Je niet laten leiden door angst, durven leven zonder zekerheid en accepteren wie je bent zijn vast thema’s waar jij als HSP coach met je klanten aan werkt. En mocht je met kinderen werken dan herken je vaak ook deze vraag al op jonge leeftijd waarbij faalangst en aanpassen op sociaal gebied al vroeg in sterke mate voor kunnen komen. Iedereen wil zich competent en geliefd voelen. Contact ervaren bij anderen met wie je jezelf kunt zijn. Geaccepteerd worden. Maar… dat gebeurt pas wanneer iemand zijn ware aard toont met alle mooie én minder mooie kanten!

Jij weet als geen ander hoe belangrijk het is om sociale risico’s te nemen omdat dit de weg is naar energieke vrijheid. Daarvoor mogen de mensen met wie je werkt wel de moed durven hebben om te falen. Het risico nemen zich bloot te stellen aan kritiek en de kans voor lief nemen te worden afgewezen. Want jezelf beter, slimmer of gelukkiger voordoen dan je bent kost veel energie. Dingen ‘doen’ zodat je ervan af bent holt je gevoel van autonomie uit. En dat is eeuwig zonde. Maar wie kwetsbaar durft te leven en onzekerheid omarmt krijgt er contact met anderen en verbondenheid voor terug. 

Zeg eens eerlijk...

Durven degenen met wie jij werkt naar lastige gevoelens en situaties tóé te gaan in plaats van het te vermijden? Ben je op zoek naar manieren en methodes om de Moed om te Falen te stimuleren in je (plus)klas, training of praktijk? Dan is deze train-de-trainer opleiding iets voor jou!

Vul je toolbox met gave oefeningen!

Eén van de belangrijkste gedragskenmerken van HSP is bedachtzaamheid. We zien dit terug in 'de kat uit de boom kijken' alvorens te handelen. Een vorm van veiligheid zoeken om niet overspoelt te raken door indrukken of emoties. We leven echter in een maatschappij waar we snelle reacties, sociale onverschrokkenheid en zorgeloosheid waarderen. Sterker nog; waar we terughoudendheid en behoedzaamheid beschouwen als niet normaal. We zien kinderen al jong als 'kwetsbaar' en gunnen hen de angst kwijt te raken. Hierdoor kunnen ze van zichzelf het gevoel krijgen niet spontaan of zelfs verlegen te zijn. Gevoelens van angst voor nieuwe situaties en gedachten als: 'dat kan ik niet' krijgen hiermee snel een voedingsbodem en kunnen uitgroeien tot faalangst en een fixed mindset. Het vermijden van lastige situaties of stressvolle omstandigheden maakt dat er op een gegeven moment een vicieuze cirkel ontstaat waarin de HSP'er steeds minder durft en steeds bozer op zichzelf wordt omdat dit gedrag (nog altijd) wordt vertoond en de gevoelens niet overgaan...

De Moed om te Falen is een licentieprogramma dat je de mogelijkheid geeft om groepsgewijs faalvaardigheden kunnen trainen, zowel bij oudere basisschoolkinderen, jongeren als volwassenen. Het succesvol afronden van de opleiding geeft je de mogelijkheid om zelfstandig trainingen op te zetten, in je eigen praktijk of organisatie. Daarnaast maak je onderdeel uit van het netwerk van 'De Moed om te Falen'-trainers in Nederland. Na het volgen van deze opleiding krijg je een licentiecertificaat waarmee je twee jaar lang onder de naam ‘De Moed om te Falen’ professioneel aan de slag kunt.

Je leert:
* Verbondenheid te creëren door (faal)ervaringen bespreekbaar te maken
* Improviseren (ook zonder materiaal), zodat je op elk moment aan de slag kunt
* Op welk gebied van durven falen iemand nog leerstappen te zetten heeft
* Train-de-trainertechnieken om je eigen oefeningen te ontwikkelen

Wat levert het jouw deelnemers op:
* Hardop lachen om je eigen fouten
* Ontdekken dat anderen net zo imperfect zijn als jij (en hoe leuk dat is)
* Risico’s durven nemen en onzekere situaties aangaan
* In beweging komen wanneer je je lamgeslagen voelt
* Durven laten zien wie ze werkelijk zijn.
* Milder en zachter. Voor zichzelf én hun omgeving.
* Meer ontspannen en sneller in balans.
* Kunnen imperfectie omarmen als logisch onderdeel van het leven.

Dag 1: Stressmindset 

Als basis voor de opleiding krijg je uitleg over HSP en stress. Daarnaast worden de improcirkel en de toolbox geïntroduceerd. Door deze combinatie kun je zichtbaar gedrag vertalen in een leervraag en deze verbinden met de meest werkzame oefeningen. En die oefeningen, daar krijg je natuurlijk ook al een kennismaking mee! 

Dag 2: Onbevangenheid

Het aanspreken van het rationele brein wanneer het emotionele brein overuren draait, vergt vaardigheid welke geleerd kan worden met improvisatie. Daarnaast is het heerlijk om in een speelse setting onbevangen te oefenen met nieuwe vormen van gedrag, om zo te ontdekken dat er een wereld aan grijstinten bestaat.

Dag 3: Aandacht

Daar waar altijd aandacht is voor de ander, en de kleinste details in de omgeving nog worden opgemerkt, zo zal tijdens stress de aandacht naar de ogen schieten die op hem of haar gericht zijn. Improviseren leert je de aandacht weer naar buiten te verleggen en is in die zin een vorm van ‘mindfulness in beweging’.

 

Dag 4: Toelaten

Wanneer je niet toelaat wat je voelt, dan schiet je gelijk door naar het denken, proberen je oplossingen te vinden of onttrek je je uit verbinding. Het Alsof-spel geeft de gelegenheid om een palet aan gevoelens te ervaren en er oké mee te worden. Door zo ‘de druk van de ketel te laten’, zullen spanningen minder snel overkoken.

Dag 5: Aangaan

Door kleine stapjes te zetten en de vorm van oefeningen te wijzigen van minder eng naar steeds wat spannender, boost je je zelfvertrouwen en geeft het je de mogelijkheid om te leren vertrouwen op je eigen ideeën, mogelijkheden en vaardigheden.

Dag 6: Flexibiliteit

Door out-of-the-box-denken en oké worden met alles wat niet bij jou als persoon ‘hoort’, sta je soepeler in het leven. Veel hoogsensitieve mensen ontdekken dat creativiteit de sterke kracht is die ze in kunnen zetten om relaxter in het leven te staan.

Dag 7: Gelijkwaardig

Veel hoogsensitieve mensen passen zich teveel aan van de ander of trekken enkel hun eigen plan. In beide gevallen wordt de verbinding niet gevoeld en vaak gemist. Het wisselen in status, geeft vertrouwen in het proces, in jezelf en in de ander.

Dag 8: Alles komt samen

Veel oefeningen zullen vandaag nog eens de revue passeren, wanneer iedereen een deel van de dag voor zijn rekening neemt. Zo trainen we alles nog eens dieper in, herkennen de valkuilen van echte lessen en waarderen elkaars eigenheid. 

In 2018 stond Marielle van Duijnhoven met haar show 'Doorzon' op de planken, waarin ze haar zoektocht naar het leven als sensitief mens toonde, in een wereld waarin je in de minderheid bent. Over je anders voelen, erbij willen horen, zoeken en hopen dat je vindt, vallen en weer opstaan. Over jezelf durven zijn. Kortom … over het leven. Spelen is voor haar intens leven en verwonderen. Alles mag er zijn en dat geeft zoveel vrijheid. Daarmee is ze de ideale co-trainer voor deze opleiding. Wanneer meer dan 60% van alle opleidingsplekken is ingevuld komt ze assisteren. Dat wordt duimen voor volle groepen!

Het is Xandra's expertise om de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare oefeningen. Gedurende de opleiding krijg je de beste oefeningen op het gebied van lichaamswerk, improvisatie, playfulness, braingym, psychofysiek werk, groeimindset en clownerie/drama die zij in de afgelopen jaren voor je verzameld heeft. In de training ga je de oefeningen in de vingers krijgen en ben je aan het einde van de opleiding in staat ze doelgericht in te zetten voor anderen!

 


Data, certificering en prijzen

Kosten
De prijs van deze licentieopleiding is €2195 inclusief een uitgebreide opleidingsmap en licentie met geldigheidsduur van 2 jaar. De opleiding is vrijgesteld van btw en de factuur kan in termijnen worden betaald. Gedurende opleidingsdagen wordt voor koffie/thee, fris en een uitgebreide broodjeslunch (vegetarisch of glutenvrij is mogelijk) gezorgd. 

Locatie
De masterclasses zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur. GaveMensen heeft haar intrek genomen in de Broedplaats. Dit is de achterkant van een schoolgebouw met schattige rood/gele ramen. Je ziet de puntdaken vanuit de wijk.Volg de borden 'broedplaats' om de ingang te vinden. 

Lunch en verzorging
We regelen via een plaatselijk zaakje luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Belegsoorten variëren per dag en bestaan uit o.a. Gerookte Zalm, Carpaccio, Roompaté, Brie, Geitenkaas, Parmaham, Chorizo, Gezond en Rosbief, allen met bijpassende garnering en dressing. Over het algemeen is er voldoende variatie voor iedereen. Mocht je allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten, dan is het wellicht goed om zelf lunch te regelen of via ons met de cateraar te overleggen. Mocht dit het geval zijn, laat het dan even weten! Gedurende de dag wordt er gezorgd voor voldoende koffie/thee/sap en versnaperingen.

Doelgroep
Deze opleiding is geschikt voor coaches, leerkrachten, jeugdzorgwerkers, plusklasdocenten of andere pedagogische professionals in het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven, die graag spelenderwijs in groepen aan de slag willen. Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen aan de opleiding. 

Data
In 2019 staan er twee verschillende opleidingen ingepland. Mis je een dag? Dan kun je deze zonder problemen bij een latere opleiding inhalen. Let op: voor je licentie dien je wel minimaal 87% aanwezig te zijn geweest. Meer dagen missen leidt tot latere certificering.

VOORJAAR 2019
Vrijdagen 15 febr, 1 mrt, 15 mrt, 29 mrt, 12 apr, 26 apr, 10 mei, 24 mei 2019

NAJAAR 2019
Donderdagen en vrijdagen 12 en 13 sept, 26 en 27 sept, 10 en 11 okt, 24 en 25 okt 2019

Certificaat en Licentie
Na voldoende afronding van de opleiding tot licentietrainer, ontvang je de licentie waarmee je -na ondertekening van de licentieovereenkomst-, het volledige format en handleiding van 'De Moed om te Falen' krijgt. Je kunt hiermee beschikken over al het materiaal dat in de workshop wordt gebruikt, zoals de verschillende werkvormen en opdrachten. Hiermee ontstaat ook de mogelijkheid om zelf trainingen te verzorgen onder de naam 'De Moed om te Falen' binnen de eigen werklocatie of bedrijf. Om gebruik te kunnen blijven maken van je licentie, heb je voor je einddatum deelgenomen aan een Flaterdag. Deze dag wordt grotendeels ingevuld door licentiehouders en kost in schooljaar 2018/2019 slechts 49 euro pp. 

Vermelding op onze website
De Moed om te Falen trainers krijgen een eigen plek op deze website zodat het vinden van een trainingsgroep gemakkelijk is. 

Aanmelden

De voorjaarsopleiding 2019 staat open voor nieuwe deelnemers. Schrijf je hier in om je plek te verzekeren. Meer weten? Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak of geef je op voor een Proeverij.


45%
plekken gevuld opleiding voorjaar


Wat eerdere cursisten zeggen

Simone Jansen - Coaching & Recruitment
Ik ben mezelf beter gaan begrijpen en daardoor ook een groot gedeelte van mijn coachees. De opleiding De Moed om te Falen is praktisch, snel in te zetten en dit alles binnen een hele fijne sfeer. Bij GaveMensen kun je jezelf zijn waardoor je veel meer opneemt. Xandra, jij bent een fijne trainer. Door je zo kwetsbaar op te stellen voelde ik mij ontzettend op mijn gemak en heb ik mij gerealiseerd dat ik ook een trainer kan zijn. Dank je wel daarvoor!

Priscilla Looij - Silly Coaching
De opleiding De Moed om te Falen heeft mij heel veel opgeleverd. Zelfs nu, maanden na afronding, komen er nog steeds nieuwe inzichten binnen. Ten eerste de theorie. Deze was minimaal ten opzichte van de praktijk, maar i.c.m  de opleidingsmap zeer ruim voldoende. Nu ik de map nog wel eens aandachtig doorspit vallen er nog steeds puzzelstukjes op zijn plaats. Daarnaast kan ik zeggen dat ik zo ontzettend gegroeid ben door de Moed om te Falen! Ik had veel twijfels bij mijn inschrijven: toch veel geld en daardoor had ik ook verwachtingen. Stel dat die niet uit zouden komen... Nu weet ik dat het de financiële investering meer dan waard was. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Niet alleen heb ik zelf zoveel mooie inzichten verkregen, maar ik heb ook zoveel praktische tools mee kunnen nemen, dat de stap om zelf een training op te zetten, niet zo heel groot meer was.

Chantal Berens - Praktijk Gochem in balans
Ik ben een ontzettend kennisgeoriënteerd persoon en heb daardoor in het verleden bar weinig écht geleerd. Theorie kon wel de spons in mij bedienen met informatie maar hield tegelijkertijd de rem op mijzelf, op mijn onbevangenheid en lol. Door de opleiding de Moed om te Falen ben ik tot inzicht gekomen dat de ervaringsgeoriënteerde (gevoelsgeoriënteerde) aanpak mij veel meer zelfkennis, plezier en lucht brengt. Die aanpak lag enorm buiten mijn comfortzone (mijn verstand zat daar in eerste instantie ook helemaal niet op te wachten bij aanvang van de opleiding) maar is nu mijn richtingaanwijzer geworden. Want, zoals Xandra mij leerde, daar waar het oncomfortabel voelt, daar is groei mogelijk.

Accreditaties 2018-2020 
Registerplein: Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk 55,25 punten
Registerplein: Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen 55,25 punten

Indien je mindset interessant vindt, maar geen volledige opleiding zoekt, bekijk dan eens onze laagdrempelige online training, die we maakten in samenwerking met PIEX. 

Groeimindset ontwikkelen door falen te omarmen

Faalvaardigheid zien wij als een enorm belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen. Door hun karakter hebben zij immers, méér dan de gemiddelde mens, de neiging om lastige situaties of emoties uit de weg te gaan of te voorkomen. Dit zien we terug in zaken als faalangst en perfectionisme, moeite met grenzen aangeven en voor je mening gaan staan, maar ook (bij jonge kinderen) in onderpresteren of aanpassingsgedrag. Komt daar een hoger IQ bij kijken, met als gevolg minder faalervaringen of opgebouwde frustratietolerantie, dan is een extra uitdaging geboren.

De Moed om te Falen gaat over faalvaardigheid. Over leren door te proberen. Over oefenen, uitproberen, foute keuzes maken en balen. Het gaat over trots, leren, ontwikkelen, de kick als het lukt. Het gaat over accepteren wat er is, het ‘niet weten’ omarmen, het ‘niet kunnen’ opzoeken, ‘ja’ zeggen tegen wat zich aandient en de mogelijkheden die voor je liggen. Over kiezen, durven doen, jezelf in de etalage zetten. Over vrijheid en doorzetten. Over plezier maken en spelen. De basisvaardigheden om te leren, ontwikkelen en innoveren. De basisvaardigheden voor het dagelijks leven.

Wennen aan gevoelens van ‘niet kunnen’
Door te werken met brain-building oefeningen, werken we aan het als normaal beschouwen van gevoelens van onvermogen en -ondanks de aanwezigheid van emoties als boosheid en frustratie en zichtbare onkunde-  het plezier  op te zoeken in de activiteiten die je doet. Door lichaam, brein en zintuigen gelijktijdig met nieuwe onbekende uitdagingen te confronteren, verbetert de lichamelijke prestatie (verhoogde handelingssnelheid en coördinatie), het mentaal/cognitief prestatievermogen (concentratie en geheugen) en sociaal/interactieve prestaties (zelfwaardering, geduld en zelfcontrole).

Jezelf in de etalage durven zetten, ook wanneer het ‘mis’ kan gaan
Door improvisatie komt creativiteit vrij, leer je aandacht te ontwikkelen voor wat er om je heen is en zie je welke mogelijkheden de situatie je biedt. Je gaat beter aanvoelen wat er zich in je aandient en situaties intuïtief beter inschatten. Je gaat accepteren hoe jij bent en hoe anderen zijn en gaat de schoonheid daarvan inzien. Je vergroot spelenderwijs je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Je wordt opener en meer onbevangen in communicatie met anderen. Je ontwikkelt relativeringsvermogen, humor en lichtheid en kunt speelser omgaan met de problemen die je tegenkomt.

Faalvaardigheid zien wij als een enorm belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen. Door hun karakter hebben zij immers, méér dan de gemiddelde mens, de[...]
"Op de vraag ‘wat heb jij met falen, of… wat heeft falen met jou?’ antwoordde ik vaak dat ik er[...]
“Ik heb de komende 5 weken geen tijd voor je”. Gaf ik Nieuwe Lief stoer mijn grenzen aan in de aanloop naar[...]

Wil jij het liefste ook alles? Bij de GaveMensen clan horen? Freewheelen met je passie, je toekomst tegemoet. Wil jij geen opleiding prefereren omdat je voelt dat kiezen verliezen is? Kijk dan eens naar ons VIP-traject. Een traject zo gaaf dat je alles krijgt wat we aanbieden. En nog een beetje meer!