Hoogsensitiviteit. Dat woord komt steeds vaker op je pad lijkt het wel. Maar wat is het precies? Hoe herken je het bij anderen? En wat doe je als iemand er last van heeft? Zoekend op internet vind je wat fijne blogs. Maar lees je wellicht ook over oude zielen, aura's of zesde zintuigen. Zaken waar je niet op zit te wachten en waardoor je het liefst hard weg wilt lopen. Je gelooft ook niet dat alle HSP'ers zanikers zijn die klagen bij het minste of geringste. Maar hoe het wel zit? Je hebt geen idee....

Dus ben je vastberaden om meer te weten te komen. Wat zegt de wetenschap er eigenlijk over? Wat is er bekend over hoogsensitiviteit? En wat is belangrijk in de omgang met iemand die hoogsensitief is? Dát wil je wel weten. Zonder je gelijk onder te dompelen in een volledige opleiding waarin je verdwaalt; gewoon de basis tot je nemen en af en toe sparren met collega's. Een plek waar je jouw vragen kunt stellen en mensen treft die weten waar ze het over hebben. Geen hoog geitenwollensokken- of zweefteefgehalte, maar praktisch en lekker direct. 

Jij wilt uiteindelijk in staat zijn jouw nieuwe kennis en expertise rondom hoogsensitiviteit toe te passen in jouw werk en anderen te vertellen welk waardevol en uniek perspectief dit aangeboren persoonskenmerk op de wereld legt. Daarvoor is het dus allereerst belangrijk om te beschikken over diepgaande basiskennis van hoogsensitiviteit, maar ook om te weten wat het allemaal níét is (er is de afgelopen jaren helaas namelijk veel onzin over gezegd en geschreven). Zo ben je in staat te begrijpen én over te brengen hoe HSP'ers zaken in het leven intenser ervaren. Daarnaast vind je de tools die je nodig hebt om de kennis, die je opdoet in de opleiding, mee te nemen in je eigen organisatie. Al die elementen vind je in deze opleiding. 

Deze basisopleiding is geschikt voor coaches, therapeuten, huisartsen, leerkrachten, intern begeleiders in het onderwijs, zorgcoördinatoren, jeugdzorgwerkers, orthopedagogen, schoolpsychologen of andere pedagogische professionals in het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven, die te maken hebben met hoogsensitieve kinderen en/of (jong-)volwassenen.

Let op: tips zijn nuttig maar werken niet altijd!

In mijn workshops en trainingen merk ik dat professionals altijd dol zijn op tips en praktische handvatten. Ze willen niets liever dan een notitieblokje vol met tips waar ze aan het einde van de dag mee naar huis kunnen. En hoewel tips werken wanneer iemand externe sturing nodig heeft, en advies dienend kan zijn om je naar je eigen handelen te laten kijken.... is er iets anders nodig wanneer iemand zélf vastloopt in zijn/haar hoogsensitiviteit!

Je herkent dat wellicht ook wel bij jezelf; je weet bijvoorbeeld dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn, maar komt er niet gemakkelijker de bank mee af. Dit zelfde principe werkt voor hoogsensitiviteit. Werk jij met (jong)volwassenen die last hebben van hun hoogsensitiviteit, of die reeds reactief in het leven staan ten opzichte van stress en het liefst situaties vermijden, kies dan voor de wetenschappelijke jaaropleiding, welke de benodigde verdieping geeft om verandering te bewerkstelligen.

De opleiding richt zich op het begeleiden van het hoogsensitieve kind of het leidinggeven aan de (jong-) volwassene, waarbij de diepere verwerking van omgevingsprikkels kan leiden tot snellere overprikkeling of intensere emotionaliteit. Het is de kunst voor jou, als begeleider of leidinggevende, om hier tactvol mee om te gaan. Jij stelt je ontvankelijk op ten opzichte van de HSP'er, om zo alert te zijn voor signalen die de ander afgeeft. Er wordt als het ware een antenne gericht op de vraag, zodat er (middels een intentionele actie) met warmte en veiligheid steun gegeven kan worden en autonomie bevorderd wordt. 

In deze opleiding geef ik dan ook niet zoveel tips, maar leer je ze zelf ontdekken. Ik bied context, casussen en opdrachten om aan de slag te gaan en te ontdekken wat de vraag van het kind, de jongere of de medewerker is en hoe hiermee omgegaan kan worden. 

Stel zelf je traject samen!

De opleiding ‘Sensitief (Bege)leiden' is een modulair opleidingstraject, bestaande uit o.a. driedaagse masterclasses voor professionals zoals jij, die persoonlijk of professioneel geïnteresseerd zijn in hoogsensitiviteit. Geschikt als je, vanuit de fundamentele wetenschappelijke principes over sensitiviteit, emoties en ontwikkeling, in staat wilt zijn om na te denken over je eigen handelen. Dit kan alleen als je werkelijk het proces van de cliënt,  leerling of medewerker begrijpt en overziet. In de verschillende modules ga je daarom theoretisch en/of juist interactief aan de slag, waardoor je direct inzicht verkrijgt én leert toe te passen.

Deze opleiding bestaat uit de volgende onderdelen, waarvoor je je afzonderlijk in kunt schrijven:

Online training wegwijs in de wetenschap
Interesse in hoogsensitiviteit, maar geen zin om eindeloze wetenschappelijke artikelen door te pluizen? Op zoek naar iemand die het je allemaal simpel en gestructureerd uitlegt? Dan is dit jouw jouw training! De wetenschappelijke onderzoeken rondom HSP worden door middel van audio en video aan je uitgelegd en aangevuld met maandelijkse mastermindsessies!

Basismasterclass: sensitiviteit ontrafeld
Je volgt tijdens of na het doorlopen van de theoretische basis een driedaagse basistraining, waarin we de stap maken naar vraagstukken uit de praktijk. Geschikt voor professionals die de diepte in willen gaan. Zo komt de theorie voor jou echt tot leven. De basistraining wordt op verschillende momenten in het jaar gegeven. Kies zelf de voor jou geschikte data. 

Verdieping: masterclass naar keuze
Wil je niet enkel voldoende informatie hebben om sensitief pedagogisch in te spelen op situaties, maar nog een stap verder? Daar is ruimte voor in een driedaagse verdiepingsmodule waarin je met jezelf als leidinggevend of begeleidend professional, of juist als sensitief trainer aan de slag gaat. 

  

Prijzen en overige informatie 

Kosten
De online training kost 295 euro en een masterclass is 995 euro. Afhankelijk of je deze opleiding beroepsmatig of persoonlijk wilt volgen (niet alle modules zijn daarvoor even geschikt) is de prijs btw-vrij of inclusief 21% btw. Kies je meerdere modules uit deze opleiding, dan ontvang je 195 euro korting!

Laat ook naar jouw praktijk doorverwijzen
Doorloop je de volledige online training, de basismasterclass en minimaal één masterclass naar keuze, dan kun je certificering aanvragen om als sensitief pedagogisch professional vermeld te worden op de website van GaveMensen. Daarmee laat je niet alleen zien dat je op de hoogte bent van de laatste wetenschappelijke inzichten rondom hoogsensitiviteit, maar dat je dit ook in je pedagogisch handelen kunt laten zien. Mail naar info@gavemensen.nl voor de exacte regeling.

Het is mijn expertise de wetenschappelijke kennis om te zetten in bruikbare modellen. Dat doe ik o.a. vanuit vele jaren werkervaring in het speciaal voortgezet onderwijs, besloten/gesloten jeugdzorg, jeugd-GGZ en een HB dropout-locatie, waar ik respectievelijk werkzaam was als docent, groepsleider, IB’er en locatiedirecteur. Gedurende jouw opleiding krijg je veel wetenschappelijke informatie, duiken we in de wereld van persoonlijkheid en ontdekken we hoe de ene HSP’er de andere niet is. De kennis over het hoogsensitieve brein wordt uitgediept met kennis over sociale en emotionele intelligentie, en stress wordt in een volledig spectrum van genen, nature vs. nurture, voeding en gezondheid bezien. In de driedaagse training maken we deze theorie interactief, zodat de kennis voor je gaat leven en je vanuit (h)erkenning jouw sensitief pedagogische houding kunt aannemen. 

Jouw ontwikkeling begint hier!

De masterclasses zijn op onze locatie in Wijchen van 9.30-17.00 uur. Gedurende opleidingsdagen wordt voor koffie/thee, fris en een uitgebreide broodjeslunch (vegetarisch of glutenvrij is mogelijk) gezorgd. Kijk voor de data bij je masterclass naar keuze. Er kunnen maximaal 12 mensen deelnemen aan een masterclass. Lees meer informatie over de online training, basis- of vervolgmasterclasses.

Kies jouw gewenste onderdelen in de modulaire opleiding Sensitief Bege(leiden):

ONLINE

295 euro

BASIS

1095 euro

+

UITGEBREID

1895 euro

+

+

Omdat we onze kennis graag up-to-date houden, zijn onze trajecten altijd wetenschappelijk onderbouwd met de nieuwste inzichten. We beschikken over een registratie in het CRKBO, waarmee we voldoen aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs. Daarom kunnen we onze diensten btw-vrij verzorgen en factureren.