Voorbij de bedachtzame levenshouding de spontaniteit ervaren om een vraag te durven stellen. Het even niet meer weten, en dat dat helemaal oké is. De vrijheid om een mening te kunnen geven in een groep, ook al zijn anderen het er wellicht mee oneens. Ruimte en tijd innemen. Opstaan na falen. In kleine stappen op weg naar de toekomst. Niet mínder angst maar méér zorgeloosheid. Niet nadenken over gevolgen, maar leven in het nu. En uitproberen in plaats van durven bewijzen. Dit gun jij jezelf. Dit gun jij de wereld om je heen. En dat kan! De Moed om te Falen staat gepland voor zowel het najaar 2019 als voorjaar 2020. 

Gehoor kunnen geven aan je eigen wensen, je eigen impulsen, je eigen spontaniteit, los van wat de uitkomst ervan gaat zijn. Dat wil jij ontwikkelen. Om écht te durven falen, is er meer nodig dan alleen te wéten dat het mag. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen. Je hebt ruimte nodig om te durven falen. De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken, zelfs de verkeerde. In een omgeving die dit toestaat. Te voelen dat je er – ondanks gestuntel en geblunder – nog altijd mag zijn. Te ervaren dat je mag spelen, plezier mag maken en ontdekken. Te lachen, van opluchting en opborrelend plezier.

Lichtheid, humor, gekkigheid en onzinnigheid zijn prachtige contexten om creativiteit in emotionele expressie te leren en aan te moedigen. Speelsheid maakt elke onnodige serieusheid of spanning onschadelijk. Want wie kwetsbaar durft te leven en onzekerheid omarmt krijgt er verbondenheid voor terug. Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren, kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leidt tot ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te zijn wordt het een waardevolle bron. Een instrument dat waardevol contact met anderen bevordert en de motivatie voor leren verhoogt.

De opleiding
Er zijn verschillende vaardigheden voor veerkracht. Faalvaardigheden noemen we ze ook wel. In deze 8 daagse opleiding leer jij wanneer welke vaardigheid benodigd is én hoe je dit kunt oefenen. Het programma helpt je bij het ontwikkelen van een open mind. Om de controle te leren loslaten. Hiermee te experimenteren en het toe te passen in je eigen leven. De toekomst in te stappen zonder dat je de uitkomst weet.

Dit leer je voor jezelf, maar ook voor jouw klanten. Hierdoor kun je de ander zowel uitleggen welke faalvaardigheden er nodig zijn alsook diegene kietelen om ermee aan de slag te gaan. Het licentieprogramma geeft je de mogelijkheid om groepsgewijs deze vaardigheden te trainen. Na afronding van de opleiding mag jij zelfstandig onder de naam ‘de Moed om te Falen’ trainingen opzetten, in je eigen praktijk of organisatie. En je wordt onderdeel van het netwerk de Moed om te Falen trainers in Nederland.

De kunst om speels en curieus te zijn!

Van nature is ieder mens tomeloos nieuwsgierig. We willen weten, proeven, ontdekken, bevragen en begrijpen. We verwonderen ons, spelen, creëeren en leren. Een ongelofelijk aangeboren potentieel! Hard nodig ook in de uitdagende tijd waarin we leven. De wereld heeft nood aan nieuwsgierige, creatieve mensen die flexibel kunnen denken. Out-of-the-box kunnen redeneren, voorbij de vertrouwde aanpak durven denken. Empathische mensen die goed kunnen samenwerken. Mensen met de Moed om te Falen, die durven dromen, denken in mogelijkheden en grenzen verleggen. 

Hebben de mensen met wie jij werkt de moed om door te zetten? Om een andere strategie te gaan proberen? De moed om de moeilijke gesprekken te voeren die nodig zijn om de brug te slaan? Om te zeggen wat nodig is? Om beslissingen te nemen? Om nee te zeggen? Om te vragen wat de ander eigenlijk wil? Om samen te werken wanneer dat lastig is? Of dat juist alleen te leren doen? De moed om aan zichzelf te vragen wat ze eigenlijk zelf willen in plaats van mee te gaan in de vraag van de ander? Hebben zij de moed om iemand een gunst te vragen die deze in tijd, ruimte of energie mogelijk niet in kan vullen? De moed om zichzelf te laten zien, de brug overstekend naar de overkant? Durven zij mens te zijn, imperfect en onderweg? Want daar gaat ‘leren falen’ over. Bang zijn te gaan lopen en het toch doen. En elke stap die je zet te vieren. En? Hebben de mensen met wie jij werkt al de Moed om te Falen? En jij? Heb jij de moed een omgeving te ontwikkelen waarin het veilig is om te mislukken?

Je leert in deze opleiding:
* verbondenheid te creëren
* (faal)ervaringen te normaliseren
* verschillende vaardigheden te trainen
* train-de-trainertechnieken

Wat het jou en je deelnemers oplevert:
* hardop lachen om je eigen fouten
* ontdekken dat anderen net zo imperfect zijn als jij (en hoe leuk dat is)
* controle loslaten en daarmee de uitkomst loslaten
* risico’s durven nemen en onzekere situaties aangaan
* in beweging komen wanneer je je lamgeslagen voelt
* het ontdekken van je eigen tempo
* durven laten zien wie je werkelijk bent
* milder en zachter voor jezelf én jouw omgeving
* meer ontspannen en sneller in balans
* hun grenzen verkennen, soms fysiek maar meestal alleen in hun eigen hoofd
* imperfectie omarmen als logisch onderdeel van het leven

Dag 1: Stressmindset 

Als basis voor de opleiding krijg je uitleg over sensitiviteit en stress. Daarnaast worden de improcirkel en de toolbox geïntroduceerd. Door deze combinatie kun je zichtbaar gedrag vertalen in een leervraag en deze verbinden met de meest werkzame oefeningen. En die oefeningen, daar krijg je natuurlijk ook al een kennismaking mee! 

Dag 2: Onbevangenheid

Het aanspreken van het rationele brein wanneer het emotionele brein overuren draait, vergt vaardigheid welke geleerd kan worden met speelse oefeningen. Daarnaast is het heerlijk om in een speelse setting onbevangen te oefenen met nieuwe vormen van gedrag, om zo te ontdekken dat er een wereld aan grijstinten bestaat.

Dag 3: Aandacht

Waar normaal gesproken aandacht is voor de ander en voor de omgeving, zo is in stressvolle momenten enkel aandacht voor jezelf. Gefocussed op wat anderen van je denken en of dit in lijn is 'met wie je wilt zijn'. Je leert deze dag de aandacht en focus te verleggen naar waar hij mag zijn en is in die zin een vorm van mindfulness in beweging.

 

Dag 4: Toelaten

Wanneer je niet toelaat wat je voelt schiet je gelijk door naar het denken. Dan probeer je oplossingen te vinden of onttrek je je uit verbinding. Het Alsof-spel geeft de gelegenheid om een palet aan fysieke gevoelens te ervaren en er oké mee te worden. Door zo ‘de druk van de ketel te laten’, koken spanningen minder snel over.

Dag 5: Aangaan

Door kleine stapjes te zetten en de vorm van oefeningen te wijzigen van minder eng naar steeds wat spannender, boost je je zelfvertrouwen. Het geeft je de mogelijkheid om te leren vertrouwen op je eigen ideeën, vaardigheden en mogelijkheden.

Dag 6: Flexibiliteit

Door out-of-the-box te denken en oké te worden met oncomfortabele en kwetsbare gevoelens, sta je soepeler in het leven. Veel hoogsensitieve mensen ontdekken dat creativiteit de sterke kracht is die ze in kunnen zetten om relaxter in het leven te staan.

Dag 7: Gelijkwaardigheid

Veel hoogsensitieve mensen passen zich teveel aan van de ander of trekken enkel hun eigen plan. In beide gevallen wordt de verbinding niet gevoeld en vaak gemist. Het wisselen in interactie-status, geeft vertrouwen in het proces, in jezelf en in de ander.

Dag 8: Alles komt samen

Deze dag passeren vele oefeningen nog eens de revue. Iedereen neemt een deel van de dag voor zijn rekening. Zo trainen we alles nog eens dieper in, herkennen de valkuilen bij het geven van de training en waarderen elkaars eigenheid. 

Ga mee op avontuur!

Het is Xandra's expertise om de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare oefeningen. Gedurende de opleiding krijg je de beste oefeningen op het gebied van lichaamswerk, improvisatie, playfulness, braingym, psychofysiek werk, groeimindset en clownerie/drama die zij in de afgelopen jaren voor je verzameld heeft. In de training ga je de oefeningen in de vingers krijgen en ben je aan het einde van de opleiding in staat ze doelgericht in te zetten voor anderen!

In 2018 stond Marielle van Duijnhoven met haar show 'Doorzon' op de planken, waarin ze haar zoektocht naar het leven als sensitief mens toonde, in een wereld waarin je in de minderheid bent. Over je anders voelen, erbij willen horen, zoeken en hopen dat je vindt, vallen en weer opstaan. Over jezelf durven zijn. Kortom … over het leven. Spelen is voor haar intens leven en verwonderen. Alles mag er zijn en dat geeft zoveel vrijheid. Daarmee is ze de ideale co-trainer voor deze opleiding. 

Data en kosten

Data
Op dit moment staan er twee opleidingen gepland. Eentje in najaar 2019 en de andere in voorjaar 2020. De dagen zijn bij beide verschillend verdeeld (blokken / losse dagen)

Optie 1: Donderdagen en vrijdagen: 12 en 13 sept, 26 en 27 sept, 10 en 11 okt, 24 en 25 okt 2019
Optie 2: Vrijdagen 10 en 24 jan, 7 februari, 6 en 20 maart, 3 en 17 april, 15 mei 2020.

Mis je een dag? Dan kun je deze zonder problemen bij een latere opleiding inhalen. Let op: voor je licentie dien je wel minimaal 87% aanwezig te zijn geweest. Meer dagen missen leidt tot latere certificering. Dagen zijn van 9.30 tot 17.00 uur. Vanaf negen uur staat de koffie (of thee) klaar zodat jij rustig kunt binnenkomen. 

Kosten
De prijs van deze opleiding is €1725 inclusief een manual, certificaat, zaal, lunch, koffie/ thee, versnaperingen. Oud cursisten krijgen wanneer ze na hun eerste opleiding kiezen voor een vervolgtraject bij GaveMensen altijd 10% korting op hun traject. De opleiding is vrijgesteld van btw. 

Betalen in termijnen
Zelf gaan we graag voor eerlijke prijzen. Daarom doen we bij GaveMensen niet moeilijk over betalen in termijnen. Zonder extra bijkomende kosten dus!

Deelnemen met korting?
Aan maximaal 4 personen bieden we een kortingsprijs van 550 euro aan. Heb je momenteel minder financiële vrijheid? Graag creëert gaveMensen deze mogelijkheid voor jou om alsnog deel te nemen aan deze opleiding. Je betaalt 1175 euro voor de complete opleiding.

Voorwaarden voor start van de opleiding
Voor het definitief starten van de opleiding is het belangrijk dat er minimaal acht (vol-betalende) inschrijvingen zijn. We laten minimaal twee weken voor aanvang definitief weten of de opleiding doorgaat. Er kunnen maximaal 16 personen deelnemen. Bij te weinig deelnemers schuiven we door naar het voorjaar zodat de groep groot genoeg is om te oefenen.

50%
tot startaantal najaar
50%
startaantal voorjaar

Overige informatie

Doelgroep
Deze opleiding is geschikt voor iedereen die met bovenstaande thema's aan de slag wil. Hetzij in je eigen leven, hetzij in jouw werk, bijvoorbeeld als coach, leerkracht, jeugdzorgwerker, plusklasdocent of andere pedagogische professional in het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven. In de training wordt je vanaf dag 4 aangesproken als trainer. Ongeacht of je trainer wilt worden of dat je deze training voor jezelf doet, is het goed om in die rol te stappen. Wanneer jij de woorden vindt om aan anderen uit te leggen wat er gebeurt of wat er nodig is kun je ook meer persoonlijk leiderschap nemen. 

Locatie
De opleidingsdagen zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur. GaveMensen heeft haar intrek genomen in de Broedplaats. Dit is de achterkant van een schoolgebouw met schattige rood/gele ramen. Je ziet de puntdaken vanuit de wijk. Volg de borden 'broedplaats' om de ingang te vinden. 

Lunch en verzorging
We regelen via een plaatselijk zaakje luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Belegsoorten variëren per dag en bestaan uit o.a. Gerookte Zalm, Carpaccio, Roompaté, Brie, Geitenkaas, Parmaham, Chorizo, Gezond en Rosbief, allen met bijpassende garnering en dressing. Gedurende de dag wordt er gezorgd voor voldoende koffie/thee/sap en versnaperingen.

Certificaat en Licentie
Na voldoende afronding van de opleiding en ondertekening van de licentieovereenkomst beschik je over al het materiaal dat in de trainingen wordt gebruikt, zoals de verschillende werkvormen en opdrachten. Voldoende inspiratie voor jou om aan de slag te gaan want je krijgt er ook nog eens een licentie bij met een geldigheidsduur van 2 jaar. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf trainingen te verzorgen onder de naam 'De Moed om te Falen' binnen de eigen werklocatie of bedrijf.

Om gebruik te kunnen blijven maken van je licentie, heb je binnen twee jaar deelgenomen aan een Flaterdag. Deze intervisiedag met andere de Moed om te Falen trainers wordt grotendeels door jullie eigen inbreng aan vragen en opdrachten gevuld en kost in schooljaar 2018/2019 slechts 49 euro pp. 

Vermelding op onze website
De Moed om te Falen trainers hebben een plek op deze website zodat het vinden van een trainingsgroep gemakkelijk is. 

Zet die stap :-)

Onbesuisd van het leven genieten. De bochten uitvliegen. Eigen paden bewandelen.

Wat eerdere cursisten zeggen

Saskia van der Elst - De toneeljuf
De moed om te falen heeft mijn lessen als Toneeljuf verdiept. Het leren door improvisatie en lachen om dingen die niet gaan zoals het hoort is goud waard. Ik merk in mijn werk altijd hoe jong kinderen al negatief beïnvloedt zijn door het (school)leven. Het is zo nodig dat ze kunnen ervaren dat leren mag en dat 'iets fout doen' eigenlijk helemaal niet bestaat. Ik zie ze letterlijk binnen een uur opbloeien. 

Chantal Berens - Praktijk Gochem in balans
Ik ben een ontzettend kennisgeoriënteerd persoon en heb daardoor in het verleden bar weinig écht geleerd. Theorie kon wel de spons in mij bedienen met informatie maar hield tegelijkertijd de rem op mijzelf, op mijn onbevangenheid en lol. Door de opleiding de Moed om te Falen ben ik tot inzicht gekomen dat de ervaringsgeoriënteerde (gevoelsgeoriënteerde) aanpak mij veel meer zelfkennis, plezier en lucht brengt. Die aanpak lag enorm buiten mijn comfortzone (mijn verstand zat daar in eerste instantie ook helemaal niet op te wachten bij aanvang van de opleiding) maar is nu mijn richtingaanwijzer geworden. Want, zoals Xandra mij leerde, daar waar het oncomfortabel voelt, daar is groei mogelijk.

Priscilla Looij - Silly Coaching
De opleiding De Moed om te Falen heeft mij heel veel opgeleverd. Zelfs nu, maanden na afronding, komen er nog steeds nieuwe inzichten binnen. Ten eerste de theorie. Deze was minimaal ten opzichte van de praktijk, maar i.c.m  de opleidingsmap zeer ruim voldoende. Nu ik de map nog wel eens aandachtig doorspit vallen er nog steeds puzzelstukjes op zijn plaats. Daarnaast kan ik zeggen dat ik zo ontzettend gegroeid ben door de Moed om te Falen! Ik had veel twijfels bij mijn inschrijven: toch veel geld en daardoor had ik ook verwachtingen. Stel dat die niet uit zouden komen... Nu weet ik dat het de financiële investering meer dan waard was. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Niet alleen heb ik zelf zoveel mooie inzichten verkregen, maar ik heb ook zoveel praktische tools mee kunnen nemen, dat de stap om zelf een training op te zetten, niet zo heel groot meer was.

Simone Jansen - Coaching & Recruitment
Ik ben mezelf beter gaan begrijpen en daardoor ook een groot gedeelte van mijn coachees. De opleiding De Moed om te Falen is praktisch, snel in te zetten en dit alles binnen een hele fijne sfeer. Bij GaveMensen kun je jezelf zijn waardoor je veel meer opneemt. Xandra, jij bent een fijne trainer. Door je zo kwetsbaar op te stellen voelde ik mij ontzettend op mijn gemak en heb ik mij gerealiseerd dat ik ook een trainer kan zijn. Dank je wel daarvoor!

Aanmelden

De opleidingen van 2019 en 2020 staan open voor nieuwe deelnemers. Schrijf je hier in om je plek te verzekeren. Meer weten? Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak of geef je op voor een Proeverij.

Wil jij het liefste ook alles? Bij de GaveMensen clan horen? Freewheelen met je passie, je toekomst tegemoet. Wil jij geen opleiding prefereren omdat je voelt dat kiezen verliezen is? Kijk dan eens naar ons VIP-traject. Een traject zo gaaf dat je alles krijgt wat we aanbieden. En nog een beetje meer!