Afgelopen week aan de telefoon sprak ik met iemand die het zich niet voor kon stellen dat ik gevoelens van angst ervaar. Dat ik, en alle mensen, naar wie zij opkijkt, deze ervaringen hebben schudde aan de werkelijkheid van haar bestaan. En toch is het echt zo! Psychologe Susan Jeffers legt in haar boeken uit hoe dit werkt en in onderstaand artikel geef ik een korte samenvatting hiervan.

In onze maatschappij zijn we bang voor veranderingen, om stil te blijven staan, we zijn bang voor succes, we zijn bang om te mislukken. We zijn bang om te sterven om oud te worden en paradoxaal genoeg ook om te leven! Hoewel het onvermogen om angsten te overwinnen een psychologisch probleem lijkt te zijn heb ik gemerkt dat dit in de meeste gevallen niets is. Voor iedereen die dacht ‘wat is er toch mis met mij’ is dit wellicht al een opluchting.

Maar wat is het dan wel?
Eigenlijk is het vrij simpel; als wij ons op nieuw terrein wagen of de wereld op een nieuwe manier tegemoet treden, voelen wij angst dit gevoel geeft ons aan dat we iets nog niet volledig beheersen en dat we nieuwe ervaringen opdoen. Het heeft dus niet zo veel te maken met ‘ik vind het eng en dus doe ik het niet’. Het is eerder dat je angst voelt en het tóch doet!

Het heeft geen zin te wachten tot de angst over gaat. 
Dat gebeurt namelijk niet. Je kunt beter je leven in eigen hand nemen, gewoon doorgaan en nieuwe dingen leren en de waarheid over angst te ontdekken…..

Het is namelijk zo dat angst voor nieuwe dingen altijd zal bestaan. Dus zolang we ons blijven ontwikkelen, blijven ontplooien, zolang we nieuwe dingen blijven doen, zolang we in het ‘leerproces zitten’, zal dit gepaard gaan met gevoelens van angst en onrust. Iedereen die zich op nieuw terrein begeeft vind dit eng! Niet alleen jij hebt die gevoelens, maar iedereen om je heen, en ook iedereen tegen wie je opkijkt heeft deze gevoelens. Gelukkig zijn er steeds meer mensen in de wereld die hun kwetsbaarheid durven te tonen en je daarmee tot voorbeeld durven zijn ten aanzien van dit punt!

Als iedereen angst voelt bij aanvang van iets nieuws in zijn/haar leven, en zoveel mensen ondanks die angst ‘doen wat ze moeten den’, dan is er maar één conclusie mogelijk, namelijk: angst is het probleem niet! 

Maar wat dan wel? 
Als we verder kijken naar angst dan zien we dat ‘hoe hulpelozer we ons voelen’, des te intenser we onbewust bezig zijn met de ‘wat als’ gedachten. Om uiteindelijk het hoofd te bieden aan deze angst is minder griezelig dan dag in dag uit rondlopen met een gevoel van hulpeloosheid. Angst is dus gekoppeld aan de keuze of je je machteloos en hulpeloos wilt voelen of dat je in je kracht gaat staan. Daarmee is angst een uitnodiging geworden! Een uitnodiging om te laten zien welke macht je hebt in/over je eigen leven.

De enige manier om van angst af te komen is dus ook om ‘het te doen’.
Dat wil zeggen dat de angst verminderd of verdwijnt zodra we hetgeen we eerst eng vonden onder de knie hebben gekregen. De enige manier om beter over jezelf te gaan denken is te doen waar je zo bang voor bent. Dat is ook de reden dat ik in mijn workshops zoveel oefeningen de. Omdat dit de enige manier is die werkt!

En jij? Waar kies jij voor?
Blijf je in je angst geloven of kies je ervoor om aan de slag te gaan?

Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. In haar bedrijf GaveMensen geeft en deelt ze kennis uit de diepere verwerking als kern van hoogsensitiviteit en openheid voor ervaringen voortkomen uit overexcitabilities. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen Moed om te Falen & Lef om te Stralen. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen! Xandra wijst je in haar jaartrajecten op de lessen die je in je leven hebt mogen leren, maar waar je de vruchten nog niet van hebt geplukt. Dankzij haar vergrootglas kun je dit nu integreren en echt eigen maken. Laat deze energie in je voordeel werken en neem je jouw stap met positiviteit en het vertrouwen in een gunstige afloop. Klik op het menu hierboven voor het aanbod.