We weten het allemaal: als je geen ‘nee’ durft zeggen, is een ‘Ja’ zelden authentiek. Maar in de praktijk is dat soms gewoon wel even anders. Zo ondervond een vriendin van mij afgelopen week;

“Ik kan eigenlijk niet, dat had ik toch vorige week ook gezegd?” Een kort gesprekje volgde en met een zucht hing ze op. Ze legde haar telefoon aan de kant en liep naar me toe.
“Pffff… ik weet het niet meer hoor…. Ik had al gezegd dat het niet kon en nu word ik toch gebeld met de vraag of ik iets wil doen. Ik voel me onder druk gezet en gebruikt…Wat moet ik nu doen?”

Hoe meer ik de situatie van mijn vriendin naging hoe duidelijker het voor me werd. Ze kon helemaal niet…. 100% niet…. met geen mogelijkheid niet. En dat wist ze zelf ook heel goed. Maar toch, als je iemand met een groot hart om een gunst vraagt, dan weet diegene als geen ander dat niets zwart-wit is. Dat er altijd een mogelijkheid gecreëerd kan worden en dat als de ander je echt nodig heeft je er ook zult zijn.

Maar weten dat dit zo is en erover communiceren zijn twee verschillende zaken!
Wat je mag doen is nagaan bij jezelf wat je belangrijk vind. Wat gun je jezelf? Wat wil je wel en niet doen? Dát vertel je vervolgens tegen de ander. Zo helder mogelijk. En dan mag daar best aan toevoegen dat als het nodig is de ander altijd bij je terug kan komen omdat je de vriendschap of hulp bieden belangrijk vindt. Hierdoor laat je jezelf zien en leg je uit waarom je iets wel of niet wilt.

En weet je wat het mooie is? Op het moment dat je wél Ja zegt… voelt dat ook écht als een beloning of een cadeautje. Mensen voelen dat jouw Ja oprecht is en dat je er volledig achterstaat.

Dat gun jij toch ook iedereen?
Start vanaf vandaag en gun ook anderen jouw ‘Nee’!

Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. In haar bedrijf GaveMensen geeft en deelt ze kennis uit de diepere verwerking als kern van hoogsensitiviteit en openheid voor ervaringen voortkomen uit overexcitabilities. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen Moed om te Falen & Lef om te Stralen. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen! Xandra wijst je in haar jaartrajecten op de lessen die je in je leven hebt mogen leren, maar waar je de vruchten nog niet van hebt geplukt. Dankzij haar vergrootglas kun je dit nu integreren en echt eigen maken. Laat deze energie in je voordeel werken en neem je jouw stap met positiviteit en het vertrouwen in een gunstige afloop. Klik op het menu hierboven voor het aanbod.