Jij wilt stuiteren. Kennis opzuigen. Wetenschap rondom sensitiviteit en het zijnsluik van hoogbegaafdheid uitdiepen. Bruggen bouwen. Uitgedaagd worden. Woorden vinden voor dat wat je intuitief moeiteloos doet. Niet ‘de waarheid’ samengevat in een stappenplan, maar daarachter, eromheen, te voelen, te ontdekken, het werkelijk te gaan doorgronden. Te leren voorbij de grenzen van wat je al weet. In een jaar tijd leer je de uitdagingen, die sensitieve mensen ondervinden in hun leven, van binnenuit begrijpen. Oefeningen en technieken zetten we ondersteunend in om de theorie eigen te maken en deze te doorleven. Hierbij ga je zelf aan de slag. Want jij bent de allerbelangrijkste schakel op weg naar de ander. Kortom: een veelomvattende opleiding. Eentje waar je je tanden in mag zetten. Qua tijd, qua eigen ontwikkeling én qua diepgang!

Hoogsensitiviteit wordt vaak (bewust of onbewust) benaderd vanuit het oogpunt overprikkeling/stress te vermijden. Maar juist door deze aanpak ontstaat, bij HSP’ers die hun sensitiviteit niet erkennen, een ánder probleem. Zij vragen zich continue af waarom ze anders zijn dan anderen, proberen commentaar op de manier waarop ze dingen bekijken of aanpakken te vermijden. En doordat zij reactief gaan reageren op overprikkeling en steeds beter worden in het vermijden van stressvolle gebeurtenissen, zal de mate waarin ze last ervaren gedurende hun leven verder toenemen. Niet alleen de angst of weerstand neemt toe, maar ook hun natuurlijk ontwikkelend vermogen om met deze zaken om te gaan indien ze het niet vermeden hadden.


Van deskundige naar expert, dat traject begint hier!

Tweedaagse: 'De huidige stand van zaken in de wetenschap'. In dit blok leer je:

Wat de definitie van hoogsensitiviteit is en hoe dit bevraagd kan worden in de HSP test. Dé test om hoogsensitiviteit te meten bestaat (nog) niet. Maar door meer zicht te krijgen op de drie factoren die gemeten worden in de test, ontstaat meer inzicht in hoe je een gesprek over dit onderwerp kunt voeren. 

Welke wetenschappelijke concepten lijken op hoogsensitiviteit. Zo ontstaat een dieper begrip voor de diverse profielen; zoals de high sensation seeker (hss), het hoogstimulatieve kind, de introverte hsp'er, de altruïst, en het kind met de sterke wil. Jij begrijpt waar wetenschappelijk gezien nog aanvullend onderzoek gedaan dient te worden. En in de praktijk kun jij passend advies geven over hoe te reageren op hun noden. 

Hoe de wetenschap HSP heeft aangetoond in breinonderzoek. Zo kun jij op duidelijk wijze vertellen hoe de wetenschap HSP heeft aangetoond.

Wat de positieve kwaliteiten zijn van een HSP'er in een ondersteunende omgeving. Hierdoor ontdek je niet alleen waarom het goed is om meer diversiteit te omarmen, maar ook hoe belangrijk het is dit te doen.

Tweedaagse 'De complexe relatie tussen stress en omgeving'. In dit blok leer je:

Wat de functie is van stress en welke positieve effecten dit heeft. Zo begrijp je dat een hoogsensitief kind stress niet hoeft te vermijden, maar juist mag leren er beter mee om te gaan. 

Hoe stress fysiek gezien werkt in het lichaam en wat er gebeurt in het brein. Hierdoor kun je beter uitleggen aan anderen wat ze ervaren. Je leert wat de relatie is tussen stress/arousal en diverse hormonen in ons lichaam. Kennis over hormonen, de relatie tot leefstijl (voeding/ beweging) én helpende / niet helpende overtuigingen, schept voorwaarden hier actief mee aan de slag te gaan.

Wat er bedoeld wordt met omgevingsgevoeligheid. Zo ontstaat een dieper algemeen begrip voor de invloed van de omgeving en begrijp jij hoe differentiële susceptibiliteit zowel een oorzaak als een oplossing kan bieden voor de 'last' van hoogsensitiviteit. 

Kennismaken met de toolbox voor veerkracht. Je leert welke vaardigheden hoogsensitieve mensen in hun leven te leren hebben om proactief door het leven te kunnen gaan.

Tweedaagse: 'Sociale emoties  en sociaal contact'. In dit blok leer je:

Welke emoties hoogsensitieve kinderen hebben en waar deze op duiden. Zo weet je beter in te schatten wat een kind nodig heeft te leren of accepteren. En kun je passend reageren. 

Wat hoogsensitieve mensen in de communicatie met een ander waarderen of vreselijk afkeuren. Zo krijg je inzicht in de dynamieken die spelen in een goede relatie en kunt adviezen geven over hoe deze te verbeteren. 

Hoe je een groeimindset op stress bevordert of weer op gang krijgt, waar deze door sociale pijn is vastgelopen. Door inzicht te verkrijgen in afwijzingsgevoeligheid, begrijp je de HSP'er die faalangstig of perfectionistisch is, de ander de schuld geeft of (over)gevoelig reageert, een stuk beter. Hierdoor kun je je begeleiding verbeteren en/of gericht doorverwijzen naar specialisten die met trauma aan de slag kunnen gaan. 

Tweedaagse 'Groei en ontwikkeling'. In dit blok leer je:

Diverse ontwikkelingsmodellen en bekijk je in detail o.a. de sociaal-emotionele ontwikkeling, ego ontwikkeling en morele ontwikkeling. Zo ontstaat een dieper begrip voor de uitdaging waar een hoogsensitief mens voor staat. Immers, uitdagingen rondom assertiviteit en authenticiteit veranderen naarmate de ontwikkeling van een persoon verder verloopt. 

Wat bedoeld wordt met asynchrone ontwikkeling en bij welke kinderen dit het sterkste voorkomt. Op deze manier kun jij beter inschatten wat een kind aan begeleiding nodig heeft. 

Waarom innerlijke conflicten kúnnen leiden tot groei en welke factoren dit bevorderen of tegenwerken. Je leert wat dit alles betekent voor de hoogsensitieve persoon en zijn/haar ontwikkeling in interactie met diens omgeving. 


Tweedaagse 5 'differentiaaldiagnostische modellen'. In dit blok leer je:

Het verschil en de overlap tussen hoogsensitiviteit en diverse stoornissen en problemen. We kijken met gebruikmaking van eerder behandelde modellen en concepten naar o.a. autisme, ADHD, hoogbegaafdheid, borderline en trauma, zodat jij in intercollegiale consultaties een waardevolle aanvulling kunt leveren. 

Een sociale verdieping op de uitdaging van onder-, of juist overprikkeling. Op deze manier kun jij beter inschatten wat een kind te leren heeft en aan begeleiding nodig heeft. Je begrijpt waar het mis kan lopen in relationele setting, hoe dit te herkennen en te begeleiden. 

Nadenken over argumenten om aan hoogsensitiviteit te twijfelen, of dit in begeleiding af te wijzen. Door de stellingen te verdedigen waar je het niet mee eens bent, leer je goed nadenken over de argumenten van de ander en ontdek je wat er van jouw kant nodig is om het gesprek te sturen.

Losse dagen 'Toolbox voor Veerkracht'. In vier dagen leer je:

De zeven transdiagnostische factoren die een uitdaging zijn voor elke HSP'er. Door zicht te krijgen op de aspecten waar iemand emotioneel kan ontwikkelen, kan middels een duidelijk protocol inzichtelijk gemaakt worden hoe/waarom bepaalde interventies behulpzaam zullen zijn en kan er gericht hulp geboden worden.

De negen te trainen vaardigheden voor psychische veerkracht. Mentale kracht en psychische vrijheid leveren rust. Met deze brede benadering draag je bij aan het vermogen van mensen om met de (emotionele en sociale) uitdagingen in het leven om te gaan op een manier die hen uiteindelijk steeds meer versterkt. 

Jezelf inzetten als grootste kracht. Doordat je zelf alle interventies leert kennen, kun je steeds beter de kleine vertaalslag hiervan leren herkennen in de praktijk. En het zit in het kleine alledaagse waar de grootste verandering te vinden is. Een reden voor mensen om je blogs te gaan volgen of bij je aan te kloppen voor meer tips. 

Ik ben Xandra. Naast mijn opleidingen tot docent en pedagoge, heb ik een Master SEN in de richtingen leidinggeven & begeleiden bij gedragsproblemen. Ik ben hoogbegaafd en lange tijd trainer geweest in de gevorderden HB-begeleidersopleiding van Novilo en heb Brené Brown’s Connections Curriculum meermaals verzorgd. Ik ben opgeleid door Elke van Hoof en officieel erkend door het instituut van Elaine Aron. Het is mijn expertise om de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare modellen, zodat je jezelf in kunt zetten als grootste kracht. Gedurende de opleiding krijg je toegang tot een goudmijn aan oefeningen die ik de afgelopen jaren voor je verzameld heb. Hiermee vorm je -samen met de inhoud van de opleiding- jouw unieke eindproduct, interventie of lessenserie, zodat je uiteindelijk een hoogwaardig product hebt waar je mee aan de slag kunt.

Data, certificering en prijzen

Kosten
De kosten voor deze van btw vrijgestelde opleiding bedragen  €4395,- per persoon. Betaling in vier of meer termijnen is mogelijk zonder meerprijs. De opleidingsprijs is inclusief een uitgebreide opleidingsmap (>800 blz), supervisiedagen, mogelijkheid met Xandra te overleggen over alle vragen die hebt en het examen. Gedurende opleidingsdagen wordt voor koffie/thee, fris en een uitgebreide broodjeslunch gezorgd. Vóór elk blok ga je alvast aan de slag met theorie, zodat het leerrendement hoog is. 

Na behalen van de opleiding is er de mogelijkheid voor gratis vermelding op de website. Er worden geregeld terugkomdagen georganiseerd waarin je nieuwe theorie, oefeningen of inspirerende sprekers zult horen. Deze dagen kosten 49 euro per dag en deelname is vrijwillig. 

Oud-cursisten die bij GaveMensen reeds een andere opleiding hebben gevolgd ontvangen 10% korting op de opleidingsprijs. Geef aan bij je inschrijfformulier indien dit voor jou geldt. 

Locatie
De lesdagen zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur. GaveMensen heeft haar intrek genomen in de Broedplaats. Dit is de achterkant van een schoolgebouw met schattige rood/gele ramen. Je ziet de puntdaken vanuit de wijk. Volg de borden 'broedplaats' om de ingang te vinden. 

Lunch en verzorging
We regelen via een plaatselijk zaakje luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Belegsoorten variëren per dag en bestaan uit o.a. Gerookte Zalm, Carpaccio, Roompaté, Brie, Geitenkaas, Parmaham, Chorizo, Gezond en Rosbief, allen met bijpassende garnering en dressing. Over het algemeen is er voldoende variatie voor iedereen. Mocht je allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten, dan is het wellicht goed om zelf lunch te regelen of via ons met de cateraar te overleggen. Mocht dit het geval zijn, laat het dan even weten! Gedurende de dag wordt er gezorgd voor voldoende koffie/ thee/ sap en versnaperingen.

Doelgroep
Deze opleiding is geschikt voor (ortho-)pedagogen, psychologen, psychotherapeuten, coaches/counselors, intern begeleiders, hoogbegaafdheidsspecialisten, HSP-deskundigen. Voor experts in hun vakgebied die smullen van theorieën en verbindingen hiertussen. Die de brug willen slaan tussen de laatste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van hoogsensitiviteit en stress. Die de diepte in willen met sensorische onder-of overprikkeling, omgevingssensitiviteit en de daarbij betrokken genen. De relatie tussen biologie, neurologie en onze sociale emoties, mindset, attributiestijlen en aangeleerde hulpeloosheid onderzoeken. En ontdekken hoe de ontwikkelingsstadia van de sensitieve persoon daar weer een wisselwerking mee heeft. Voor jou, als je actief aan de slag wilt en vanuit de fundamentele wetenschappelijke principes over sensitiviteit, emoties en ontwikkeling, in staat wilt zijn om creatief jouw eigen ‘tools’ te ontwikkelen en aan te passen aan de situatie.

Herken je jezelf in de opleiding? Maar twijfel je? Maakt het je onrustig? Zoveel tijd voor een opleiding heb je toch niet? Op de website lees je de verhalen van anderen. Hoe ze de tijd die ze investeerden een boost gaf aan hun bedrijf, hun levensplezier, hun moed, de manier waarop ze met anderen communiceren. De wereld als ballenbak, spelend met informatie... en je beseft ineens dat tijd een relatief begrip is. Dat duidelijkheid je in een 'wormhole' een draaikolk van energie kan brengen. Een zucht ontsnapt je. Een glimlach vouwt zich rond je lippen. De wereld is simpel. Je hoefde het alleen maar even te zien.

Data opleiding 2019/2020:
19/20 september 2019: Een wetenschappelijke kijk op hoogsensitiviteit
31 okt/ 1 november 2019: De relatie tussen stress en omgeving
28 november 2019: Toolbox voor Veerkracht 1
12/13 december 2019: Sociale emoties en sociaal contact
16 januari 2020: Toolbox voor Veerkracht 2
30/31 januari 2020: Groei en ontwikkeling
27 februari 2020: Toolbox voor Veerkracht 3
12/13 maart 2020: Differentiaal diagnostische modellen
09 april 2020: Toolbox voor Veerkracht
23/24 april 2020: Integratie en examen
26 juni 2020: Diploma-uitreiking in de avond

Certificaat en vermelding op onze website
Na voldoende afronding van de opleiding tot ontvang je een deelname certificaat. Wil jij na het volgen van een opleiding als professional op onze website vermeld worden? Dat kan! Om de kwaliteit te waarborgen vragen we je om een aantal vragen in te vullen en een artikel te schrijven waarmee we geïnteresseerden door kunnen linken naar jouw website. Klik hier om dit proces te starten.

Aanmelden

Er zijn voldoende aanmeldingen om de opleiding definitief te laten starten in het najaar! Schrijf je hier in voor het jaar 2019/2020. Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak of geef je op voor een Proeverij.

40%
plekken gevuld
De scholing Master of Emotions is SKB-C.4 geaccrediteerd voor SBU 240, EC’s 8,6 door de stichting keurmerk beroepsscholingen (SKB) in de psychosociale complementaire gezondheidszorg. 
Deze opleiding is in 2017 geaccrediteerd door het lerarenregister. Helaas heeft dit register momenteel een stop en kunnen nieuwe opleidingen niet ingevoerd worden. Zodra dit mogelijk is zullen we de accreditatie van Master of Emotions ook voor 2018 aanvragen.

Wat eerdere deelnemers zeggen

Maike Korte-Nederveld - Mind Sense Go
Ik heb echt nog nooit zoveel geleerd in een jaar tijd als in de jaaropleiding bij GaveMensen. Mijn leven is voor altijd veranderd, op een hele goede manier. Kennis, persoonlijke ontwikkeling, inzicht (in mezelf & anderen & de wereld) en dan ook nog eens toepasbaar in mijn eigen leven, dat van mijn directe omgeving en van mijn coaches. The world finally makes sense. Hoogsensitiviteit werkelijk uitgediept in alle geuren en kleuren. Nu ook ermee aan de slag in de praktijk. Er zitten superveel tools bij die je in kan zetten bij het begeleiden van mensen. Ik kan deze opleiding van harte aanbevelen.

Trudie Kamphuis
Diepgang, diepgang, diepgang! Xandra gebruikt de wetenschap als basis voor de emancipatie van hoogsensitiviteit in het algemeen en de hsp-er in het bijzonder. Last kan daardoor omgezet in lust, snappen is het leven beter kunnen behappen. Ik heb bij Xandra de opleiding ‘psychologie van hoogsensitiviteit’ mogen volgen en dat was life changing en inspirerend. Hoewel zelf werkzaam in de jeugdhulpverlening heb ik hierbij zoveel nieuwe tools in handen gekregen om zowel mezelf als cliënten weer in een groeimindset te brengen en veerkrachtig(er) te worden. Daar zit voor mij haar kracht. Om alle kennis om te zetten naar het ‘gewone leven’, om hierin alle ups en downs die daarbij horen te leren hanteren. Niet door je aan te passen of te compenseren, maar door je mooie krachtige en kwetsbare hoogsensitieve zelf te zijn!

Linda Lansink - psycholoog en psychotherapeut bij Psychotherapiepraktijk Vossendijk
De post-hbo jaaropleiding 'de psychologie van hoogsensitiviteit' is zeer aan te raden voor wie een verdiepende studie zoekt met enorm veel literatuur over (neuro-)biologische, psychologische en (differentiaal-)diagnostische modellen/theorieën over hsp en een dito hoeveelheid aan universele interventies voor kinderen en volwassenen om anders om te gaan met hun emoties, gedachten en gedrag. Hier zijn voor mij zoveel zaken helder geworden en helder is ook wat we nog niet weten. Wil je echt weten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, wat hsp is, inhoudt en hoe hsp als kwaliteit ervaren kan worden en dat zelf eerst ervaren als hsp-er? Ga voor GaveMensen! 

Mirjam Bogerd - Sparringspartner bij Uurtje Sparren
Ik kan de opleiding van GaveMensen zeker aanraden. Het is weliswaar een heel brede opleiding, maar ook een die stevig de diepte in gaat, met een hoog werktempo. Door de intervisie- en supervisie kun je heel gericht de dingen die je leert op het gebied van mindset, hoogsensitiviteit, de werking van het stress-systeem en de vele interventies die je aangereikt krijgt, vormgeven naar wat jij wilt. In de opleiding legt Xandra veel verbanden, komt hoogbegaafdheid ook geregeld in de gesprekken terug en laat ze je alles wat in de vele theorieën naar voren komt aan de lijve ondervinden. Hierdoor voel je en begrijp je na een jaar echt hoe dingen werken en waarom.

Waar de meeste opleidingen stoppen gaan wij door!


Accreditaties 2018-2020 
SKB-C.4: Beroepsscholing in de psychosociale complementaire gezondheidszorg SBU 240, EC's 8,6
SKJ: Opleidingstraject Jeugdzorgwerker voor 240 geaccrediteerde punten.

Neurobiologie van HSP
Hoewel de focus bij hoogsensitiviteit vaak ligt op het gedrag (emotionaliteit en overprikkeling), is dit gedrag eigenlijk een gevolg van[...]
Hoogsensitiviteit en vitaminen sluipverbruik..
Elske is een meisje van zes en ze is hoogsensitief. Ze neemt subtiele veranderingen snel waar in beeld, geluid, sfeer enzovoorts, ze heeft[...]
Onmisbaar voor HSP’ers: een groeimindset op sociale stress!
Onmisbaar voor HSP'ers: een groeimindset op sociale stress! Met een klap gooide ik de autodeur dicht en sloeg het lange[...]

Wil jij het liefste ook alles? Bij de GaveMensen clan horen? Freewheelen met je passie, je toekomst tegemoet. Wil jij geen opleiding prefereren omdat je voelt dat kiezen verliezen is? Kijk dan eens naar ons VIP-traject. Een traject zo gaaf dat je alles krijgt wat we aanbieden. En nog een beetje meer!