Maar liefst 1 op de 5 personen is hoogsensitief. In totaal zijn dat in Nederland al meer dan 3 miljoen mensen. Voldoende om te denken dat er veel onderzoek naar zou zijn verricht. Maar dit blijkt echter niet het geval te zijn! En de informatie zoals deze in boeken en op internet te vinden is, is niet altijd even betrouwbaar. De masterclass Making sense of sensitivity biedt een overzicht van het concept HSP en het laatste wetenschappelijke onderzoek. 

Als deskundige probeerde ik altijd het concept HSP te begrijpen en doorgronden. Waarom herkenden zoveel mensen die een diagnose zoals autisme, burn-out of ADD hadden gekregen zich in de vragenlijsten? Wat was de overeenkomst tussen de emoties en prikkelgevoeligheid die Aron benoemde en de overexitabilities? In deze masterclass breng ik alle inzichten bij elkaar en rafelen we het concept uiteen tot we bij de basis aangekomen zijn. 

De theorie welke gedurende deze dag geboden wordt geeft een overzicht van de huidige stand van zaken op het gebied van hoogsensitiviteit. Uit onderzoek van Elke van Hoof is bijvoorbeeld gebleken dat diepgaande verwerking het belangrijkste kenmerk van hoogsensitiviteit is waardoor overprikkeling, emotionalitieit of subtiliteit in waarnemen kan ontstaan. Door de diepgaande verwerking komen alle prikkels op eender welk moment binnen, ongeacht welke activiteit men aan het doen is. Onder de fMRI-scanner zullen in breinonderzoek bij een HSP'er gebieden oplichten waar bij niet-HSP'ers op dat moment geen activiteit te zien is. De opmerking die HSP'ers daardoor vaak te horen krijgen is 'dat ze moeilijk doen', 'zaken te complex maken' of 'te ver' gaan. Maar een hoogsensitief persoon kan niet stoppen complex te zijn!

Inhoud van deze masterclass:
– Een reis langs de historie van het concept hoogsensitiviteit vanuit diverse modellen.
– Persoonskenmerken van hoogsensitieve mensen (introversie/extraversie en altruïsme).
– Huidige stand van zaken in wetenschappelijk onderzoek.
– De oorspronkelijke HSP test en nieuwste ontwikkelingen hierin.
– Waarom het belangrijk is HSP te normaliseren ipv problematiseren.
– Het verschil tussen aangeboren hoogsensitiviteit en tijdens het leven ontwikkelde hooggevoeligheid.
– De kern van HSP, de gevolgen en randverschijnselen.
– De overeenkomsten/verschillen met hoogbegaafdheid (zijnsluik) en de overexcitabilities worden kort aangestipt.

Sarina KriekLoopbaancoach Rightinplace

Geweldige masterclass Making sense of Sensitivity gevolgd bij Gave Mensen met Gave Mensen. Xandra weet het geweldig levendig te brengen. Een hele dag veel heldere informatie waar je in de praktijk direct mee aan de slag kan. Aandacht voor iedere cursist. Vol energie ging ik aan het einde van de dag weer naar huis. Deze masterclass is een aanrader voor iedere leerkracht, coach, leidinggevende die in verbinding wil zijn en of komen met leerlingen, collega's, coachees en medewerkers. Wil je jezelf eens een kado doen, volg dan een masterclass of opleiding bij GaveMensen.

     

Deze masterclass is geschikt voor: Leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs. Orthopedagogen / psychologen / coaches en andere professionals die te maken hebben met hoogsensitiviteit. 

Masterclass 'Making sense of sensitivity'

Data

Vrijdag 6 oktober

Tijd

9.30 - 17.00 uur

Locatie

Kraayenberg 8020 te Wijchen

Certificaat

Je ontvangt aan het einde van de dag een deelnamecertificaat op naam.

Prijs:

De investering voor deelname aan een masterclass bedraagt €195,-

Dit is inclusief cursusmap met achtergrondinformatie, koffie/thee/fris gedurende de dag en een verzorgde lunch met diverse broodjes. 

CRKBO erkend!

Vanwege de CRKBO erkenning is GaveMensen BTW vrijgesteld.