Niet mínder angst, maar méér zorgeloosheid. Niet nadenken over gevolgen, maar leven in het nu. Gehoor kunnen geven aan je eigen wensen, eigen impulsen, je eigen spontaniteit. Moedig zijn. Niet langer geloven dat er met jou iets mis is, maar dat je gewoon lerend mag zijn. Om onnadenkend en onbesuisd te kunnen genieten. Vrijheid bieden en durven nemen. Je niet bezighouden met balans maar volop het leven opslurpen totdat je verzadigd bent van geluk. De bochten uitvliegen. Jouw eigen pad bewandelen. En nee durven zeggen omdat jouw ja vele malen interessanter is. Dát gun jij jezelf en degenen met wie je werkt! 

Voorbij de bedachtzame levenshouding de spontaniteit ervaren om een vraag te durven stellen, zonder zich af te vragen of deze raar of dom overkomt. Het even niet meer weten, en dat dat helemaal oké is. De vrijheid om een mening te kunnen geven in een groep, ook al zijn anderen het er wellicht mee oneens. Niet langer bang voor een hoge hartslag, rode wangen of een snelle ademhaling. Ruimte en tijd innemen. Simpelweg zeggen waar je goed in bent of van geniet. En uitproberen in plaats van durven bewijzen.

Jij gunt het de sensitieve en/of begaafde kinderen, jongeren of volwassenen die jij dagelijks ziet op school, in je organisatie of praktijk een leven vol lef, lol en liefde. Gevoelens van speelsheid en spontaniteit. Jij gunt het hen dat ze hun talenten zichtbaar durven maken, zonder zich bezig te houden met kritiek onderweg. In kleine stappen op weg naar hun toekomst. Vertrouwen in zichzelf. Trots op het proberen. Aanmoedigen en bijsturen, zonder dat ze hun eigenheid verliezen.

Om écht te durven falen, is er meer nodig dan alleen te wéten dat het mag. Er is meer voor nodig dan te wéten dat je een ‘negatieve overtuiging’ hebt die je niet verder helpt. En er is meer nodig dan een schop onder je kont en een cursus doorzettingsvermogen. Je hebt ruimte nodig om te durven falen. De ruimte om alle kanten op te denken en jouw creatieve vermogens aan te boren. Maar ook ruimte om keuzes te maken, zelfs de verkeerde. Te voelen dat je er -ondanks gestuntel en geblunder- nog altijd mag zijn. Te ervaren dat je mag spelen, plezier mag maken en ontdekken. Te lachen, van opluchting en opborrelend plezier.

Lichtheid, humor en onzinnigheid zijn prachtige contexten om creativiteit in emotionele expressie te leren en aan te moedigen. Speelsheid maakt elke onnodige serieusheid of spanning onschadelijk. Want wie kwetsbaar durft te leven en onzekerheid omarmt krijgt er verbondenheid voor terug. Wanneer we in staat zijn om voor onszelf en anderen deze omgeving te creëren, kunnen we ervaren dat geregeld falen (en ervan leren) leidt tot ontwikkeling, innovatie en groei. En wanneer falen wordt gedeeld, gebeurt er iets bijzonders. Door er open over te zijn wordt het een waardevolle bron. Een instrument dat waardevol contact met anderen bevordert en de motivatie voor leren verhoogt.

Het lijkt alsof falen één ding is. Alsof faalangst altijd hetzelfde omhelst. Maar dat is niet zo. Er zijn verschillende faalvaardigheden voor een breed scala aan uitdagingen. Het maakt nogal uit of iemand cognitief onbevangener mag leren worden, of juist gevoelens meer mag gaan toelaten. Het vraagt andere oefeningen om de grens van je comfortzone uit te breiden dan om gelijkwaardig in lastige gesprekken te staan.

In deze train-de-trainer leer jij wanneer welke vaardigheid benodigd is én hoe je dit kunt oefenen. Hierdoor kun je de ander zowel uitleggen welke faalvaardigheid benodigd is als ook diegene kietelen om ermee aan de slag te gaan. De Moed om te Falen maakt dat vrijheid ervaren wordt in het verkennen van onontgonnen ideeën. Veiligheid in het uitdagen van de status-quo. Onafhankelijkheid in het maken van keuzes. En creatieve manieren om aandacht te geven aan gevoelens en behoeften. Welk avontuur de mensen met wie jij werkt ook aan willen gaan in hun leven, door dit programma voelen ze dat ze het aan durven gaan!

Dit licentieprogramma geeft je de mogelijkheid om groepsgewijs faalvaardigheden te trainen, zowel bij oudere basisschoolkinderen, jongeren als volwassenen. Na afronding van de opleiding mag jij zelfstandig onder de naam ‘de Moed om te Falen’ trainingen opzetten, in je eigen praktijk of organisatie. En je wordt onderdeel van het netwerk de Moed om te Falen trainers in Nederland.

De kunst om speels en curieus te zijn!

Bedachtzaamheid, oftewel 'de kat uit de boom kijken' alvorens te handelen, hoeft geen angst te zijn maar kan ook voortkomen uit het zoeken naar veiligheid om niet overspoeld te raken door indrukken of emoties. We leven echter in een maatschappij waar we snelle reacties en sociale onverschrokkenheid waarderen. Sterker nog; waar we terughoudendheid en behoedzaamheid beschouwen als negatief. We zien kinderen al jong als 'kwetsbaar' en gunnen het hen deze gedragingen kwijt te raken en meer te durven. Hierdoor kunnen ze van zichzelf het gevoel krijgen niet spontaan of zelfs verlegen te zijn.

Ze ervaren de gevoelens van ongemak niet langer als iets wat erbij hoort in nieuwe situaties, maar veroordelen deze. En daarmee wijzen ze als het ware ook zichzelf af. Ze proberen iemand te worden die ze niet zijn. Gevoelens van angst en gedachten als 'dat kan ik niet' krijgen hiermee snel een voedingsbodem. Hierdoor ze op een gegeven moment óf lastige/stressvolle situaties uit de weg gaan of de mouwen rigoreus opstropen in een poging de wereld te vertellen 'ik ben geen watje, ik kan dit wel'. 

Doorbreek dit bij jouw leerlingen of klanten!
Spelen is belangrijk omdat je vanuit de ontspanning, de lach en het plezier beter voor jezelf gaat zorgen, betere keuzes maakt en zo alles bij elkaar beter in je vel komt te zitten. En juist voor mensen waar dit van nature een uitdaging voor is, is het van levensbelang. Hebben de mensen die jij wilt trainen de moed om door te zetten? Om een andere strategie te gaan proberen? De moed om de moeilijke gesprekken te voeren die nodig zijn om de brug te slaan? Om te zeggen wat nodig is? Om beslissingen te nemen? Om nee te zeggen? Om te vragen wat de ander eigenlijk wil? Om samen te werken wanneer dat lastig is? Of dat juist alleen te leren doen? De moed om aan zichzelf te vragen wat ze eigenlijk zelf willen in plaats van mee te gaan in de vraag van de ander? Hebben zij de moed om iemand een gunst te vragen die deze in tijd, ruimte of energie mogelijk niet in kan vullen? De moed om zichzelf te laten zien, de brug overstekend naar de overkant? Durven zij mens te zijn, imperfect en onderweg? Want daar gaat ‘leren falen’ over. Bang zijn te gaan lopen en het toch doen. En elke stap die je zet te vieren. En? Hebben de mensen met wie jij werkt al de Moed om te Falen?

Je leert in deze opleiding:
* verbondenheid te creëren
* (faal)ervaringen te normaliseren
* improviseren zonder materiaal
* op welke faalvaardigheid iemand trainbaar is
* train-de-trainertechnieken

Wat levert het jouw deelnemers op:
* hardop lachen om je eigen fouten
* ontdekken dat anderen net zo imperfect zijn als jij (en hoe leuk dat is)
* risico’s durven nemen en onzekere situaties aangaan
* in beweging komen wanneer je je lamgeslagen voelt
* durven laten zien wie je werkelijk bent
* milder en zachter voor jezelf én jouw omgeving
* meer ontspannen en sneller in balans
* hun grenzen verkennen, soms fysiek maar meestal alleen in hun eigen hoofd
* imperfectie omarmen als logisch onderdeel van het leven

Dag 1: Stressmindset 

Als basis voor de opleiding krijg je uitleg over sensitiviteit en stress. Daarnaast worden de improcirkel en de toolbox geïntroduceerd. Door deze combinatie kun je zichtbaar gedrag vertalen in een leervraag en deze verbinden met de meest werkzame oefeningen. En die oefeningen, daar krijg je natuurlijk ook al een kennismaking mee! 

Dag 2: Onbevangenheid

Het aanspreken van het rationele brein wanneer het emotionele brein overuren draait, vergt vaardigheid welke geleerd kan worden met speelse oefeningen. Daarnaast is het heerlijk om in een speelse setting onbevangen te oefenen met nieuwe vormen van gedrag, om zo te ontdekken dat er een wereld aan grijstinten bestaat.

Dag 3: Aandacht

Waar normaal gesproken aandacht is voor de ander en voor de omgeving, zo is in stressvolle momenten enkel aandacht voor jezelf. Gefocussed op wat anderen van je denken en of dit in lijn is 'met wie je wilt zijn'. Je leert deze dag de aandacht en focus te verleggen naar waar hij mag zijn en is in die zin een vorm van mindfulness in beweging.

 

Dag 4: Toelaten

Wanneer je niet toelaat wat je voelt schiet je gelijk door naar het denken. Dan probeer je oplossingen te vinden of onttrek je je uit verbinding. Het Alsof-spel geeft de gelegenheid om een palet aan fysieke gevoelens te ervaren en er oké mee te worden. Door zo ‘de druk van de ketel te laten’, koken spanningen minder snel over.

Dag 5: Aangaan

Door kleine stapjes te zetten en de vorm van oefeningen te wijzigen van minder eng naar steeds wat spannender, boost je je zelfvertrouwen. Het geeft je de mogelijkheid om te leren vertrouwen op je eigen ideeën, vaardigheden en mogelijkheden.

Dag 6: Flexibiliteit

Door out-of-the-box te denken en oké te worden met oncomfortabele en kwetsbare gevoelens, sta je soepeler in het leven. Veel hoogsensitieve mensen ontdekken dat creativiteit de sterke kracht is die ze in kunnen zetten om relaxter in het leven te staan.

Dag 7: Gelijkwaardigheid

Veel hoogsensitieve mensen passen zich teveel aan van de ander of trekken enkel hun eigen plan. In beide gevallen wordt de verbinding niet gevoeld en vaak gemist. Het wisselen in interactie-status, geeft vertrouwen in het proces, in jezelf en in de ander.

Dag 8: Alles komt samen

Deze dag passeren vele oefeningen nog eens de revue. Iedereen neemt een deel van de dag voor zijn rekening. Zo trainen we alles nog eens dieper in, herkennen de valkuilen bij het geven van de training en waarderen elkaars eigenheid. 

Ga mee op avontuur!

Het is Xandra's expertise om de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare oefeningen. Gedurende de opleiding krijg je de beste oefeningen op het gebied van lichaamswerk, improvisatie, playfulness, braingym, psychofysiek werk, groeimindset en clownerie/drama die zij in de afgelopen jaren voor je verzameld heeft. In de training ga je de oefeningen in de vingers krijgen en ben je aan het einde van de opleiding in staat ze doelgericht in te zetten voor anderen!

In 2018 stond Marielle van Duijnhoven met haar show 'Doorzon' op de planken, waarin ze haar zoektocht naar het leven als sensitief mens toonde, in een wereld waarin je in de minderheid bent. Over je anders voelen, erbij willen horen, zoeken en hopen dat je vindt, vallen en weer opstaan. Over jezelf durven zijn. Kortom … over het leven. Spelen is voor haar intens leven en verwonderen. Alles mag er zijn en dat geeft zoveel vrijheid. Daarmee is ze de ideale co-trainer voor deze opleiding. Wanneer meer dan 60% van alle opleidingsplekken is ingevuld komt ze assisteren. Dat wordt duimen voor volle groepen!

Data, certificering en prijzen

Kosten
De prijs van deze licentieopleiding is €2195 inclusief een uitgebreide opleidingsmap en licentie met geldigheidsduur van 2 jaar. De opleiding is vrijgesteld van btw. Onze alumni krijgen daarnaast 10% korting op dit traject.

Zelf gaan we graag voor eerlijke prijzen en als we eens niet in staat zijn een groot bedrag in 1x op te hoesten voelt het vervelend als we daarvoor extra moeten betalen. Daarom doen we bij GaveMensen niet moeilijk over betalen in termijnen en nemen we dit extra administratieve werk graag voor lief om te zorgen dat ook jij mee kunt doen. Zonder extra bijkomende kosten dus! Is betalen in 3x geen optie? Laat ons weten wat jij per maand zou kunnen betalen.

Locatie
De opleidingsdagen zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur. GaveMensen heeft haar intrek genomen in de Broedplaats. Dit is de achterkant van een schoolgebouw met schattige rood/gele ramen. Je ziet de puntdaken vanuit de wijk. Volg de borden 'broedplaats' om de ingang te vinden. 

Lunch en verzorging
We regelen via een plaatselijk zaakje luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Belegsoorten variëren per dag en bestaan uit o.a. Gerookte Zalm, Carpaccio, Roompaté, Brie, Geitenkaas, Parmaham, Chorizo, Gezond en Rosbief, allen met bijpassende garnering en dressing. Over het algemeen is er voldoende variatie voor iedereen. Mocht je allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten, dan is het wellicht goed om zelf lunch te regelen of via ons met de cateraar te overleggen. Mocht dit het geval zijn, laat het dan even weten! Gedurende de dag wordt er gezorgd voor voldoende koffie/thee/sap en versnaperingen.

Doelgroep
Deze opleiding is geschikt voor coaches, leerkrachten, jeugdzorgwerkers, plusklasdocenten of andere pedagogische professionals in het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven, die graag spelenderwijs in groepen aan de slag willen. Er kunnen maximaal 14 mensen deelnemen aan de opleiding. 

Data
In 2019 staat er in het najaar weer een opleiding ingepland. Mis je een dag? Dan kun je deze zonder problemen bij een latere opleiding inhalen. Let op: voor je licentie dien je wel minimaal 87% aanwezig te zijn geweest. Meer dagen missen leidt tot latere certificering. Dagen zijn van 9.30 tot 17.00 uur. Vanaf negen uur staat de koffie (of thee) klaar zodat jij rustig kunt binnenkomen. 

Donderdagen en vrijdagen: 12 en 13 sept, 26 en 27 sept, 10 en 11 okt, 24 en 25 okt 2019

Certificaat en Licentie
Na voldoende afronding van de opleiding en ondertekening van de licentieovereenkomst beschik je over al het materiaal dat in de trainingen wordt gebruikt, zoals de verschillende werkvormen en opdrachten. Dit geeft je de mogelijkheid om zelf trainingen te verzorgen onder de naam 'De Moed om te Falen' binnen de eigen werklocatie of bedrijf.

Om gebruik te kunnen blijven maken van je licentie, heb je binnen twee jaar deelgenomen aan een Flaterdag. Deze intervisiedag met andere de Moed om te Falen trainers wordt grotendeels door jullie eigen inbreng aan vragen en opdrachten gevuld en kost in schooljaar 2018/2019 slechts 49 euro pp. 

Vermelding op onze website
De Moed om te Falen trainers hebben een plek op deze website zodat het vinden van een trainingsgroep gemakkelijk is. 

Zet die stap :-)

Onbesuisd van het leven genieten. De bochten uitvliegen. Eigen paden bewandelen.

Wat eerdere cursisten zeggen

Chantal Berens - Praktijk Gochem in balans
Ik ben een ontzettend kennisgeoriënteerd persoon en heb daardoor in het verleden bar weinig écht geleerd. Theorie kon wel de spons in mij bedienen met informatie maar hield tegelijkertijd de rem op mijzelf, op mijn onbevangenheid en lol. Door de opleiding de Moed om te Falen ben ik tot inzicht gekomen dat de ervaringsgeoriënteerde (gevoelsgeoriënteerde) aanpak mij veel meer zelfkennis, plezier en lucht brengt. Die aanpak lag enorm buiten mijn comfortzone (mijn verstand zat daar in eerste instantie ook helemaal niet op te wachten bij aanvang van de opleiding) maar is nu mijn richtingaanwijzer geworden. Want, zoals Xandra mij leerde, daar waar het oncomfortabel voelt, daar is groei mogelijk.

Priscilla Looij - Silly Coaching
De opleiding De Moed om te Falen heeft mij heel veel opgeleverd. Zelfs nu, maanden na afronding, komen er nog steeds nieuwe inzichten binnen. Ten eerste de theorie. Deze was minimaal ten opzichte van de praktijk, maar i.c.m  de opleidingsmap zeer ruim voldoende. Nu ik de map nog wel eens aandachtig doorspit vallen er nog steeds puzzelstukjes op zijn plaats. Daarnaast kan ik zeggen dat ik zo ontzettend gegroeid ben door de Moed om te Falen! Ik had veel twijfels bij mijn inschrijven: toch veel geld en daardoor had ik ook verwachtingen. Stel dat die niet uit zouden komen... Nu weet ik dat het de financiële investering meer dan waard was. Het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Niet alleen heb ik zelf zoveel mooie inzichten verkregen, maar ik heb ook zoveel praktische tools mee kunnen nemen, dat de stap om zelf een training op te zetten, niet zo heel groot meer was.

Simone Jansen - Coaching & Recruitment
Ik ben mezelf beter gaan begrijpen en daardoor ook een groot gedeelte van mijn coachees. De opleiding De Moed om te Falen is praktisch, snel in te zetten en dit alles binnen een hele fijne sfeer. Bij GaveMensen kun je jezelf zijn waardoor je veel meer opneemt. Xandra, jij bent een fijne trainer. Door je zo kwetsbaar op te stellen voelde ik mij ontzettend op mijn gemak en heb ik mij gerealiseerd dat ik ook een trainer kan zijn. Dank je wel daarvoor!

Aanmelden

De najaarsopleiding 2019 staat open voor nieuwe deelnemers. Schrijf je hier in om je plek te verzekeren. Meer weten? Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak of geef je op voor een Proeverij.


Indien je mindset interessant vindt, maar geen volledige opleiding zoekt, bekijk dan eens onze laagdrempelige online training, die we maakten in samenwerking met PIEX. 

Accreditaties 2018-2020 
Registerplein: Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk 55,25 punten
Registerplein: Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen 55,25 punten

"Als je voorspelt dat je een onvoldoende haalt en dat blijkt ook zo te zijn, heb je dan gefaald of gelijk[...]
Faalvaardigheid zien wij als een enorm belangrijke competentie voor hoogsensitieve mensen. Door hun karakter hebben zij immers, méér dan de gemiddelde mens, de[...]
"Op de vraag ‘wat heb jij met falen, of… wat heeft falen met jou?’ antwoordde ik vaak dat ik er[...]

Wil jij het liefste ook alles? Bij de GaveMensen clan horen? Freewheelen met je passie, je toekomst tegemoet. Wil jij geen opleiding prefereren omdat je voelt dat kiezen verliezen is? Kijk dan eens naar ons VIP-traject. Een traject zo gaaf dat je alles krijgt wat we aanbieden. En nog een beetje meer!