Het valt me de laatste tijd op dat er veel gesproken wordt over dat je werk je passie moet zijn. Zo staat er op het HB-forum een topic over en kom je het op tv en in tijdschriften regelmatig tegen. Maar toen ik pas een artikel las waarin stond: ‘Hou van je werk maar maak er vooral niet je passie van.’, besloot ik om er zelf een blog over te schrijven.

Allereerst; wat is dat precies… Passie?
Passie is doen wat je zielsgraag doet. Van passie gaan je ogen stralen. Gepassioneerde mensen dragen een ideaal uit, ze laten zich leiden door hun diepere waarden. Het zijn mensen die je er gelijk uitpikt in een menigte, ze lijken te leven vanuit hun hart. Of het nu moeilijk is of ze aan komt waaien, ze zeggen ‘ja’ tegen datgene wat van belang is om hun passie uit te dragen. Als je leeft vanuit passie, heb je veel energie en daardoor lijkt het alsof je makkelijker dingen voor elkaar krijgt!

Hoe ontdek je je passie?
In vrijwel alle artikelen die ik lees wordt passie gelinkt aan het in kunnen zetten van je talenten. Ik heb geleerd dat medewerkers het beste schijnen te werken als ze taken niet enkel gedelegeerd krijgen, maar ook zelf de verantwoordelijkheid op kunnen pakken daarvoor. Als ze zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen in de uitvoer van deze taken. En als ze tegelijkertijd uitgedaagd en ondersteund worden door leidinggevenden.

Daarmee lijkt passie zich te verhouden (binnen de logische niveau’s) op het gebied van vaardigheden. Je vraagt je bijvoorbeeld af hoe je jouw talenten het beste in kunt zetten. In welke omgeving wil je dit doen? Welke capaciteiten heb je nog meer die je in combinatie kunt gebruiken? Als je niet oplet is het voor je het weet een vacature-invulling aan het worden…

Maar… hierin schuilt het gevaar! Je passie is namelijk niet wat je DOET, maar wie je BENT. Door je passie te linken aan een onderdeel van jezelf, maak je je afhankelijk van de mening van een ander. Het gevaar bestaat dat je niet de baas krijgt die goed delegeert, maar bang is voor jouw talenten en denkt dat je hem voorbij wilt gaan. Of een baas die weinig waardering toont… Hoeveel mensen hebben er wel geen burn-out gekregen, omdat ze naar vervulling op dit niveau streefden?

Passie is meer… het lijkt het meeste op bezieling.
Passie is uiting geven aan wie jij bent. En daarmee heeft passie veel meer te maken met de belangrijkste waarden in je leven dan met onze talenten. Waar sta jij voor? Wat vind jij belangrijk in het leven? Door te streven naar deze hogere waarden en hier uiting aan te geven, leef je met passie!

In mijn optiek is het belangrijk om werk te vinden dat je voldoening geeft. Werk dat zingevend voor je is en waarbij je het gevoel hebt dat het bij je hoort, je er energie van krijgt of dat je ermee iets toevoegt aan de wereld. Of je nu schoffelt voor de gemeente, op een vrachtwagen rijdt of als accountant werkt… zolang jij er tevreden mee bent is het goed.
Anderzijds is het zo dat je passie, -datgene wat jou definieert op deze wereld-, natuurlijk wel zichtbaar dient te maken in je handelen. Ben je van nature een verbinder, een netwerker? Breng mensen dan met elkaar in contact! Dat hoeft niet in je werk, maar kan ook via Facebook, op een feestje of via LinkedIn. Zelf ben ik voorstander van het twee-carrières model. Zodat je meerdere hogere waarden tegelijk kunt nastreven.

En nu jij!
Waar draait jouw leven om? Kun je een rode lijn halen uit de dingen waar jij ’s ochtends je bed voor uitkomt, waar jij warm voor loopt? Wat wil je dat mensen over je zeggen bij je begrafenis? Wat waardeer je het meest in anderen als het gaat om waardes die ze nastreven / uitstralen?

Voorbeelden van deze waarden zijn bijvoorbeeld:
vrijheid, verbinding, hulpvaardigheid, vriendschap, kennis, creativiteit, gelijkheid, wederzijdse communicatie, respect, plezier, groei, uitdaging, schoonheid, eerlijkheid etc.

Daar gaat het in wezen om!
Dat is dan de kern en dat is dus je passie… En nu je dit weet:
Hoe zou je dan je rol kunnen vervullen vanuit je passie?
Waar zou je in geloven als je zou kunnen werken vanuit deze kern, vanuit deze passie?
Welke overtuigingen zouden dan ondersteunend zijn?
Welke capaciteiten en talenten kun je dan inzetten of aanboren?
En hoe zou je je dan gedragen?
En wat is dan het effect van jouw passie op de omgeving.
En in welke omgeving bevind je je dan?

Xandra van Hooff

Xandra’s werk gaat over acceptatie en overvloed. In haar bedrijf GaveMensen geeft en deelt ze kennis uit de diepere verwerking als kern van hoogsensitiviteit en openheid voor ervaringen voortkomen uit overexcitabilities. Ze vertelt waargebeurde verhalen waarin kleine details worden uitvergroot en wijst je precies op de aspecten van je leven waar groei mogelijk is. Xandra vertrouwt erop dat altijd alles goed komt, zij houdt er niet van risico’s te nemen maar laat zich ook nooit tegenhouden door ‘ja, maar’ en ‘wat als’-gedachten om haar dromen te verwezenlijken. Deze can-do mentaliteit zien we terug in de opleidingen Moed om te Falen & Lef om te Stralen. Hierin leer je ruimte maken voor jouw ongetemde binnenkant zodat creativiteit, gekkigheid, speelsheid en de levenslust weer volop kan stromen! Xandra wijst je in haar jaartrajecten op de lessen die je in je leven hebt mogen leren, maar waar je de vruchten nog niet van hebt geplukt. Dankzij haar vergrootglas kun je dit nu integreren en echt eigen maken. Laat deze energie in je voordeel werken en neem je jouw stap met positiviteit en het vertrouwen in een gunstige afloop. Klik op het menu hierboven voor het aanbod.