Quick Fix

Regelmatig verblijf ik met een vriendin in de sportschool. Na een uurtje sporten vroeg ze me op een avond of er niet een ‘quick fix’ was voor alle persoonlijke problemen. Zoiets als een geluks-APK van een uurtje waarna je er weer een jaar of wat tegen kunt. Ik had haar graag verteld dat dit te koop is voor 4,95 euro in de supermarkt, maar helaas zit dat er niet in…

De waarheid is dat ik geleerd heb dat ik continu aan mezelf mag blijven werken. Zoals een dag van 24 uur wordt verdeeld in tijd voor o.a. slapen, werken en eten, zo mag mijn energiebalans gedurende langere periode ook verdeeld worden over deze zaken. Na een hele zware periode in mijn leven, waarbij ik ver over mijn grens was gegaan, ben ik na gaan denken waar ik deze tijd aan besteed. Hoeveel uren per dag besteed ik eigenlijk aan mezelf? En, wellicht nog belangrijker, wat doe ik in die tijd?

Ik leerde met vallen en opstaan. Zo kwam ik erachter dat de tijd die ik aan mezelf besteed dus niet de tijd is die ik relaxed in bad doorbreng omdat ik rust en ontspanning nodig heb (dit was namelijk rust-tijd en had een heel ander doel). De tijd voor mezelf, zo leerde ik, is de tijd die ik gebruik om mezelf beter te leren kennen, mijn kwaliteiten en schaduwkanten te ontdekken en te omhelzen. De tijd die ik steek in verbetering van mezelf (de kapper mag hier ook onder gerekend worden vind ik). Tijd om boeken te lezen, inspirerende films te kijken, workshops te doen en en lezingen te bezoeken. En de tijd dat ik nieuwe dingen uitprobeer en mijn wereld vergroot.

Deze IK-tijd komt elke dag en week terug. Gebruik ik hem niet, of niet efficiënt genoeg, dan heeft dit zijn weerslag op mijn functioneren en levensgeluk. Ik heb geleerd dat iedereen zijn eigen hoeveelheid tijd hiervoor nodig heeft en dat dat ook nog eens verschilt per omstandigheid en levensfase. Ik kan dus geen recept aanbieden voor jou persoonlijk. Anderzijds kan ik wel antwoord geven op de oorspronkelijke vraag:

Nee, er is geen Quick Fix,
maar er is niets mis met kiezen voor een geluks-APK tijdens jouw IK-tijd.
Maak je eigen keuzes en geniet van je IK-tijd. Veel plezier met jezelf!

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!