Impulsief en onbedachtzaam een sms versturen is een daad van moed, zo spreekt de dame in dit filmpje over ‘high functioning anxiety’. Het woord dat ik de afgelopen jaren omdoopte in de angst niet goed genoeg te zijn. Het gevoel dat je niets voorstelt in vergelijking met anderen.

Het gevoel van schaamte dat ervoor zorgt dat je je onbegrepen en onbemind voelt. Waardoor eenzaamheid en wanhoop toeslaan…

What It's Like to Have 'High-Functioning' Anxiety

"It's silent anxiety attacks, hidden by smiles."

Geplaatst door Mental Health on The Mighty op woensdag 5 oktober 2016

 

Een filmpje als dit laat mij persoonlijk weer even voelen hoe ik me enkele jaren geleden nog voelde. Het was het moment dat ik besefte dat ik er niet langer van weg kon lopen. De paniek, de altijd aanwezige gedachten. De wanhoop waarom geen enkel boek of workshop me kon helpen.

Ik kon er enkel nog naartoe. Alle andere wegen had ik geprobeerd. Ik had alles gedaan. En het enige dat gebeurde was dat ik steeds vaker en sneller dacht ‘ja, dat ken ik. Dat werkt dus ook niet’….

Wat ik wilde was simpelweg leven vanuit mijn hart. Met open blik, nieuwsgierig en ontvankelijk anderen tegemoet treden. Me niet bekommeren over mijn verleden, niet te veel plannen makend voor de toekomst. Enkel onbezorgd leven in het hier-en-nu.  En simpelweg door mezelf te zijn het hart van de ander kunnen raken.

Ik wilde open en eerlijk zijn, mijn gevoelens simpelweg delend in lichaamstaal. Niet bang om onzeker of te stevig over te komen. Maar om het een ánder te durven laten zien mocht ik zelf in het reine komen met mijn eigen gevoelens van falen, ongemak, onmacht, twijfel, niet weten en vastberadenheid.

Ik wilde niet langer leven in een wereld waarin ik mezelf moest ‘bewijzen’. Ik wilde geloven dat ik al oké was als mens en enkel mijn acties kon verbeteren. Ik wilde de wereld laten zien dat ik niet door de mand kón vallen, omdat er überhaupt geen mand is.  

Ik wilde thuiskomen bij mezelf. Bij mijn reacties. Bij mezelf. Ik hoef mezelf niet meer voorbij te lopen, want alles wat ik voel mag er meteen al zijn. Als dat mag voel ik mijn ja. Ervaar ik mijn nee. Mag ik zeggen wat ik wil zonder in te vullen hoe dat er dan exact uit dient te zien.  En het is juist deze mogelijkheid die alles licht maakt. Vrijer. Meer spontaan.

 

Hoofd uit, Lijf aan. Dát is leven! 

Dat is wat ik alle hoogsensitieve mensen gun. Meegesleurd durven worden door ontroering, of wellicht beroering, omdat op deze manier het leven spannend is én goed tegelijk. Rete-eng én de manier waar je jezelf nog beter gaat leren kennen.

Zodat je mag leven in een wereld die je zelf creëert. Waar je jouw succes mag uitvergroten en je falen niet langer verdoezeld. Waar je feedback kunt incasseren en jezelf durf te erkennen. Omdat dit het spannendste en tegelijkertijd het meest liefdevolle is dat je voor jezelf kunt doen.

De angst zal mogelijk blijven. Zoals iemand met een volle tank benzine zich nooit druk maakt of ie het wel zal redden, zal de benzinemeter bij anderen wellicht altijd op ‘bijna leeg’ staan en blijf je continu op je hoede voor ‘het stotteren’ van de motor en mogelijk stil te komen staan. Je helpt jezelf op moeilijke momenten het meest door te geloven dat het goedkomt. 

Als je het zwaar hebt en jezelf gaat vergelijken…. dan is dat het moment om naar mensen toe te gaan die je een warm gevoel geven. Wanneer je de neiging hebt om enge mogelijkheden te bedenken, dat is dat het moment om jezelf te zeggen dat je het redt.

En mocht je het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent, dan mag je ‘bijtanken’ bij mensen die in jou en jouw doelen geloven. Mensen die met je dromen en je jouw idealen gunnen. Vrienden die je helpen de weg te wijzen.

Daarmee geef ik jouw ‘toekomstige ik’ vertrouwen. Dan durf je het eerste stapje weer zetten. Gun het jezelf meer te voelen, meer te ervaren, meer te laten zien. Te leven op het hoogste niveau!

 

——–

Werk jij met HSP’ers die voluit willen leven? Zichzelf niet langer tegen willen houden en voluit willen gaan? Bekijk onze opleidingen

Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. In haar bedrijf GaveMensen geeft en deelt ze kennis uit de diepere verwerking als kern van hoogsensitiviteit en openheid voor ervaringen voortkomen uit overexcitabilities. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen Moed om te Falen & Lef om te Stralen. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen! Xandra wijst je in haar jaartrajecten op de lessen die je in je leven hebt mogen leren, maar waar je de vruchten nog niet van hebt geplukt. Dankzij haar vergrootglas kun je dit nu integreren en echt eigen maken. Laat deze energie in je voordeel werken en neem je jouw stap met positiviteit en het vertrouwen in een gunstige afloop. Klik op het menu hierboven voor het aanbod.