Stoutmoedig leven

Soms vind ik het lastig om het contact met de ander aan te gaan. Ik worstel nog geregeld met het feit dat ik ‘over een drempel’ moet gaan om de ander te zeggen wat ik op mijn hart heb. Zeker als diegene me gekwetst heeft, of ik me in een hoek gedrukt voel. En soms moet ik bij wijze van spreken de moed uit m’n tenen halen om ‘nee’ te zeggen tegen een vraag of een voorstel.

Als ik kijk naar mezelf, dan zie ik drie oorzaken die hieraan ten grondslag liggen:
– Ik denk dat ik niet goed genoeg ben, omdat ik geloof wat iemand over me verteld heeft
– Ik laat me overtuigen door sociale druk en doe wat anderen van me verwachten
– Ik twijfel diep van binnen aan mezelf

Wat mij heeft geholpen en nog altijd helpt om stoutmoedig te leven en in mijn grootsheid te stappen, zijn deze tips:

Tip 1: Geef richting aan je leven.
Start met het einddoel. Wat wil jij nalaten in de wereld? Wat wil je dat mensen het meest aan je (gaan) waarderen? Om welke karaktereigenschappen heb je het dan? Wat voor mens ben jij als je je leven volledig rondom deze waarden inricht? Durf te dromen en dit beeld groot te maken. Zeg nog niet ‘hoe’ je het gaat doen, maar voel dat jouw doel er mag zijn.

Tip 2: Wakker je passie aan.
Als je jouw levensdoel hebt neergezet in termen van ‘goede karaktereigenschappen’, dan is het goed om te gaan kijken op welke gebieden je dit in gaat zetten. Passie is de drijfveer die je verborgen grootsheid kan onthullen. Wellicht zou je niet voor jezelf opkomen, maar wel voor datgene wat jouw passie heeft! Zet in deze stap alles in wat je een zetje kan geven in de goede richting en je kan helpen om tegenslagen en obstakels te overwinnen.

Tip 3: Investeer in jezelf
Investeer in je eigen ontwikkeling: lees boeken, kijk TED-talks of volg een cursus. Onderzoek wat je interesseert en je werkt onbewust aan je grootsheid. Maak tijd voor jezelf en ontspan. Als je goed voor jezelf zorgt, erken je dat je behoeften net zo belangrijk zijn als die van anderen. Daarmee vergroot je je eigenwaarde en zelfvertrouwen. En dat is de basis van een stoutmoedig leven!

Tip 4: Hou je gedachten in de gaten..
Grootsheid betekent niet dat je grootse dingen moet doen, stoutmoedig leven houdt in dat je je eigen beperkingen overstijgt en keuzevrijheid ervaart. Juist op momenten dat je je kwetsbaar voelt en je mogelijk de paniek voelt opkomen of de controle wilt vasthouden, is het tijd om je moed te ontdekken. Wees niet te streng voor jezelf. Ga jezelf niet forceren in moeilijke situaties. Stel haalbare simpele doelen en wees ook trots op jezelf als dit gelukt is. Belangrijk is ook onzekerheid toe te laten als je denkt dat iets aan jou ligt. Wacht tot de ware betekenis naar boven komt. Herken patronen van zwart-wit denken en doorbreek deze, want ze zijn niet helpend. Neem je gedachten eens flink onder de loep en ontdek of ze je positief inspireren. En in geval van nood: hou het hoofd koel en ontdek je moed!

Tip 5: Werk hard en leer te falen.
Om het leven te ervaren moet je erop uit en dingen doen. Vele kleine succesjes bereiden je voor op een groter succes. Maar bedenk dat falen en fouten maken onvermijdelijk zijn. Het hoort bij het leven, het betekent juist dat je leert! Het siert je wanneer je verantwoordelijkheid voor je fout neemt en deze adequaat herstelt. Ga vervelende situaties niet uit de weg, maar ga de confrontatie aan. En al heb je in een situatie geen overwinning behaald, je hebt toch zeker weer een stukje wijsheid vergaard dat je aan je levenservaring kunt toevoegen.

Tip 6: Wees dankbaar.
Er zit een belangrijk verschil tussen dankbaarheid en geluk. Daar waar ons geluk ‘omgevinggebonden’ ervaren kan worden, is dankbaarheid een basisgevoel dat we onszelf kunnen geven en wat de optimist in ons aanwakkerd. Kijk dus vooral naar wat wél goed gaat. Dit inspireert je om verder te gaan.

Tip 7: Omring je met mensen die je bekrachtigen!
Natuurlijk kunnen er mensen zijn die gelijk hebben als ze je kritiek geven. In dit geval is het goed te luisteren naar hun verhaal en vervolgens heel goed te kijken naar de kleine elementen erin die voor jou groei kunnen betekenen. Let op dat je ze niet gaat geloven omdat ze je eigen onzekerheid versterken! Daarom is het goed je te omringen met mensen die je bekrachtigen. “Waar je mee omgaat, raak je mee besmet” is een mooie uitspraak. Begeef je zoveel mogelijk in de omgeving van mensen die doen wat jij wilt leren en je hebt een grote kans dat je gemotiveerd wordt om zelf zo te worden.

Tip 8: Houd je successen bij
Een leuke manier is een grote glazen pot op je nachtkastje, waarin je elke dag een klein briefje doet met datgene wat je die dag gedaan hebt om dichter bij jezelf te komen. Schrijf de dingen op die je met succes hebt afgerond. Door je successen bij te houden richt je je meer op het positieve.
Door het stellen van voor jou uitdagende en vooral haalbare doelen, zul je vaker slagen en succes behalen. Stel dus niet te hoge eisen, anders kun je het idee krijgen dat je niks kunt. Hoe vaker je een gesteld doel haalt, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt en hoe gelukkiger je zult zijn. En in dit kader geldt natuurlijk ook: als je een compliment krijgt, neem het dan aan!

Tip 9: Vergelijk jouw binnenkant niet met de buitenkant van de ander.
Stop jezelf direct als je jezelf negatief vergelijkt met een ander. En als je jezelf dan tóch vergelijkt met een ander, laat je dan door diegene inspireren….

Tip 10: Vertel je verhaal…
Het leven draait om contact maken met de ander. Luisteren en vertellen, niet bang zijn om jouw verhaal te vertellen en op te komen voor de rechten die je hebt. Dat zijn de ingrediënten voor een stoutmoedig leven!

Door Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen bij THE SCHOOL OF PLAY. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen!