaar voor de meesten van ons is niet dat ons doel te hoog is en we het missen maar dat het te laag is en we het bereiken.” Ik weet nog dat ik staarde naar het scherm en het leek alsof ik kippenvel op mijn armen kreeg. Dit besef, dit weten, was groter dan wat ik me voor kon stellen.

Als ik een euro was, dan werd er destijds zeker 25 cent niet van me gebruikt. En ik wist dat ik niet de enige was. Zelfs als er van ieder slim, gevoelig mens ter aarde maar 10 cent aan volledig potentieel verloren ging dan waren de gevolgen enorm. Omgezet in euro’s ging het over miljoenen, miljarden, biljarden… Tesamen konden we de wereld redden, voor vrede zorgen, de aarde opruimen, monden voeden en zorgen dat iedereen zich gezien voelt.

Ik voelde me schuldig, alsof dat wat ik met mijn leven had gedaan in het niets stond met wat er nog kon gebeuren. Het enige dat ik hoefde te doen is in mezelf te geloven (zonder dat ik kon weten, voelen of ‘zien’ wie ik ging worden) en vertrouwen op groei. De knop ging om. Hij schakelde en is sindsdien om blijven staan. In deze blog deel ik leidende principes die je helpen om uit mijn comfort zone te stappen en in een leven dat boven je grenzen gaat.

 

1. De Moed om te Falen
De makkelijkste manier voor mij om mijn zelf opgelegde beperkingen te overwinnen is om me af te vragen: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Het omarmen van flaters en het gevoel ‘dat je iets weg wilt poetsen volledig in de openheid gooien. Inclusief buiging, applaus en de uitroep ‘wat een blamáge!” (Als je geen idee hebt waar ik het over heb kom dan eens naar een proeverij)

2 Geef Leef je advies
Om uit die cirkel te komen van dat continue vergelijken met anderen (wat me altijd en eeuwig liet voelen dat ik verloor) ben ik groei en ontwikkeling als hoogste doel gaan stellen. Ik wilde niet meer oppervlakkig leven. Ik wilde diepgang, iets betekenen, echte gesprekken. Niet weglopen voor moeilijkheden, niet wegkruipen tot problemen (hopelijk) voorbij waren. Mezelf niet langer voor de gek houden, verdoven of afleiden. Ik wilde niet meer bang zijn voor falen, ik wilde niet meer streven naar perfectie. Ik wilde de ‘real deal’. Ik wilde voelen hoe ik kon ontwikkelen. Mezelf zichtbaar maken om voor anderen  iets te kunnen gaan betekenen. Blij zijn met mezelf en mijn leven.  Mijn verlangen werd zo groot, dat ik het ben gaan doen. Niet meer boeken lezen en denken ‘jaja dat weet ik al’, maar letterlijk die adviezen uitvoeren. Opdrachten maken, dagboeken bijhouden, dingen zeggen en doen. Met name doen. oh, mijn god, wat waren die eerste keren eng. Maar punt 1 heeft me daar erg bij geholpen.

3 Zet je je vast of ga je klimmen? 
Net als een spier stress en weerstand nodig heeft om sterker te worden ging ik tegenwerking en weerstand zien als een manier om mijn eigen leven vorm te geven. Weerstand nodigt de beeldhouwer in jezelf uit een kunstwerk neer te zetten. Wie me kent weet dat ik veel overwonnen heb. Uit die crisissen ben ik sterker gekomen. En de grootste crisissen leverde ik in mezelf. Het was dat ik op weg was met punt 2 want anders was ik afgehaakt, Had ik gezegd, ‘ja, nu doe ik het en voelt het nog verschrikkelijk”. Maar ik ging door. Liet me niet tegenhouden. En ik ontving de eerste successen. Er liggen er nog vele voor me. Wellicht meer dan er ooit geweest zijn. Ik zoek ze immers zelf op nu. Met liefde. En een beetje angst. Maar daar laat ik me niet meer door weerhouden. En jij? Wat doe jij met de touwen die jouw emoties je toewerpen? Zet je jezelf vast of ga je klimmen?

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!