Hoogsensitiviteit, wat is dat precies? Hoe weet je of iemand het is? Hoeveel procent van de mensen is eigenlijk HSP? Zomaar wat vragen die wellicht bij je opkomen. Even googelen op de woorden 'hoogsensitief' en 'hooggevoelig', en binnen een een halve seconde heb je de keuze uit 650.000 resultaten. En in de digitale boekhandel zie je tientallen boeken voorbij komen. De hoeveelheid lijkt overweldigend. Jij begrijpt wel dat 'hoogsensitiviteit vele definities heeft en gezien kan worden vanuit evolutionair, (neuro-)biologisch, psychologisch en pedagogisch perspectief' en dat elke kijk zijn eigen perspectief werpt. Een kort en krachtige samenvatting... dát is wat je graag zou willen! 

De basis van hoogsensitiviteit is met name gelegen in de hoeveelheid tijd en energie die aan de binnenkomende informatie wordt besteed. Dit is te vergelijken met het lezen van een boek. Ieder ander mens leest de samenvatting, terwijl een hoogsensitief mens het volledige boek doorneemt en daarbij meeleeft met de verschillende personages die beschreven worden. De hoogsensitieve persoon verwerkt alle informatie dieper en grondiger, wat zowel de voordelen als ook de nadelen van deze persoonseigenschap kan verklaren.

Hoogsensitieve mensen kunnen uit hun omgeving subtiele signalen oppikken en deze diepgaand verwerken. Hun zenuwstelsel is gelijk aan dat van ieder ander mens. Toch kunnen ze, doordat ze 'meer doen' met de prikkels die ze krijgen aangeboden, dieper voelen en meer empathie tonen, makkelijker het grote geheel zien, creatieve toepasbare ideeën hebben en sneller nieuwe dingen leren. Dit kan leiden tot een meerwaarde in de samenleving wanneer ze hun eigenschappen en talenten, zoals analyseren en reflecteren, goed in kunnen zetten. Maar dat kan alleen als ze een omgeving hebben die hen daarin ziet en faciliteert. Die hen helpt vanuit het geheel de rode draad te vinden, die hen ruimte geeft voor creatieve ideeën en vragen, die hen steunt in plaats van afschermt. 

De diepgaande basiskennis van hoogsensitiviteit in deze training geeft je inzichten om te begrijpen hoe hoogsensitieve mensen zaken in het leven intenser ervaren. In combinatie met de kennis en vaardigheden uit de 3-daagse Masterclass, heb je zowel jezelf als anderen heel wat te bieden!

Wegwijs worden in de wetenschap begint hier!

In deze online training bekijken we de theorieën over persoonlijkheid en temperament welke gelinkt zijn aan hoogsensitiviteit, gaan we dieper in op hoogsensitiviteit als concept en ontdekken de nieuwste inzichten en onderzoeken. Alle vijf de modules bestaan uit twee video's, twee artikelen en een aantal praktische en verdiepende opdrachten die je zelfstandig maakt. Vijf weken lang krijg je iedere week een mail toegang tot de nieuwe module. Iedere module neemt ongeveer 3 tot 4 uur in beslag, waarvan 1/4 wordt besteed aan het kijken van de video's.

Naast het volgen van de modules geeft de online training je de mogelijkheid om onderdeel te worden van een actieve Facebook-groep, waarin vragen worden gesteld, opdrachten gedeeld en gespard kan worden met collega's. Ook zijn er maandelijkse webinars waarin ik al je vragen probeer te beantwoorden.

Module 1: De historie van het HSP concept

We behandelen de ontwikkeling van het begrip van hoogsensitieviteit in de wetenschap. Verscheidene persoonlijkheids- en temperamentsmodellen uit de geschiedenis worden vergeleken met hoogsensitiviteit. O.a. Jung, Eysenck, Gray, Big Five, Thomas & Chess, Strelau, Rothbart, Kagan en Mehrabian komen aan bod. De module wordt afgesloten met het actuele DOES concept van Elaine Aron.


Module 2: HSP; een concept uit drie componenten

In deze module staat de ontwikkeling van de HSP-vragenlijst centraal. Naast de vragenlijst van Elaine Aron bespreken we diverse onderzoeken die deze vragenlijst hebben onderzocht, waarbij o.a. is getest of deze vragenlijst wel meet wat hij zou moeten meten. Specifiek wordt gekeken naar de onderzoeken van Smolewska, McCabe en Woody, Evans en Rothbart en tot slot van Van Hoof, Bijttebier e.a.


Module 3: De neurobiologie van hoogsensitiviteit

HSP wordt vaak bezien vanuit gedrag (waarbij de nadruk ligt op overprikkeling en emotionaliteit) en minder vanuit de diepere verwerking van prikkels. Neurobiologische onderzoeken zijn in dit kader interessant, omdat ze een diepere kijk geven in de biologische oorzaken van hoogsensitiviteit. Er wordt stilgestaan bij de onderzoeken van Jagiellowicz, Gerstenberg, Aron en Acevedo.


Module 4: Evolutionair voordeel van omgevingsgevoeligheid en HSP

In deze module bekijken we de invloed van genen en de invloed van de omgeving. Er wordt o.a. ingegaan op het evolutionair model van responsiviteit, de invloed van een 'slechte' jeugd en de begrippen differentiële susceptibiliteit versus vantage sensitivity. Daarnaast wordt de hechte relatie tussen stress en diverse hormonen kort besproken, in relatie tot hoogsensitiviteit. Aan bod komen o.a. de onderzoekers Lich, Belski en Pluess.


Module 5: Overprikkeling en emotionaliteit

Als afsluiter van de online training kijken we naar zaken als overprikkeling, prikkelpatronen, grenzen en zelfzorg. Wat heeft iemand met uitdagingen op dit onderdeel nodig? Hoe begeleid je iemand daarbij? Ook komen emotionaliteit en Rejection Sensitivity aan bod en wordt er aandacht besteed aan een sensitief vriendelijke omgeving.


Prijzen en overige informatie

De meerwaarde van deze training zit onder andere in het feit dat de nieuwe theorie in de toekomst aan de online training toegevoegd gaat worden. Door deelname aan deze training en participatie in het online platform, blijf je dus altijd up to date. 

Kosten
Prijs van deze online training is 295 euro. Dat is echter alleen als je nieuw begint bij GaveMensen. Heb je reeds een opleiding gevolgd (of een ander deel van deze modulaire opleiding) dan betaal je slechts 100 euro. 

Locatie
Jouw bank, je bed, het kantoor, een plekje aan het water. Zolang jij een goede internetverbinding hebt kun je aan de slag. Met de twee ingesproken college's, twee artikelen en de verschillende opdrachten ben je gemiddeld 3 tot 4 uur per module onderweg, daar waar jij dat wilt.

Doelgroep
Deze basisopleiding is geschikt voor coaches, therapeuten, huisartsen, leerkrachten, intern begeleiders in het onderwijs, zorgcoördinatoren, jeugdzorgwerkers, orthopedagogen, schoolpsychologen of andere pedagogische professionals in het onderwijs, de zorg of het bedrijfsleven, die te maken hebben met hoogsensitieve kinderen en/of (jong-)volwassenen. 

Data
De online training kan elk gewenst moment gestart worden. 

En daarna?
De online training ‘Wegwijs in de Wetenschap’ is onderdeel van het modulaire opleidingstraject 'Sensitief (bege)leiden'. Vul deze online training indien gewenst aan met de masterclass of coachinterventie om te begrijpen wat hoogsensitieve mensen nodig hebben, hoe je zelf het beste tot je recht komt of hoe je lezingen geeft met impact. Versterk je basis als HSP-professional! 

Vermelding op onze website
Doorloop je de volledige online training, de basismasterclass en de 30-daagse coachinterventie, dan kun je certificering aanvragen om als sensitief pedagogisch professional vermeld te worden op de website van GaveMensen. Daarmee laat je niet alleen zien dat je op de hoogte bent van de laatste wetenschappelijke inzichten rondom hoogsensitiviteit, maar dat je dit ook in je pedagogisch handelen kunt laten zien. Mail naar info@gavemensen.nl voor de exacte regeling.

Aanmelden
Inschrijven en betalen kan online via onderstaande link.