Faalvaardigheid zien wij als een enorm belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen. Door hun karakter hebben zij immers meer dan de gemiddelde mens de neiging om lastige situaties of emoties uit de weg te gaan of te voorkomen. Dit zien we terug in zaken als faalangst en perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en voor je mening gaan staan maar ook (bij jonge kinderen) in onderpresteren of aanpassingsgedrag. Komt daar een hoger IQ bij kijken met als gevolg minder faalervaringen of opgebouwde frustratietolerantie dan is een extra uitdaging geboren.

Om écht te durven falen, is er meer nodig dan te wéten dat het soms nodig is om 10x een experiment opnieuw te doen voordat het lukt. Er is meer voor nodig dan te wéten dat je een ‘negatieve overtuiging’ hebt die je niet verder helpt. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen…
Om te durven falen is vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf, dat je weet dat je blij bent met de reden van proberen en je trots bent op jouw pogingen. Vertrouwen in je omgeving. Het is nodig dat je je veilig en geborgen voelt in je omgeving, met mensen die er voor je zijn en naar je luisteren. Je hebt aanmoediging nodig en bijsturing. Goede raad en kritische vragen. Je hebt het nodig dat je blij mag zijn, maar ook angstig  verdrietig of gefrustreerd.

Je hebt ruimte nodig om te durven falen.
De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken. Zelfs de verkeerde. Want als je leert voelen en erkennen wat een juiste keuze is,  leer je jezelf daarin bij te sturen. Je hebt het nodig dat je vragen mag stellen of het even niet meer mag weten. Je hebt het nodig te weten dat je er -ondanks gestuntel en geblunder- nog altijd mag zijn. Te weten dat je mag spelen, plezier mag maken en ontdekken. En je hebt het nodig om te voelen dat lachen altijd een vorm van opluchting en opborrelend plezier is, nooit een manier om iemand buiten te sluiten…

Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leiden tot verbetering, ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te kunnen zijn wordt het een waardevolle bron, een instrument dat verbinding brengt en de motivatie voor leren verhoogd. 

Groeimindset ontwikkelen door falen te omarmen

De Moed om te Falen gaat over faalvaardigheid. Over leren door te proberen. Over oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen. Het gaat over trots, leren, ontwikkelen, de kick als het lukt. Het gaat over accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen. Over kiezen, durven doen, jezelf in de etalage zetten. Over vrijheid en doorzetten. Over plezier maken en spelen. De basisvaardigheden om te leren, ontwikkelen en innoveren. De basisvaardigheden voor het dagelijks leven.

Wennen aan gevoelens van ‘niet kunnen’
Door te werken met brain-building oefeningen werken we eraan gevoelens van onvermogen als normaal te beschouwen en -ondanks de aanwezigheid van emoties als boosheid en frustratie en zichtbare onkunde-, het plezier op te zoeken van de activiteiten die je doet. Door lichaam, brein en zintuigen gelijktijdig met nieuwe onbekende uitdagingen te confronteren verbetert de lichamelijke prestatie (verhoogde handelingssnelheid en coördinatie), het mentaal/cognitief prestatievermogen (concentratie en geheugen) en sociaal/interactieve prestaties (zelfwaardering, geduld en zelfcontrole).

Jezelf in de etalage durven zetten, ook wanneer het ‘mis’ kan gaan
Door improvisatie komt creativiteit vrij, leer je aandacht te ontwikkelen voor wat er om je heen is en zie je welke mogelijkheden de situatie je biedt. Je gaat beter aanvoelen wat zich in je aandient en situaties intuitief beter inschatten. Je gaat accepteren hoe jij bent en hoe anderen zijn en gaat de schoonheid daarvan inzien. Je vergroot spelenderwijs je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je wordt opener en meer onbevangen in communicatie met anderen. Je ontwikkelt relativeringsvermogen, humor en lichtheid en kunt speelser omgaan met de problemen die je tegenkomt.

Zeg eens eerlijk...

Hebben de kinderen of jongeren in je klas of praktijk allemaal een groeimindset?
Lukt het je hen uit hun hoofd en naar het gevoel te krijgen? Of lijkt de tijd te kort om echt iets te kunnen bereiken? Geloof jij dat dit anders kan? Ben je op zoek naar manieren en methodes om de Moed om te Falen te stimuleren in je (plus-)klas, training of praktijk? Dan is deze train-de-trainer opleiding iets voor jou!

“Tuurlijk mag je falen. Het is al goed dat je het probeert!”
Het klinkt zo gemakkelijk wanneer we het iemand zeggen. Maar is het echt zo? Staan we er echt voor open dat we door de mand mogen vallen? Of hebben we ergens toch nog een soort verborgen agenda, waarbij we bijhouden in hoeverre jijzelf of de ander wel ‘goed genoeg’ is om erbij te horen, of mee te tellen? In hoeverre mag er in jouw klas, gezin of op je werk geblunderd en gestunteld worden?

Wat gebeurt er wanneer we een spectaculaire screw-up maken? Een mega mislukking? Het moment dat we plat op onze bek gaan? De meesten van ons hebben een reactie die hierop lijkt: we schudden ons hoofd, slikken, sluiten onze ogen. Met de blik omlaag gericht kijken we langzaam om ons heen in de hoop dat het niemand is opgevallen. We negeren het – of nog beter – doen alsof er niets is gebeurd. Soms lachen we, alsof we hopen dat iemand gelooft dat het een geintje was. Vaak blijft het in ons hoofd zitten, kunnen we niet makkelijk loslaten of accepteren dat er iets mis ging, waardoor we onszelf om de oren blijven slaan met onze mislukkingen en tekortkomingen. En in alle gevallen duimen we dat de ander of anderen ons nog gewoonweg accepteren voor wie en wat we zijn.

Je leert:
* Frequent falen in te zetten als tool voor innovatie, verandering en verbetering
* Verbondenheid te creëren door faalervaringen bespreekbaar te maken
* Improviseren (ook zonder materiaal) zodat je op elk moment aan de slag kunt
* Op welk gebied van durven falen iemand nog leerstappen te zetten heeft
* Train-de-trainer technieken om je eigen oefeningen te ontwikkelen

Vul je toolbox met gave oefeningen!

GaveMensen leert (plusklas-)docenten, mentoren, coaches en begeleiders hoe ze faalvaardigheden kunnen trainen in hun werk. Een voorwaarde om mindset op de juiste manier aan anderen aan te leren is om deze eerst zelf te ervaren en te doorgronden zodat je deze van binnenuit op de ander kunt overdragen. De verschillende vaardigheden, zoals frustratietolerantie, flexibiliteit, omgaan met emoties en zichtbaar durven zijn, kunnen hierdoor in samenhang aangeboden worden. Alleen wanneer je zelf weet hoe het voelt, zul je van nature het juiste doen om de ander goed te begeleiden, weten te motiveren en te stimuleren om datgene te doen wat zij het engste, spannendste of moeilijkste vinden. Dit traject van het zelf ervaren, noemen wij ‘de Moed om te Falen’.

De opleiding tot licentietrainer ‘De Moed om te Falen’ geeft je de keuze om het anders te gaan doen. Door de opleiding krijg je een toolbox vol interventies die je jezelf niet enkel eigen leert maken, maar met name ook leert om zelf te creëren en te ontwikkelen. Hierdoor ben je in staat om in de groepen waar je mee werkt altijd de juiste vorm te vinden bij het leerdoel waar jouw begeleiding om gaat.

Het succesvol afronden van de opleiding geeft je de mogelijkheid om onder de vlag van ‘De Moed om te Falen’ zelfstandig trainingen op te zetten, in je eigen praktijk of organisatie. Daarnaast maak je onderdeel uit van het startende netwerk van ‘De Moed om te Falen’-trainers in Nederland. De opleiding start in september 2017. Na het volgen van deze opleiding krijg je een licentiecertificaat waarmee je twee jaar lang onder de naam ‘De Moed om te Falen’ professioneel aan de slag kunt.

Data, certificering en prijzen

Volledig verzorgde opleidingsdagen (op onze locatie in Wijchen bij Nijmegen) van 9.30-17.00 uur

Data vrijdagen najaar 2017 (VOL)

8 sept, 20 okt, 1 dec, 19 jan 2018, 23 feb, 30 mrt, 18 mei, 22 juni 2018

Data vrijdagen voorjaar 2018 (VOL)

16 mrt, 23 mrt, 6 apr, 4 mei, 11 mei, 25 mei, 8 juni, 29 juni 2018

Data vrijdagen najaar 2018 (geef je op voor de wachtlijst)

7 sept, 21 sept, 5 okt, 19 okt, 2 nov, 16 nov, 30 nov, 14 dec 2018

Data vrijdagen voorjaar 2019 (inschrijving geopend!)

15 jan, 1 mrt, 15 mrt, 29 mrt, 12 apr, 26 apr, 10 mei, 24 mei 2019


Certificaat en licentie
Na voldoende afronding van de opleiding tot licentietrainer, ontvang je de licentie waarmee je -na ondertekening van de licentieovereenkomst-, het volledige format en handleiding van ‘De Moed om te Falen’ krijgt. Je kunt hiermee beschikken over al het materiaal dat in de workshop wordt gebruikt, zoals de verschillende werkvormen en opdrachten. Hiermee ontstaat ook de mogelijkheid om zelf trainingen te verzorgen onder de naam ‘De Moed om te Falen’ binnen de eigen werklocatie of bedrijf. Deze licentie vervalt na 2 jaar indien tussentijds niet aan een nascholingsdag is deelgenomen.

Kosten
Prijs licentieopleiding € 1575,- met vroegboekkorting waarbij de 1e betaling voor 1 aug/jan plaatsvindt (anders 1725 euro). De opleiding is vrijgesteld van BTW en de factuur kan evt. in drie termijnen worden betaald. Deze prijs is inclusief koffie/thee en lunch. De opleidingsprijs is inclusief licentie met geldigheidsduur van 2 jaar.  Om gebruik te kunnen blijven maken van je licentie heb je voor je einddatum deelgenomen aan een Flaterdag. 

Indien je mindset interessant vind maar geen volledige opleiding zoekt, bekijk dan eens onze laagdrempelige online training welke we maakten in samenwerking met PIEX. 

Informatie & Inschrijven

Opleiding inclusief:

  • Acht opleidingsdagen van 9.30 - 17.00 uur
  • Koffie / thee en lunch tijdens de opleiding
  • Overzicht van alle oefeningen
  • Licentiemogelijkheid en certificaat

  € 1575,-*

  * met vroegboekkorting. betaling 3x € 525,- ook mogelijk.

    

John Maxwell schrijft over de wet van het elastiekje in zijn boek 'The 15 Invaluable Laws of Growth waarmee hij[...]
Wat denk jij dat er recht tegenover falen staat? Winnen? Het goed doen? Excelleren? Floreren? Nope. Niets van dat alles. Tegenover[...]
Licht uit… zelfspot aan! Hoe je juist ‘in de schijnwerpers’ ontspannen leert communiceren. HSP'ers hebben unieke voelsprieten voor non-verbale signalen zoals[...]