Psychologie van Hoogsensitiviteit

De opleiding ‘psychologie van hoogsensitiviteit’ is een diepgaand opleidingstraject tot hoogsensitiviteitsexpert op HBO+ niveau. Geschikt voor jou als deskundigen als je reeds langere tijd werkzaam bent met hoogsensitieve en/of hoogbegaafde mensen en een aanvullend programma zoekt ter verdieping van je eigen professionaliteit. Wanneer je kiest voor deze opleiding ga je vanaf de eerste module interactief en ervaringsgericht met de theorie aan de slag, waardoor je direct inzicht verkrijgt én leert toe te passen.

Jij bent (net zoals onze andere cursisten) al langere tijd bekend met hoogsensitiviteit. De boeken hierover bieden je weinig nieuws meer. Je merkt dat de oplossingen die geboden worden niet altijd toereikend zijn. Niet voor jou en niet voor de mensen waar je mee werkt. Intuïtief ben je in staat om de benodigde diepere laag aan te boren. Te doen wat nodig is. Maar je zoekt woorden om goed uit te leggen wat je doet, om zo aan te geven waarin jij het verschil maakt en ook om een tegengeluid te geven aan de ‘ik ben hooggevoelig en heb daarom last van omgevingsprikkels’ beweging. Jij ziet het eerder als een andere manier van in het leven staan. Niet an sich ‘beter’, maar wel verschillend. Jij gelooft net als wij in geheeldenken in plaats van heeldenken. Met hoogsensitieve mensen is immers weinig mis.

Jij smult van theorieën en verbindingen hiertussen. Nieuwe benamingen vanuit een andere invalshoek. De brug tussen de laatste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van hoogsensitiviteit en stress. De diepte in met sensorische onder-of overprikkeling, omgevingssensitiviteit en de daarbij betrokken genen. De relatie tussen biologie, neurologie en onze sociale emoties, mindset, attributiestijlen en aangeleerde hulpeloosheid. En hoe de ontwikkelingsstadia van de sensitieve persoon daar weer een wisselwerking mee heeft. Maar je wilt ook actief aan de slag en vanuit de fundamentele wetenschappelijke principes over sensitiviteit, emoties en ontwikkeling, in staat zijn om creatief jouw eigen ‘tools’ te ontwikkelen en aan te passen aan de situatie.

Waar de meeste opleidingen stoppen gaan wij door!

HSP & wetenschap

In dit blok leer je wat de definitie van hoogsensitiviteit is en hoe de HSP test inzicht geeft in de hulpvraag van de client.  Je leert hoe de wetenschap HSP heeft aangetoond en wat de positieve kwaliteiten zijn van een HSP’er in een ondersteunende omgeving. 

Stress en omgeving

Je ontdekt de functie van stress en begrijpt dat HSP’er stress niet hoeft te vermijden, maar juist mag leren zichzelf positief te prikkelen. Kennis over hormonen, omgevings- gevoeligheid en de toolbox voor veerkracht geven je de handvatten in begeleiding

Emoties  en sociaal contact

Je leert sociale emoties herkennen en duiden, krijgt inzicht in de dynamieken die spelen in een relatie en kunt adviezen geven over hoe deze te verbeteren. En tot slot leer je hoe je een groeimindset op stress bevordert of weer op gang krijgt.

Groei en ontwikkeling

Je bekijkt ontwikkeling vanuit verschillende invalshoeken waardoor je een dieper begrip krijgt voor de uitdaging waar een hoogsensitief mens voor staat. Je begrijpt nu waarom innerlijke conflicten kúnnen leiden tot groei en wat daarvoor nodig is.

Differentiaaldiagnostiek 

We gaan aan de slag met het verschil en de overlap tussen hoogsensitiviteit en diverse stoornissen en problemen; o.a. autisme, ADHD, hoogbegaafdheid, borderline en trauma, zodat jij in intercollegiale consultaties een waardevolle aanvulling kunt leveren.

Toolbox voor Veerkracht

Mentale kracht en psychische vrijheid leveren rust. In deze vier supervisiedagen leer je sociaal emotionele vermogen die HSP’ers helpen om met de uitdagingen in het leven om te gaan op een manier die hen uiteindelijk steeds meer versterkt. 

Ik ben Xandra. Naast mijn opleidingen tot docent en pedagoge, heb ik een Master SEN in de richtingen leidinggeven & begeleiden bij gedragsproblemen. Ik ben hoogbegaafd en trainer geweest in de gevorderden HB-begeleidersopleiding van Novilo en heb Brené Brown’s Connections Curriculum meermaals verzorgd. Ik ben opgeleid door Elke van Hoof en officieel erkend door het instituut van Elaine Aron. Het is mijn expertise om de wetenschappelijke kennis van innerlijke processen bij gevoelige slimme mensen om te zetten in bruikbare modellen, zodat je jezelf in kunt zetten als grootste kracht. Gedurende de opleiding krijg je toegang tot een goudmijn aan oefeningen die ik de afgelopen jaren voor je verzameld heb. Hiermee vorm je -samen met de inhoud van de opleiding- jouw unieke eindproduct, interventie of lessenserie, zodat je uiteindelijk een hoogwaardig product hebt waar je mee aan de slag kunt.

Data, certificering en prijzen

Data opleiding 2019/202019/20 september 2019:  HSP & wetenschap31 okt/ 1 november 2019:  Stress en omgeving28 november 2019: Toolbox voor Veerkracht 112/13 december 2019: Emoties en sociaal contact16 januari 2020: Toolbox voor Veerkracht 230/31 januari 2020: Groei en ontwikkeling27 februari 2020: Toolbox voor Veerkracht 312/13 maart 2020: Differentiaaldiagnostiek09 april 2020: Toolbox voor Veerkracht 423/24 april 2020: Integratie en examen26 juni 2020: Diploma-uitreiking in de avond

Dagen zijn van 9.30 tot 17.00 uur. Vanaf negen uur staat de koffie (of thee) klaar zodat jij rustig kunt binnenkomen. De opleidingsprijs is inclusief een uitgebreide opleidingsmap (>800 blz), supervisiedagen, mogelijkheid met Xandra te overleggen over alle vragen die je tussendoor hebt en het examen. 

KostenDe kosten voor deze van btw vrijgestelde opleiding bedragen  €4395,- inclusief een manual, certificaat, zaal, lunch, koffie/ thee, versnaperingen. Oud cursisten krijgen 10% korting. De opleiding is vrijgesteld van btw. Zelf gaan we graag voor eerlijke prijzen. Daarom doen we bij GaveMensen niet moeilijk over gespreid betalen. Zonder extra bijkomende kosten dus! 

Overige informatie

LocatieDe lesdagen zijn op onze locatie (kraayenberg 8020) in Wijchen van 9.30-17.00 uur. GaveMensen heeft haar intrek genomen in de Broedplaats. Dit is de achterkant van een schoolgebouw met schattige rood/gele ramen. Je ziet de puntdaken vanuit de wijk. Volg de borden ‘broedplaats’ om de ingang te vinden. 

Lunch en verzorgingGedurende opleidingsdagen wordt voor koffie/thee, fris en een uitgebreide broodjeslunch gezorgd. We regelen via een plaatselijk zaakje luxe belegde vers afgebakken minibroodjes. Belegsoorten variëren per dag en bestaan uit o.a. Gerookte Zalm, Carpaccio, Roompaté, Brie, Geitenkaas, Parmaham, Chorizo, Gezond en Rosbief, allen met bijpassende garnering en dressing. Over het algemeen is er voldoende variatie voor iedereen. Mocht je allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten, dan is het wellicht goed om zelf lunch te regelen of via ons met de cateraar te overleggen. Mocht dit het geval zijn, laat het dan even weten! Gedurende de dag wordt er gezorgd voor voldoende koffie/ thee/ sap en versnaperingen.

DoelgroepDeze opleiding is geschikt voor (ortho-)pedagogen, psychologen, psychotherapeuten, coaches/counselors, intern begeleiders, hoogbegaafdheidsspecialisten, HSP-deskundigen. Voor experts in hun vakgebied die smullen van theorieën en verbindingen hiertussen. Die de brug willen slaan tussen de laatste wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van hoogsensitiviteit en stress. Die de diepte in willen met sensorische onder-of overprikkeling, omgevingssensitiviteit en de daarbij betrokken genen. De relatie tussen biologie, neurologie en onze sociale emoties, mindset, attributiestijlen en aangeleerde hulpeloosheid onderzoeken. En ontdekken hoe de ontwikkelingsstadia van de sensitieve persoon daar weer een wisselwerking mee heeft. Voor jou, als je actief aan de slag wilt en vanuit de fundamentele wetenschappelijke principes over sensitiviteit, emoties en ontwikkeling, in staat wilt zijn om creatief jouw eigen ‘tools’ te ontwikkelen en aan te passen aan de situatie.

Certificaat en vermeldingNa voldoende afronding van de opleiding tot ontvang je een deelname certificaat. Na behalen van de opleiding is er de tevens mogelijkheid voor gratis vermelding op de website.

De scholing Master of Emotions is SKB-C.4 geaccrediteerd voor SBU 240, EC’s 8,6 door de stichting keurmerk beroepsscholingen (SKB) in de psychosociale complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding is in 2017 geaccrediteerd door het lerarenregister. Helaas heeft dit register momenteel een stop en kunnen nieuwe opleidingen niet ingevoerd worden. Zodra dit mogelijk is zullen we de accreditatie van Master of Emotions ook voor 2018 aanvragen.

Wat eerdere deelnemers zeggen

Maike Korte-Nederveld – Mind Sense GoIk heb echt nog nooit zoveel geleerd in een jaar tijd als in de jaaropleiding bij GaveMensen. Mijn leven is voor altijd veranderd, op een hele goede manier. Kennis, persoonlijke ontwikkeling, inzicht (in mezelf & anderen & de wereld) en dan ook nog eens toepasbaar in mijn eigen leven, dat van mijn directe omgeving en van mijn coaches. The world finally makes sense. Hoogsensitiviteit werkelijk uitgediept in alle geuren en kleuren. Nu ook ermee aan de slag in de praktijk. Er zitten superveel tools bij die je in kan zetten bij het begeleiden van mensen. Ik kan deze opleiding van harte aanbevelen.

Linda Lansink – psycholoog en psychotherapeut bij Psychotherapiepraktijk VossendijkDe post-hbo jaaropleiding ‘de psychologie van hoogsensitiviteit’ is zeer aan te raden voor wie een verdiepende studie zoekt met enorm veel literatuur over (neuro-)biologische, psychologische en (differentiaal-)diagnostische modellen/theorieën over hsp en een dito hoeveelheid aan universele interventies voor kinderen en volwassenen om anders om te gaan met hun emoties, gedachten en gedrag. Hier zijn voor mij zoveel zaken helder geworden en helder is ook wat we nog niet weten. Wil je echt weten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, wat hsp is, inhoudt en hoe hsp als kwaliteit ervaren kan worden en dat zelf eerst ervaren als hsp-er? Ga voor GaveMensen! 

Mirjam Bogerd – Sparringspartner bij EigenWaardig LevenIk kan de opleiding van GaveMensen zeker aanraden. Het is weliswaar een heel brede opleiding, maar ook een die stevig de diepte in gaat, met een hoog werktempo. Door de intervisie- en supervisie kun je heel gericht de dingen die je leert op het gebied van mindset, hoogsensitiviteit, de werking van het stress-systeem en de vele interventies die je aangereikt krijgt, vormgeven naar wat jij wilt. In de opleiding legt Xandra veel verbanden, komt hoogbegaafdheid ook geregeld in de gesprekken terug en laat ze je alles wat in de vele theorieën naar voren komt aan de lijve ondervinden. Hierdoor voel je en begrijp je na een jaar echt hoe dingen werken en waarom.

Aanmelden

De uiterste inschrijfdatum van 31 augustus 2019 is inmiddels verstreken. Wil je meedoen dan kan dit alleen als je nog minimaal 8 uur beschikbaar hebt voordat de eerste module start ivm je voorbereiding voor de eerste module. Meer weten? Neem contact met ons op voor een telefonische afspraak.