Mijn eerste week bij GaveMensen

Ik had verwacht dat mijn eerste ‘werk’dag bij GaveMensen heel relaxed zou zijn. Ik mocht namelijk mee komen doen met ‘de Proeverij’, een dag waarop je door middel van workshops een beeld krijgt van de verschillende opleidingen, de sfeer en de aanpak bij GaveMensen. De praktijk is natuurlijk anders, en ook zo’n eerste dag zit vol met ‘eerste-dag-spanning’: niet verslapen, niet verdwalen op de heenweg, niet te laat komen, ook niet te vroeg (maar wel die marge voor als je toch verdwaalt), juiste ingang van het gebouw zien te vinden, niet verdwalen in het gebouw, etc… Op de heenweg spookten er allerlei vragen door mijn hoofd: ‘wat voor mensen komen erop af? Workshops klinkt actief… wat zouden gaan we doen? Gaat het wat voor me zijn?’ Verder verwachtte ik een interessante dag, waar ik het één en ander over hoogsensitiviteit zou leren. Aangekomen (niet te vroeg, niet te laat) stemde het warme welkom van Xandra me al enigszins gerust, en ben stilletjes met een kopje thee gaan zitten. Dat het uiteindelijk zo actief, zo persoonlijk, verdiepend en ook zo veilig zou zijn, dat had ik niet aan zien komen.

Na een persoonlijke kennismaking met Xandra en met de groep, begonnen we met de theorie van HSP. Heerlijk, ik houd van theorie. Dat kan ik tot me nemen, op me in laten werken, gaan begrijpen en niet onbelangrijk: er wordt in dat hele proces weinig inbreng van mij verwacht. Maar, zo gemakkelijk kwam ik er de rest van de dag niet vanaf. In de workshops die volgden over de verschillende opleidingen, werden we door middel van schrijfoefeningen, spelletjes en contactoefeningen uitgedaagd om bij onszelf naar binnen te gaan, om te voelen en om daarnaar te luisteren. En wat gebeurt er vervolgens wanneer je vanuit contact met jezelf een ontmoeting met iemand anders aangaat? Spannend! Maar wauw… Daar gebeurt het! Dat is waar beweging ontstaat, waar bewustwording plaatsvindt en waar dus gegroeid kan worden. Binnen de veiligheid van de groep gingen we van stilte, kleinheid en voelen, naar steeds meer speelsheid en impulsiviteit, waar ik heerlijk heb gelachen. Zelfs ik, als introvert en risicomijdend ‘haha-leuk-maar-ik-sta-zelf-wat-op-slot’ persoon durfde me wat te laten gaan. Oei… Dit is wel heel anders dan werken bij een adviesbureau waar ik beleidsrapporten schreef, stakeholdermeetings organiseerde en nadacht over flashy PowerPoints. ‘Dit is waar het om gaat’, wist ik, ‘en hier wil ik dolgraag aan gaan bijdragen’.

Echt aan de slag

Zo geschiede, en de week die erop volgde ging ik aan de slag. Maar tijdens die eerste werkdagen was er weinig tijd om stil te staan bij mijn ‘innerlijke criticus’ of bij mijn ‘beste fout van de dag’. Naast persoonlijke verdieping, is er bij GaveMensen namelijk ook een hele hoop theoretische verdieping over HSP. Op werkdag 3 heb ik een examen afgenomen bij één van de cursisten die de jaaropleiding doet. En wauw, wat een hoeveelheid aan theoretische kennis werd er gereproduceerd. Dit gaat veel verder dan de kenmerken van HSP en hoe daar mee om te gaan. Dit gaat echt over het echt begrijpen hoe het zit, over de neuroprocessen die ten grondslag liggen aan de verschillende uitingsvormen van HSP, over de finesses in het verband tussen overprikkeld zijn en passiviteit, en.. veel meer dan ik tot nu toe heb kunnen onthouden. Weer die diepgang, en dan niet in het persoonlijke stuk maar dit keer in de wetenschappelijke kennis van hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. En dat allemaal binnen een jaar, wat mooi dat die twee hier samen kunnen gaan.

Van persoonlijk naar professioneel

Nu ik er zo over nadenk: als coach of andere HSP-professional heb je denk ik beide ook echt nodig. Enerzijds de persoonlijke diepgang, je eigen kwetsbaarheid, je weg naar binnen en daarmee ook de ingang bij je coachees, cliënten of leerlingen naar binnen. Anderzijds heb je ook de kennis nodig, begrijpen hoe het precies zit, waarom hooggevoelige en/of hoogbegaafde mensen doen wat ze doen en hoe je ze wellicht een stapje verder kunt helpen.

Verwondering over de diepgang in beide facetten is wat mijn eerste week bij GaveMensen kenmerkt. En daarnaast, een hele boel zin om hier verder mee aan de slag te gaan en me hiervoor in te zetten. De komende paar weken ga ik me bezighouden met het ontwikkelen van de onlinetraining Wegwijs in de wetenschap, een laagdrempelige 5weekse cursus waar je zonder voorkennis aan mee kunt doen, en kennis kunt maken met de basiskennis over HSP. Voor mij een leuke manier om ermee aan de slag te gaan, misschien ook voor jou?

PS: Na het schrijven van deze blog las ik ‘m terug, en vroeg ik me af of het misschien niet wat te ‘verkoperig’ zou zijn. Ik ben me bewust van de enthousiaste toon, en wil er graag bij zeggen dat dit echt is zoals ik het heb ervaren :).

Door Charlotte Sederel

Charlotte is allround medewerker bij GaveMensen. Zij is degene die je moet hebben voor al jouw vragen over onze opleidingen. Charlotte zal alles proberen te beantwoorden, of het nu via mail, telefoon of face to face is!